Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Renkli Doppler

Renkli Doppler Nedir?

Renkli doppler hastalıkların belirlenmesi ve takibi için kullanmakta olduğumuz usg yöntemidir. Bu usg ile kliniğimizde bireylerde bulunan hastalıklar tanımlandıktan sonra iyileştirme ve tedavi çalışmalarına başlanır. Bu usg çekim hizmetimizle ilgili merak ettiklerinizi aşağıda bulabilirsiniz.

Renkli Doppler Us Nedir?

Damarlarda gerçekleşen kan akışını tespit etmek, incelemek ve görüntülemek amacıyla yapılan us testlerine renkli doppler us denir. Gri usg çekiminin dışında kırmızı-mavi usg çekiminin yapıldığı görüntülemedir. Yaygın olarak gri usg çekildikten sonra ayrıntılı inceleme için tercih edilir.

Usg ve görüntü testleri arasında yer alan bu testle kanın izlediği yol, akış hızı ve miktarının görüntülenmesi sağlanır. Yapılan testte kanın akışını engelleyen veya sorun oluşturan durumlar tespit edilerek ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılması sağlanır.

Renkli Doppler Nasıl Yapılır?

Kan akışının tespit edilmesi amacıyla kullandığımız renkli doppler ultrasonun yapılışı klasik usg çekimleri ile benzerdir. Hasta çekim için odaya alındıktan sonra çekim yatağına yatırılır ve usg çekimi sağlanır. Yapılan bu görüntüleme testinin renkli olarak adlandırılmasında çekimin siyah veya beyaz renkler dışındaki renklerle yapılmasıdır.

renkli doppler usg nasıl yapılır

Klasik ultrason yerine renkli doppler çekimi yapılmasının nedeni klasik ultrasonun kan hareketini izleyemiyor olmasıdır. Bu usg sayesinde kanın hareketi gözlemlenerek organların ya da diğer uzuvların durumu tespit edilir.

Renkli Doppler Nasıl Çekilir?

Kliniğimizde renkli doppler çekimi kaliteli usg cihazları kullanılarak steril ortamda yapılır. Çekimin yapılması için uzmanımız tarafından hasta odaya alınır. Hasta muayene yatağına uzanır ve çekimin yapılacağı bölgesini açması istenir. Örneğin karın bölgesinde çekim yapılacaksa o bölgeyi açar.

Hastanın hazır duruma gelmesinin ardından ilgili bölgeye usg jeli sürülür. Bu jel sayesinde görüntülemenin doğru yapılması sağlanır. Jel sürülen yere prob temas ettirilerek ilgi organ ve damarlardan görüntünün alınması sağlanır. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra doppler usg çekimi tamamlanır.

Renkli Doppler Ultrasonografi Nasıl Çalışır?

Kan akışının izlendiği renkli doppler ultrasonografi ses dalgalarıyla birlikte çalışır. Elektriğe bağlı olan cihazın ses dalgalarını kullanması için hastanın üzerinde probun hareket ettirilmesi gerekir. Prob hareket ettikçe cihazın ses dalgalarını ilgili organa göndermesi sağlanır. Organlara gönderilecek ses dalga frekansları ise çekim bölgesinin durumuna uygun ayarlanır.

renkli doppler nasıl çalışır

Genital bölge, kalp, bacak veya kol gibi organlara yansıyan ses bir süre sonra cihaza geri döner. Ses geri döndükten sonra usg cihazında görüntü oluşur. Oluşan bu görüntü ile kan damarlarının veya organlarda bulunan kanın akış durumu gözlemlenir. Kanın hareketini engelleyen bir durum varsa görüntüye yansır. Böylelikle usg sonuçlarında bu durumla ilgili bilgi veya görüntülere yer verilir.

Renkli Doppler Ultrason Neden Yapılır?

Görüntüleme testleri arasında bulunan renkli doppler ultrasonu kliniğimizde kullanmamızın oldukça fazla nedeni bulunur.

Bu nedenleri şöyle listeleyebiliriz;

  • İnsanların damarlarındaki kanın hareketini izlemek
  • Kalp rahatsızlıklarını tespit etmek
  • Enfeksiyonları tespit etmek
  • Organ nakilleri sonrasında kan akışını izlemek
  • Hamilelikte bebek ve annenin sağlık durumunu izlemek
  • Tümörlerdeki damar yapılarını incelemek
  • Vücutta bulunan tıkalı arterleri tespit etmek
  • Damar yaralanmalarının durumunu incelemek
  • Operasyonlar öncesi ve sonrasında hastanın damar sağlığını gözlemlemek
  • Kas sistemi hastalıklarını incelemek

Renkli dopplerin kullanıldığı birden fazla organın olması çekim süresi ve şeklinde değişiklikler olmasına neden olur. Bunun için hastalarımızın renkli doppler çekim yapılacak organların durumuna göre usg çekim süresinin değişebileceğini bilmeleri gerekir.

Obstetrik Usg Nedir?

Doppler usg yönteminin hamilelik sırasında kullanılması mümkündür. Ancak hamile kadınlar için kullanılan bu yöntem obstetrik usg ismiyle anılır. Hamilelik başlangıcında fetüsün sesini normal ultrasonda duymak zor olur. Bunun nedeni sesin yüksek frekansta olmasıdır. Ancak obstetrik renkli doppler usg yönteminde fetüsteki yüksek frekanslı sesin duyulması sağlanır. Ayrıca ses dalgalarının çarpma etkisiyle cihaza yansımasıyla fetüsün görüntüsü de alınır.

Obstetrik usg fetüsün varlığının tespiti ve gelişiminin izlenmesi dışında gelişimdeki anormalliklerin tespit edilmesinde de kullanılır. Çekim sonucunda bebekte anormallik tespit edilirse gerekli önlemler alınarak tevdi gerçekleşir.

renkli doppler

Obstetrik renkli doppler usg hamilelerde ilerleyen aylarda da kullanılan bir görüntüleme testidir. Bu test yapılarak bebekteki kan hücrelerinin durumu incelenir ve dolaşımı gözlemlenir. Ayrıca kalp atış hızının normal olup olmadığına bakılır. Bu görüntüleme testti radyasyon yaymadığı için anne karnında bulunan bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez.

İlginizi Çekebilir  Dijital Röntgen

2. Düzey Obstetrik Usg

Hamileler için kullanılan obstetrik usg çekiminin ikincisi 2.düzey obstetrik usg ismini alır. Bu çekimin yapılma nedeni bebekte herhangi bir anormalliğin tespit edilmesini sağlamaktır. Ayrıntılı inceleme ve görüntüleme esasına dayanır.

2.düzey obstetrik usg hamileliğin 20. haftası itibariyle yapılmaya başlanır. Ancak çekim için önerilen aralık 18-22 haftalar olarak ifade edilir. Kliniğimizde kullandığımız obstetrik renkli doppler usg testi ile bebeğin boynu, yüzü, omurgası, parmakları, beyni, uzuvları, cinsel organları, kalbi ve damarları görüntülenir.

Obstetrik usg ile ayrıca dışında bebeğin rahme tutunma durumu, rahimdeki pozisyonu ve amnion sıvısının incelenmesi sağlanır. Böylelikle bebeğin gelişiminde anormal durumun olmadığı ortaya çıkar. Ayrıca cinsiyet usg esnasında öğrenilerek anne adayına söylenebilir. Usg işlemi detaylı şekilde yapıldığı için anne adaylarının görüntüleri almaları da mümkündür.

Obstetrik Usg Normal Değerleri

Hamile kadınlar çektirdikleri obstetrik usg sonuçlarında yazan terimlerle karşılaşırlar. Hamileliklerinde sorun olup olmadığını anlamak içinse bu terimlerin olması gereken normal değerlerini öğrenmek isterler.

Yaptığımız obstetrik renkli doppler usg çekimi normal değerleri şunlardır;

  • BPD değeri: BPD değeri bebeklerin parietal kemiklerinin mesafesini ifade eder. Bu değerin elde edilmesi için 12 ya da 26.haftalarda ölçüm yapılması gerekir. Bebek 26.haftasına ulaştığında değerin 6.16 cm olması öngörülür.
  • LMP değeri: LMP değeri doğumun gerçekleşme zamanını ifade eder. Bu değerin belirlenmesi için hastanın son adet görme tarihini söylemesi istenir. Bu tarih öğrenildikten sonra doğum için 40 hafta sayılarak doğumun ne zaman yapılacağı belirlenir.
  • FL değeri: FL değeri bebeklerin boy ölçülerini ifade eder. Uyluk kemiği ölçüsünün alınmasını ifade eden bu değerin belirlenmesinde elde edilen ölçünün 7 ile çarpılması gerekir. Bebek son haftasına geldiğinde boyun 68-78 mm aralığında olması beklenir.
  • CRL değeri: CRL değeri bebeklerin popo ve baş mesafesini ifade eder. Bu mesafenin ölçümü 7-13.haftalarda yapılır. Ayrıca bu değer kullanılarak gebeliğin süresi de tespit edilir.
  • AC değeri: Bebeklerin karın çevrelerinin ölçüsünü ifade eder. Bebek 40.haftaya geldiğinde karın çevre ölçüsünün 30.7 cm olacağı öngörülür. Ayrıca bu değer doğumun gerçekleşme şeklinin anlaşılmasını da sağlar.
  • EFW değeri: EFW değeri bebeklerin kilolarını ifade eder. Bebeklerin 10.haftaya ulaştıklarında 35, 20.haftaya ulaştıklarında 330, 30.haftaya ulaştıklarında 1560 ve 40.haftaya ulaştıklarında 3620 gram olacakları öngörülür.

Obstetrik renkli doppler değerleri tahmini olarak belirlenen değerlerdir. Hastalar üzerinde yapılan ölçümlerde bebeğin gelişim değerlerinde sapmalar olması mümkündür.

Hamile kadınların obstetrik usg sonuçlarında EFW, AC, CRL, FL, LMP ve BPD terimlerinin dışında farklı terimler görmeleri mümkündür. Bu terimler arasında bulunan Ad karın çapını, AO aortu, GS gebelik kesesini, HC kafa çevre ölçüsünü, EDD doğum tarihini ve AFİ amniyotik sıvısını ifade eder.

Renkli Doppler Neden Kullanılır?

Hamileler ve normal bireylerde renkli doppler kullanımının çeşitli nedenleri bulunur. Hamilelik bu usgnin en fazla kullanıldığı sağlık durumlarından birini oluşturur. Gebelik tespiti, erken gebelik, kalp damar hastalığı, düşük tehlikesi, gebelik kesesi, çoklu gebelik, fetal anomali ve gebelik tansiyonu gibi işlemler nedeniyle hamilelerde bu usg yapılır.

Hamile olmayan bireylerde renkli doppler usg kullanılmasının nedenlerinden bazıları ise şunlardır; enfeksiyon, anevrizma, safra kesesi taşı, kalp ritim bozukluğu, karaciğer, kas hastalıkları, böbrek, prostat, tümör ve felçtir.

Renkli Doppler Ultrasonunun Uygulama Alanları

Kliniğimizde yüksek ses frekanslarını kullanarak yaptığımız renkli doppler ultrasonun uygulama alanları geniştir. Bunda renkli çekim işlevinin garantili ve kolay sonuçlar vermesi etkilidir. Ayrıca radyasyon içermediği için her yaş grubunda kullanılabilmesi uygulama alanlarını artırmış durumdadır.

Hastalar için renkli doppler ultrasonu uygulama alanlarımız şunlardır;

  • Boyun damarları
  • Karaciğer damarları
  • Beyin damarları
  • Bacak damarları
  • Kol damarları
  • Böbrek damarları
  • Kalp damarları
  • Göz damarları
  • Testis damarları
  • Plasenta damarları
  • Genital organ damarları
  • Arter damarlar

Bunların dışında yer alan gebelik renkli doppler usg kullanımının en yaygın olduğu alanlardan birini oluşturur. Gebelik başlangıcından doğuma kadar süreçte damar ve kan akışlarının takibi bu görüntüleme yöntemiyle yapılır.

İlginizi Çekebilir  Gut Hastalığı

Renkli Doppler Ne İşe Yarar?

Ultrason cihazından ses dalgalarının vücuda gönderilmesi ve dalgaların yansıyarak geri alınmasını kapsayan renkli doppler kan akışının incelenmesine yarar. Organlar içerisinde veya damarlardaki kanın akış hızını bu usg ile anlamak mümkündür. Kan akış hızında bir dengesizlik veya anormallik varsa uzman tarafından iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapılır

Organlar içerisindeki kanın miktarı doppler usg ile ölçülür. Bu sayede kan takviyesi yapılması için çalışmalara başlanır. Bunun dışında kanın organlar ya da damarlar içerisinde doğru yöne doğru hareket edip edilmediği yapılan testle anlaşılır.

Kan akışının dışında renkli doppler damarların incelenmesine yardımcı olur. Böylelikle organların doğru şekilde çalışmasına yardımcı olan damarlarda tıkanma, sertleşme veya diğer rahatsızlıklar tespit edilebilir. Bu sayede damar hastalıklarının erken tedavisi mümkün olur.

Renkli Doppler Kaçıncı Haftada Yapılır?

Hamile kadınlar için renkli doppler çekimi hamileliğin 11.haftası itibariyle yapılmaya başlar. Ancak bu süreçte net görüntünün alınması durumunda sıkıntılar yaşanabilir. Bunun için genellikle renkli usg çekimleri için hamileliğin 18.haftasının tercih edilmesi önerilir. Bebek bu çekimle net şekilde görüntülenebileceğinden doğru sonuçların alınması sağlanmış olur.

Hamilelik dışında uzmanlar tarafından hastaların kan akışı ve damar durumlarının tespiti için renkli doppler talep edilebilir. Bu durumda çekimin yapılması için herhangi bir hafta sınırlaması olmaz.

Renkli Doppler Ne Zaman Çekilir?

Kan damarlarındaki akışın incelenmesi için istenen renkli doppler çekimi kliniğimizin uygun olduğu her zaman çekilir. Hastanın çekimi yaptırmak için klinikte olması yeterli olur. Ortalama renkli usg çekim süresiyse 20-30 dakikadır.

Hamilelik durumunda renkli doppler usg çekiminin 3 farklı zamanı olduğunu söylemek mümkündür. İlk çekim için hamileliğin 11-13. haftaları ikinci çekim için hamileliğin 18-22. haftaları ve üçüncü çekim içinse hamileliğin 27-40. haftaları tercih edilir. Üçüncü çekim hamilelikte herhangi bir risk bulunmuyorsa tercih edilmez.

Renkli Doppler Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Karaciğer, böbrek ve kalp gibi organların damarlarındaki kan akışını ve gebelikte fetüsün gelişimini incelemek için çektirilen renkli doppler sonuçlarının çıkması için uzun süre beklemek gerekmez. Sonuçlar ortalama 40-60 dakika aralığında çıkar.

Ultrason cihazıyla çekilen renkli doppler usg sonuçları hazırlandıktan sonra radyoloji uzmanımız imzalar. Bu sonuçlar hastamıza teslim edilirse usg isteyen doktora hasta tarafından iletilerek sonuçlara göre yol belirlemesi istenir. Hastaya teslim edilmediği durumlarda ise dijital yolla doktorumuza gönderilir. Doktorumuz hastalık kliniğe geldikten sonra sonuçları ve sonuçları bağlı olarak gerçekleşecek tedavi veya diğer işlemler hakkında hastayı bilgilendirir.

Karotis Renkli Doppler Nedir?

Karotis damarları için kullanılan renkli usg türüne karotis renkli doppler denir. Karotis damarları boyun bölgesinde bulunduğu için usg çekimi boyun bölgesinde gerçekleşir. Hastanın muayene masasına yatmasının ardından ultrason probu boynunda hareket ettirilerek çekim sağlanır.

Karotis damarları kişilerin beynini besleyen damarlar olduğu için sağlıklı olmaları gerekir. Beyin kaynaklı şüphelerde bu usg istenerek damarlardaki kan dolaşımının incelemesi yapılır. Çekim renkli yapıldığı için kan dolaşımının ne kadar hızlı olduğu değerlerle ifade edilir.

Skrotal Renkli Doppler Nedir?

Erkekler ve erkek çocuklar için kullanılan usg türüne skrotal renkli doppler denir. Bu usg ile erkek hastaların testis torbaları ve testis damarları incelenir. Bu inceleme ile erkekte varikosel rahatsızlığının olup olmadığı anlaşılır. Erkek çocuklarda ise testisin varlığının tespiti için bu usg çekilir.

Skrotal usg çekiminin yapılması için erkek hastanın hazırlanması istenir. Görüntüleme testisler üzerinden yapılacağı için ilgili bölümü açmaları istenir. Testis toplar damarlarından başlayarak kasığa kadar görüntüleme yapılır. Böylelikle testislerin durumu ve varikosel riski anlaşılır.

Obstetrik Renkli Doppler Nedir?

Kadınlarda gebeliğin takip edilebilmesi için kullanılan usg türüne obstetrik renkli doppler denir. Bu usg ilk olarak hamilelik şüphesi olduğunda tercih edilir. Bu usg sayesinde kalp atışı alınarak gebeliğin bulunduğu anlaşılır. Bunun dışında obstetrik usg belirli aralıklarla yapılarak gebeliğin ilerleyişi takip edilir.

İlginizi Çekebilir  Test Fiyatları 2024

Bebeklerin kalp atışlarının duyulmasına yardımcı olan obstetrik doopler ile plasenta, ana damar ve kordonların inceleme veya takibi yapılır. Bu usg sonucunda gebelikte veya bebeğin gelişiminde herhangi bir olumsuzluk ortaya çıktığında doktorumuz tarafından planlama yapılır. Buna bağlı olarak rahatsızlığın ortadan kaldırılması, gebeliğin sonlandırılması veya cerrahi işlemler uygulanır.

Renkli Doppler Fiyatları 2024

Kadın, erkek, çocuk veya hamileler için çekilen renkli doppler fiyatları 1000-1500 TL aralığında seyreder. Ancak usg için devlet hastanesi tercih edildiğinde SGK indirimlerinden yararlanmak mümkündür. Bunun dışında özel klinik veya hastaneler tercih ediliyorsa usg fiyatının artış yaşayacağı bilinmelidir.

Renkli doppler usg fiyatları piyasadaki hareketliliklere bağlı olarak da değişir. Bunun için fiyatlar sık sık güncellenir. Güncel doppler usg fiyatlarımızı öğrenmek istiyorsanız bizi arayabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Renkli Doppler Us Hangi Hallerde Yapılıyor?

Damar bozukluğu, damar tıkanıklığı, kan akışı sorunları ve hamilelik gibi durumlarda renkli usg çekimi yapılır.

Renkli Doppler Ultrasonografi Güvenli Midir?

Vücut bütünlüğünü bozmadığı ve radyasyon içermemesi nedeniyle güvenli bir ultrasonografidir.

Renkli Doppler Ne Demek?

Kan hücrelerinin damardaki hareketini, hareket yönünü ve hızını tespit etmek için çekilen ultrasondur. Klasik ultrasondaki gri çekim yerine mavi ve kırmızı çekim yapar.

Kalp İçin Renkli Doppler Nasıl Çekilir?

Kalp için renkli usg çekilecekse hastanın sol tarafına doğru yatması sağlanır. Hasta yattıktan sonra jel sürülerek göğüs duvarı üzerinden görüntüleme yapılır. Bu görüntülemeye renkli doppler ekokardiyografi denir.

Doppler Neden Çekilir?

Hastalarda doppler çekilme nedeni damarlarda bulunan kanın hareketinin izlenmesidir. Bu damarlar kan damarları olabileceği gibi karaciğer, böbrek, kalp veya safra kesesi gibi organları besleyen damarlarda olabilir.

Hamilelikte Renkli Doppler Neden Çekilir?

Hamilelikte renkli usg çekilmesinin nedeni ilk olarak bebeğin gelişimin izlemektir. Bunun dışında anne ile bebek arasındaki damar bağlantısının incelenmesini sağlar. Çoklu gebeliklerde de fetüslerin damar etkileşiminin anlaşılması için renkli doppler usg kullanılır.

Renkli Doppler Sonucu Hemen Çıkar Mı?

Sonuçlar renkli usg çekimi tamamlandıktan hemen sonra çıkar. Ultrason bölümünün yoğunluğuna bağlı olarak sonuçların alınması 10-15 dakika sürebilir.

Doppler İçin Aç Mı Tok Mu?

Doppler çekimi karın bölgesindeki organlar ve damarlar için yapılacaksa hastanın aç olması gerekir. Bunun nedeni bağırsaklardaki gazların çekimi olumsuz etkilemesidir. Karın bölgesi dışında kalan organlar için çekim yapılacaksa aç kalmaya gerek yoktur.

Renkli Doppler Çekimi Ne Kadar Sürer?

Hamileler ile diğer hastalarda yapılan doppler çekiminin süresi 20-30 dakika aralığındadır. Hamile hastalarda çekim süresinin ayrıntılı inceleme yapılması gerektiğinden arttığını görmek de mümkündür.

Renkli Doppler Neyi Gösterir?

Kanın akış yönü, kanın miktarı, kanın akım hızı, damar yatağı ve damar yapılarını gösterir. Bu sayede damar tıkanıklığı, damar daralması veya sertleşmesi gibi sorunların anlaşılmasını sağlar.

Devlet Hastanesinde Renkli Doppler Var Mı?

Gri usg çekimi yerine kırmızı-mavi usg çekiminin yapıldığı renkli usg devlet hastanelerinde bulunur. Bu nedenle hastaların özel hastanelere gitmeden sgk kapsamında veya daha az ücretle renkli usg çekimi yaptırmaları mümkün olur.

Kalp Ultrasonunda Damar Tıkanıklığı Belli Olur Mu?

Hastada çekilen kalp ultrasonunda damar tıkanıklığı olup olmadığı belli olur. Çekim renkli olarak yapıldığında net görüntü sağlanacağından kesin tanı koyulması sağlanır.

Renkli Ultrason Kaç Dakika Sürer?

Şikayetler ve şüphelere bağlı olarak yapılan renkli ultrason çekimi ortalama 20-30 dakika sürer.

Doppler Ultrason Ne Kadar Sürer?

Hamile olmayan hastalarda doppler ultrason çekimi 20-30 dakika arasında sürer. Hamile hastalarda ise süre 40-60 dakika aralığında görülebilir. Bu sürenin hastalık şüphesi olmaması veya az olması gibi durumlarda azalması mümkündür.

Renkli Doppler İlaç Verilir Mi?

Damar ve kan hücrelerinin incelenmesi için çekilecek renkli doppler usg için ilaç verilmesi mümkündür. Özellikle çekim penis ve testisler için yapılacaksa ilaç verildikten sonra usg yapılır. Bunun dışında ilaçsız çekimin yapılması da mümkün olur. İlaç tercihi doktora bağlıdır ve hastalık şüpheleri göz önüne alınarak verilir.