Kanser Tarama Testi
Kanser tarama testi İstanbul Laboratuvarları olarak sunduğumuz test hizmetlerinden birisini oluşturur. Yapılan testler sayesinde kanserin erken teşhisinin koyulması mümkün olur. Bu da kanserin ilk evrelerinden itibaren hastanın tedavisinin başlaması ve kanserden kurtuluşunun sağlanmasını kolaylaştırır. Genel olarak bakıldığında yapılan testler sayesinde tedavi erken başladığı için hastanın hayatının kurtulması sağlanır.
Kanser Tarama Testi Nedir?
İnsanlarda her geçen gün kanser hastalıklarının yayılım yaşadığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle kanserin zamanında teşhis edilmesi ve hayat kaybının yaşanmasının önlenmesi gerekir. Bunun en kolay yolu için kanser tarama testlerinden geçer.
İnsanlarda kanserin erken evrede teşhis edilmesi için kullanılan testlere kanser tarama testi denir. Bu testler hastanın herhangi bir belirtisi veya bulgusu olmaksızın yapılan testlerdir.
Hastalara kanser tarama testi yapılması için hastanın ailesinde kanser geçmişinin bulunması, kanser için uygun yaş aralığında bulunması veya riskli grupta yer alması etkilidir. Yapılan testler sayesinde hastada potansiyel olabilecek kanser belirtilerinin olup olmadığına bakılır.
Neden Kanser Taraması Yaptırmalıyız?
Erken tanının kanserde hayat kurtardığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle erken tanı için kanser tarama testi yaptırmalıyız. Yapılan testler sayesinde insanlarda kansere dönüşebilecek hücrelerin varlığı araştırılır. Bu hücrelerin varlığı tespit edilirse yeni tetkikler yapılır. Kanser tanısının kesin olarak koyulmasının ardından ise tedavinin başlaması sağlanır.
Yapılan kanser tarama testi insanın kanında oluşan kanser hücrelerini tespit edebileceği gibi kansere neden olabilecek hücre tiplerinin de anlaşılmasına yardımcı olur. Böylelikle erken tanı kolaylaşabilir. Erken tanının sayesinde hücrelerin ve doğal olarak kanserin vücutta yayılımı engellenmiş olur. Bu da insanların daha uzun yaşam sürmelerini sağlar.
Yapılan kanser tarama testi hastalığın erken teşhis edilmesi nedeniyle tedavi maliyeti yönünden de fayda sağlar. İlerleyen kanser tedavileri oldukça maliyetli olduğu için erken teşhis sayesinde kanser başlangıcı düzeyinde yapılan tedaviler daha az harcama yapılmasını sağlar.
Kimler Kanser Taraması İçin Daha Uygundur?
Kanser taramaları için genel yaş sınırlaması yoktur. Ancak bazı gruplar kanser tarama testi için daha uygun olarak belirlenmiştir.
Bu gruplar;
- Kanser için genetik faktörleri uygun olanlar
- Meme kanseri için 40-50 yaş üzerindeki kadınlar
- Kolon kanseri için 45 yaş ve üzerindeki erkekler
- Prostat kanseri için 50 yaş ve üzeri erkekler
- Serviks kanseri için 21 yaş ve üzeri kadınlar
- Ailesinde kanser geçmişi olanlar
- Karaciğer kanseri riski için alkol ve tütün kullananlar
- Sigara dumanına maruz kalan kişiler
- İleri yaş grubunda bulunan kişiler
- Geçmişte kanser tedavisi olmuş olan kişiler
Bu grupların dışında kişilerin şikayetleri ve yapılan tetkiklerde elde edilen bulgular kanser tarama testi yapılması gerektiğini ortaya koyar. Bu durumda kişilerin mutlaka tarama testlerini yaptırmaları gerekir. Böylelikle kanserin olup olmadığı anlaşılmış olur.
Kanser Taraması Nasıl Yapılır?
Hastalarda kanser taraması kanser türüne göre değişir. Hastanın meme kanseri olup olmadığına bakılacaksa iki memesi veya şüpheye göre tek memesi için mamografi çekilir. Mamografi çekiminde X ray ışınlarından yararlanılır ve memelerde anormal durum olmadığı anlaşılır.
Hasta için prostat kanser testi yapılacaksa hastanın kanı alınır. Alınan kanda PSA oranına bakılır ve çıkan PSA sonuçlarına göre tanı koyulur. Ayrıca dijital rektal muayene yapılarak sonuç alınması da mümkündür.
Hasta için rahim ağzı kanser tarama testi yapılacaksa HPV ve Pap Smear testleri yapılır. Bu testlerde hastanın rahim ağzından spatula yardımıyla doku örneği alınır ve incelemeye gönderilir.
Hasta için kolorektal kanser testi yapılacaksa sigmodioskopi ve kolonoskopi testleri yapılır. Bu testler yapılırken hastanın makatından kameralı tüp içeriye doğru gönderilir. Kamera sayesinde kalın bağırsağın ve rektumun durumu incelenir.
Hangi Kanserler İçin Düzenli Tarama Önerilir?
İnsanların karşı karşıya kaldığı onlarca kanser türü vardır. Ancak kanser türlerinden birkaçı için düzenli tarama yaptırılması önerilir.
Bu kanser türlerinin isimleri şunlardır;
Kolon kanseri: İnsanlarda rektal ve kolon (kalın bağırsak) bölümlerinde görülen kanserdir. 45 yaş ve üzerinde olan kadın ve erkeklerin yılda 1 kere dışkıda kan testi yaptırmaları önerilir. Ayrıca 45 yaştan itibaren 10 yıl arayla kolonoskopi kanser tarama testi yaptırmaları istenir.
Meme kanseri: Kadınların 40-50 yaş itibariyle her yıl mamografi taraması yaptırmaları önerilir. Ayrıca kanser teşhisinde elle meme muayenesi faydalı olur. 40 yaş üzerindeki kadınların da her yıl elle meme muayenesi yaptırmaları kanser teşhisi için etkilidir.
Prostat kanseri: Erkeklerin 50 yaş ve üzerine ulaştıklarında prostat kanseri riski için PSA testini yaptırmaları önerilir. Şikayetlere ve genetik durumlara bağlı olarak testin daha erken yaştaki erkekler tarafından da yaptırılması istenir.
Serviks kanseri: Kadınların veya genç kızların 21 yaşına ulaşmaları itibariyle serviks kanseri riskine karşı HPV ve Pap Smear taramalarını yaptırmaları gerekir. Bu testin yaptırılma aralığı ise 3 yılda birdir. Kadınların 30-64 yaş aralığında olması durumunda HPV 5 yılda 1 ve Pap Smear her yıl yaptırılmalıdır.
Akciğer kanseri: Sigara kullanan erkek ya da kadınların LDCT tarama testini her yıl yaptırmaları istenir. Özellikle sigara kullanımı uzun yıllara dayanıyorsa testin yaptırılması önerilir.
Bunların dışında bireylerin ailelerinde kanser geçmişi bulunuyorsa ilgili kanser türü için kanser tarama testi yaptırması önerilir. Kişiler risk grubunda oldukları için kansere yakalanma yatkınlıklarını öğrenmeleri mümkün olur.
Kanserde Erken Tanı Neden Önemlidir?
Kanser hastalıkları dünya genelinde ölüm oranının yüksek olduğu hastalıklar arasında bulunur. Bu nedenle uzmanlar tarafından erken tanının önemi sık sık vurgulanır. Çünkü erken tanı hastanın tedavi edilme şansını artırır. Bulgular tam anlamıyla ortaya çıkmadan teşhis edilen kanserin tedavisi daha başarılı olur. Bu da hastanın kanserin acı verici durumlarını yaşamadan kurtulma şansı elde etmesine yardımcı olur.
Uygulanan kanser tarama testi sayesinde hastanın bulgular görülmeden kanser hücrelerinin bulunduğu tespit edilirse hücrelerin gelişiminin engellenmesi adına tedaviler uygulanır. Özellikle erken evrede uygulanan doğru tedavi ile uzun yaşam imkanı doğar.
Kanserde Erken Teşhis Mümkün Müdür?
Tıp dünyasındaki gelişmeler kanserde erken teşhisi mümkün hale getirmiştir. Hastaların yaptırdıkları düzenli taramalar sayesinde kanser ilk veya başlangıç evresinde teşhis edilebilir. Bu da tedavi edilme oranını artırır. Ayrıca doğru müdahale ile kanserin yayılımı da engellenmiş olur.
İstanbul Laboratuvarları’nda yapılacak kanser testi sayesinde hastanın kanser bulgusu ya da şikayeti olmadan da erken teşhisinin yapılması mümkün olur. Bu da hastanın tedavi şansını yükseltir.
Her kanser için erken teşhisin yapılması istenir. Ancak kanserin ortaya çıkış şekli-nedeni, yayılma hızının yüksek olması, genetik faktörler, hastanın sağlık geçmişi ve kanserin türü erken teşhis edilememesine neden olabilir. Ayrıca hastanın sağlık durumu tedavi aşamasında da her zaman başarıyı sağlamayabilir. Hastaya kanser tarama testi yapılsa daha riskin bulunduğu unutulmamalıdır.
Normal Çıkan Check-Up Sonrası Kişi Kanser Teşhisi Alabilir Mi?
Check up çektiren kişilerin sonuçlarının tamamının normal çıktığı durumlar vardır. Ancak bu durumun ardından kişinin kanser teşhisi alması mümkündür. Çünkü check up testleri tıpta kanıtlanmış her kanser türünün tespiti için etkili olan testler değildir.
Bazı kanserlerin erken tanısı için özel testlere ihtiyaç duyulabilir. Bu durum da check up ile yeniden yapılan kanser tarama testi sonuçlarının çelişmesine neden olabilir. Ancak her iki testin de doğru sonuç verdiği ve check up testinin her kanseri tespit edemediğini bilmek gerekir.
Kanser Tarama Testleri Nelerdir?
Kanserde tedavinin başarılı olması kanser tanısının erken koyulmasıyla doğrudan orantılıdır. Bu nedenle tedavinin başlayabilmesi için kanser tarama testlerinin yapılması gerekir.
Hastalara kanser tanısı koyulması için kullanılan kanser tarama testleri şunlardır;
Mamografi: Kadınların meme röntgenlerinin çekildiği testtir. Meme kanseri riskine karşın çekilir.
PSA testi: Erkeklerden kan alınarak PSA hücrelerinin alındığı testtir. Prostat kanserinin tanısında kullanılır.
Pap Smear testi: Kadınların rahim ağızlarından hücre alınarak yapılan testtir. Rahim ağzı kanserinin tanısında kullanılır.
Kolonoskopi: Hastaların kalın bağırsaklarının görüntülenmesiyle yapılan testtir. Kolorektal kanser tanısı için kullanılır.
HPV: Kadınların rahim ağzı için kullanılan testtir. Rahim ağzı kanseri tanısında kullanılır.
LDCT: Akciğer tomografisinin çekilmesi şeklinde yapılan testtir. Bilgisayarlı şekilde yapılan bu testle akciğer kanseri tanısı koyulmaya çalışılır.
Genetik testler: Bireylerin kanser türlerine genetik yatkınlığını tespit etmek için yapılan testlerdir.
Bunların dışında MR ve ultrason gibi görüntüleme testleri de erken teşhis için kullanılırlar. Bu testler ile hastaların vücut ve organları incelenerek kanserin varlığı araştırılır.
Kanser Tanısı
Hastalarda kanser tedavisinin başlayabilmesi için kanser tanısının koyulması gerekir. Kanser tanısının koyulması için yapılan testler ve muayeneler ile mümkün olur.
Kanser tanısı koymak için kullanılan yöntemler şunlardır;
- Fizik muayene
- Kanser tarama testi
- Laboratuvar testi
- Görüntüleme testi
- Biyopsi
- Genetik testi
- Anamnez
Bu testler kanserin türüne, hastanın şikayetine, hastanın yaşına ve hastalığa yatkınlığına bağlı olarak artıp azalabilir. Ayrıca yapılan testlerin türü de kanser türüne göre değişir.
Fizik Muayene
Hastaların kanser tarama testi veya tedavi aşamasına geçmeden önce ilk olarak fizik muayene olmaları gerekir. Genel sağlık taraması veya yaşanan şikayetlere bağlı olarak fizik muayene olunur. Bu muayenede doktor tarafından hastada beklenmedik kitle veya lezyonun varlığı elle tespit edilmeye çalışılır. Bunun dışında organların büyüdüğünü tespit etmesi mümkün olur. Ayrıca hastanın cilt rengindeki değişiklik doktorun hastalıktan şüphe duymasına yardımcı olur.
Fizik muayene aşamasında yaşanan şikayetler ve karşılaşılan anomali durumlar doktora bildirilmelidir. Bu sayede doktor hastalıktan şüphe duyarak gerekli tetkikleri ister. Bu da tedavi aşamasının gecikmesini engeller.
Laboratuvar Testleri
Kanser tanısında ikinci aşama laboratuvar testleridir. Laboratuvar testlerinden ilki kan testidir. Hastadan alınan kan örneği ile kanser hücrelerinin kanda bulunup bulunmadığı tespit edilmeye çalışılır. Özellikle kırmızı kan hücreleri ya da beyaz kan hücrelerinin normal sayısından fazla olması kanser şüphesini artıran sonuçlardır.
Laboratuvar testlerinden ikincisini idrar testleri oluşturur. Hastanın idrarında bulunan anormal hücreler kanser şüphesini artırır. Ayrıca hastadan dışkı örneği istendiği durumlarda vardır. Laboratuvar testlerinin sonuncusu ise vücut sıvısı testidir. Hastada lenf kanseri ya da beyin tümörü şüphesi bulunduğunda beyin sıvısının alınması istenir. Alınan sıvının incelenmesi ile tümörün ya da kanserin teşhisi kolaylaşır.
Görüntüleme Testleri
Kanser tanısının koyulması için fizik muayene ve laboratuvar testlerinden sonra görüntüleme testleri kullanılır.
Tanı için kullanılan testlerin isimleri ise şunlardır;
- CT tarama testi
- MRI testi
- LDCT tarama testi
- Ultrason testi
- PET testi
- X ray testi
Bu testler radyoloji uzmanlar tarafından çekilir. Testlerden çıkan sonuçlar kanserin varlığına, kanser türüne ve kanser riskine cevap verir.
Biyopsi
Hastalara kanser tanısının koyulabilmesi için biyopsi yapılır. Bu işlem hastanın kanserli olduğu şüphe edilen bölgesinden doku örneği alınması ifade eder. Alınan doku laboratuvar ortamında incelenerek kanser olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır.
Kanser tanısının koyulması için biyopsi insizyonel, ince iğne, eksizyonel ve kore biyopsisi gibi türlere ayrılır. Bu yöntemlerle doku, hücre ya da kanserli olan bölgenin alınması sağlanabilir. Kullanılacak biyopsi yönteminin belirlenmesinde ise şüphe edilen kanser türü, kanserin yayılımı veya hastanın sağlık durumunun etkisi vardır.
Diğer Kanser Türlerinde Kanser Tarama Testleri Hangileridir?
İnsanlarda meme, prostat, rahim ağzı ve kolon kanseri dışında kanser türlerinin görülmesi mümkündür. Şüphe duyulan kanser türlerine göre tarama testleri yapılır.
Diğer kanser türleri ve bu türler için kullanılan kanser tarama testi çeşitleri şunlardır;
Lenf kanseri: Lenf kanser için kullanılacak tarama testleri kan testi, biyopsi, akciğer filmi ve lenf bezleri muayenesidir.
Akciğer kanseri: Kullanılabilecek kanser testi türleri ultrason, mr ve tomografidir. Özellikle sigara kullanan kişilerin tomografi çekimini yılda bir kere yaptırmaları gerekir.
Tiroid kanseri: Tiroid kanserinin tanısı için kullanılabilecek kanser testi türü PET, CT ve biyopsi testleridir.
Cilt kanseri: Cilt kanserinin tanısı için biyopsi ve dermatolojik muayene testlerinin yapılması gerekir.
Bunların dışında kalan kanser türleri için de kan testi, ultrason, mr, tomografi ve biyopsi gibi kanser tarama testi çeşitleri kullanılır. Testlerin sonuçları ise doktorlar tarafından değerlendirilir.
Kanser Evreleri Nelerdir?
Bir insanın vücudunda kanserin yayılma durumu evreler ile ifade edilir. Bu evrelerden ilki Evre 0 ismini alır. Bu evre kanser hücrelerinin sınırlı seviyede olduğunu ifade eder. Evre I hastada kanser hücrelerinin bulunduğunu ancak hücrelerin küçük bir alanla sınırlı olduğunu ifade eder.
Evre II ile III kanser hücrelerinin yerel yayılımda olduğunu ifade eder. Ayrıca bu evre kanserli hücrelerin lenf bezlerine ulaştığını da ifade ediyor olabilir. Evre IV kanserin hastanın vücudunun farklı organlarına yayıldığını ifade eder. Bu evre aynı zamanda metastatik evre ismini alır.
İdeal Bir Kanser Testi Nasıl Olmalıdır?
İnsanlara yapılacak kanser tarama testi ideal özelliklere sahip olmalıdır. İdeal bir test bir test öncelikle hasta için güvenli olmalıdır. Test aşamasında veya sonrasında hastayı riske atacak durum olmamalıdır. Ayrıca yapılan test hastayı rahatsız etmeyecek özellikte olmalıdır.
İdeal kanser testi yüksek hassasiyete sahip olmalı ve bu sayede kanser hücresini ya da kanser varlığını yüksek oranda tespit etmelidir. Yapılan testte kanser sonucu alınmadıysa bunu net şekilde ortaya koyabilmelidir. Ayrıca hastalığın erken teşhisini kolaylaştırmalıdır.
İdeal kanser testi insanlar tarafından erişilebilir olmalıdır. Testin uygulanacağı grupta bulunan insan sayısının maksimum oranda olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca ideal testte hızlı sonuç alınabiliyor olmalıdır.
İdeal kanser tarama testi aynı zamanda uygun maliyetli ve doğru sonuçlar içeriyor olmalıdır. Bu özelliklere sahip kanser tarama testler için İstanbul Laboratuvarları’nı tercih edebilirsiniz. Böylelikle kanser erken teşhisi için avantaj elde edersiniz.
Kadınlar İçin Kanser Tarama Programlarında Neler Olmalıdır?
Kadınların belirli yaşa geldiklerinde kanser tarama testlerini düzenli olarak yaptırmaları gerekir.
Kadınlar için uygulanacak kanser tarama testi programlarında şunlar olmalıdır;
- Rahim ağzı kanseri için HPV testi ve Pap Smear testi
- Meme kanseri için mamografi, fizik muayene, kişisel muayene
- Cilt kanseri için biyopsi ve dermatolojik muayene
- Kolon kanseri için kolonoskopi ve sigmodioskopi
- Yumurtalık kanseri için genetik testleri, BRCA1 testi ve BRCA2 testi
Bunların dışında kalan akciğer, lenf ve karaciğer kanserleri için idrar testi, kan testi, ultrason ve mr gibi kanser tarama testi çeşitlerinin yaptırılması gerekir.
Erkekler İçin Kanser Tarama Programlarında Neler Olmalıdır?
Erkeklerin düzenli olarak kanser tarama programlarına katılmaları ve kanser riski üzerine sonuç almaları gerekir. Erkekler için programlarda bulunması gereken kanser tarama testi çeşitleri şunlardır;
Erkeklerde prostat kanserinin tespit edilmesi için PSA testi yapılmalıdır. Prostat ve spesifik antijen ismini alan bu testle prostat kanserinin varlığı tespit edilir. Bu test dışında dijital rektal muayenenin yapılması da mümkün olur.
Erkeklerde kolon kanseri için sigmodioskopi ve kolonoskopi gibi kanser testi türlerinin uygulanması gerekir. Bunlar dışında kalan kanserler için de laboratuvar ve görüntüleme testlerinin yapılması mümkündür.
Kanser Tarama Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?
Kişilerin yaptırdıkları kanser tarama testi sonuçlarını merak etmeleri kaçınılmazdır. Sonuçların yorumlanması aşamasında testlerin pozitif ya da negatif olma durumuna bakılır.
Testlerde genel olarak pozitif şekilde sonuç çıkarsa kanser hücresinin varlığından söz etmek mümkün olur. Ancak pozitif ya da anormal her test sonucunun kanser olmadığını bilmek gerekir. Yeni tetkikler ve muayene gibi çalışmalar ile kanser tanısının kesinleştirilmesi üzerine çalışılır.
Erkeklerin prostat kanser tarama testi sonuçlarında PSA oranları yüksek çıkmışsa kanserin varlığından söz etmek mümkündür. Ancak bu sonucun yeni tetkik ve muayeneler ile kesinleştirilmesi gerekir. Kesinleştirme aşamasının ardından tedaviye başlanır.
Kanser Tarama Testi Fiyatları 2024
Kanser teşhisi için kullanılan kanser tarama testi ücretli olan testler arasında bulunur. Testin yaptırılacağı kurum, hastanın bulunduğu şehir ve yapılacak testin türüne göre fiyatlar belirlenir. Ayrıca testi yaptıracak kişinin sigortasının bulunup bulunmaması fiyatları artıp azalması üzerinde etkili olur.
Yapılan her kanser testi kapsamı aynı değildir. Buna bağlı olarak da fiyatlar için net bilgi vermek zordur. Ancak İstanbul Laboratuvarları yaptırılan testler için indirimler uygular. Devlet memurları, Bağ-Kur emeklileri, sigortalılar ve SSK emeklilikleri için yapılan bu indirimler %50 oranına varan şekilde belirlenmiştir.
Bu sayede normal şartlardan daha uygun fiyatta kanser tarama testlerinin yapılması mümkün olur. Ayrıca uzman sağlık personelinin titiz çalışmaları sayesinde test sonuçlarına hızlı ve güvenilir şekilde ulaşmanız sağlanır.
Sık Sorulan Sorular
Kanser günümüzün en riskli hastalık çeşitleri arasında bulunur. Tedavileri olsa da ölüm oranı yüksek olan bu hastalıklara yakalanmaktan her insan korkar. Bunun için kanser tarama testi yaptırmayı düşünür. Ancak testin yaptırılmasına karar vermeden önce bazı sorularına cevap arar. İnsanların sık sordukları soruların cevapları;
Kanser Tarama Testi Nasıl Yapılıyor?
Hastalar için kanser tarama testi birden fazla şekilde yapılır. Bunun nedeni her kanser türü için farklı testin yapılması gerekmesidir. Meme kanseri şüphesini olduğu durumlarda yapılan test mamografi testidir ve bu test memelerin röntgenin çekilmesi suretiyle yapılır. Prostat kanseri için PSA testi yapılır ve bu test için hastadan kan örneği alınır. Kan sonuçlarındaki PSA oranları kanser teşhisinde etkili olur.
Serviks kanseri için HPV ve Pap Smear testleri yapılır. Bu testlerde hastanın rahim ağzından örnek alınarak laboratuvarda incelemesi yapılır. Bunun dışında kolon kanseri için kolonoskopi yapılarak kalın bağırsağın kameralarla incelenmesi sağlanır. Her kanser tarama testi kendine özgü prosedüre sahiptir. Bu nedenle testlerin yapılmasından önce hastaların prosedürlere uygun hazırlanmaları gerekir.
Kanser Hangi Testte Çıkar?
Hastalarda kanser teşhisinin koyulmasını yapılan kanser testi çeşitleri belirler. Ancak tüm kanserleri için yapılabilecek ortak test bulunmaz. Bu nedenle şikayetler ve sağlık durumuna göre yapılan testler kanserin teşhisinde etkilidir.
Prostat kanseri PSA ve rektal muayenede çıkarken meme kanseri MRI, ultrason veya mamografide çıkar. Servis kanseri HPV ve Pap Smear testinde çıkarken akciğer kanseri LDCT (bilgisayarlı tomografi) testinde çıkar. Cilt kanseri biyopsi ve dermatoloji muayenesinde çıkarken kolon kanseri sigmoidoskopi ve kolonoskopi testinde çıkar.
Kanser Tarama Testi Kaç Yaşında Yapılır?
İnsanlara kanser tarama testinin yapılması için belirlenmiş ortak yaş sınırı yoktur. Testin yapılma yaşı hastanın risk durumu ve kanser çeşitlerine göre değişiklik gösterir.
Kanser türlerine bağlı olarak değişen kanser tarama testi yaş aralıkları şöyledir;
- Prostat kanseri tarama testini erkeklerin 50 yaş itibariyle yaptırmaları istenir.
- Meme kanseri tarama testini kadınların 40-50 yaş sonrası yaptırması istenir.
- Rahim ağzı (serviks) tarama testini kadınların 21 yaş itibariyle yaptırması önerilir.
- Kolon kanseri tarama testini bireylerin 45 yaş itibariyle yaptırmaları istenir.
Ancak kişilerin risk durumlarına göre kanser testi yapılma yaşının düştüğü durumlar vardır. Bu riskler arasında genetik faktör, kanser öyküsünün bulunması ve genel sağlık durumundaki değişikliklerdir. Test yapılması kararını ise yapılan muayene ve tetkik sonuçları belirler.
Devlet Hastanesinde Kanser Taraması Yapılıyor Mu?
Evet yapılması mümkündür. Ancak uygulan prosedürlerin yer kurumda aynı olmadığını söylemek gerekir. Ayrıca kişinin sigortalı olup olmaması testin maliyeti konusunda değişiklik yaşanmasına neden olur. Bu nedenle hızlı sonuçlar ve erken tanı amacıyla kanser tarama testi için İstanbul Laboratuvarları’nı tercih edin.
Kanser Tarama Testi Pozitif Ne Demek?
İstanbul Laboratuvarları’nda kanser testi yapıldıktan sonra pozitif sonuç alınabilir. Bu durum kişinin kanser olduğundan emin olunmasına neden olmaz. Bu sonuca ulaşılması inceleme yapılması gerektiğini ortaya koyar.
Böylelikle hasta için görüntüleme ve laboratuvar testleri uygulanarak kanserin kesin olarak olup olmadığını anlamak mümkün olur. Ancak pozitif sonucun kanser bulgusuna işaret etmesi nedeniyle mutlaka sonuçların dikkate alınması ve gerekli olan tetkiklerin sağlık personelleri tarafından yapılması gerekir.
Kanser Taraması İçin Hangi Bölüm?
Kanser taramalarının yapılabilmesi için uygun bölümün belirlenmesi gerekir. Bir kişi rahim ağzı kanseri taraması yaptıracaksa gitmesi gereken bölüm Kadın Hastalıkları bölümüdür. Kalın bağırsak kanseri taraması yaptırmak isteniyorsa Genel Cerrahi bölümüne gidilmesi gerekir.
Meme kanseri taraması yapılacaksa Kadın Hastalıkları ya da Radyoloji bölümlerine gitmek gerekir. Son olarak prostat kanseri taraması için gidilmesi gereken bölüm ise Üroloji bölümüdür.
Kanser Taraması Ücretli Mi?
İstanbul Laboratuvarları’nda yapılan kanser testi ücretli bir testtir. Yapılan testin içeriği ücret üzerinde etkilidir. Ancak laboratuvarımızda devlet memurları, bağkur ve ssk emeklileri için kanser tarama testlerinde %50’ye ulaşan indirimler yapılır.
Ayrıca sağlık sigortası bulunan kişiler de test ücretleri konusunda avantajlı indirimlerle karşılaşırlar. Böylelikle kanser riski veya şüphesi bulunan kişilerin testlerini yaptırarak sonuçlara ulaşması mümkün olur.e belirlenir. Bunun için genetik durumu, hastalık geçmişi ve yaşına bakılır. Kişi riskli grupta bulunuyorsa yani ailesinde kanser geçmişi varsa tarama testi yaptırması önerilir. Böylelikle test sonucu ve erken tanıyla hayatının kurtulması mümkün olabilir.
Kişinin genel sağlık durumu tarama testinin yapılıp yapılmayacağının anlaşılmasına yardımcı olur. Bunun için doktor muayenesinden geçmesi ve gerekli tetkikleri yaptırması gerekir. Böylelikle sonuçlara göre kanser tarama testi yaptırıp yaptırmayacağı anlaş
Kanser Tarama Testi Herkese Yapılır Mı?
Bir kişinin kanser tarama testi yaptırıp yaptırmaması gerektiği risk faktörlerine görılır.
En Tehlikeli Kanser Türü Nedir?
Kanser türlerinden bir kısmının ilerlemesi hızlıdır ve tedavileri zor yapılır. Bu nedenle en tehlikeli kanserler arasında bulunurlar. Bu kanserler ise beyin kanseri, akciğer kanseri ve pankreas kanseridir.
Ancak bu kanserlerin her hastada aynı seyrettiği görülmez. Hastanın sağlık durumunun, kanserin teşhis edildiği evrenin ve kanserin yayılma oranının tehlike açısından önemi büyüktür. Yapılan kanser testi hastalığın ileri evresini göstermişse tedaviye cevap vermeme durumu yaşanabilir.
Normal Çıkan Check Up Sonrası Kişi Kanser Teşhisi Alabilir Mi?
Check up yaptıran bir kişinin sonuçları normal çıkabilir. Ancak bu sonuçların ardından şikayetleri dolayısıyla yaptırdığı kanser tarama testi sonucunda kanser teşhisini alması mümkündür.
Çünkü yapılan check up işlemi 100 üzerinde bulunan her kanser türünün tespit edilmesini sağlamaz. Teşhisi yapılan kanserin check up kapsamında olmayacağı bilinmelidir. Bu nedenle için yapılan check up testinin başarısız olduğu gibi bir kanıya kapılmamak gerekir.
Kişinin Kanser Olup Olmadığını Tespit Eden Tek Bir Kan Testi Var Mıdır?
Bir kişinin kanser olup olmadığını tespit edebilen tek bir kan testi yoktur. Kan testleri genel olarak kanser tanısı koyulan kişilerin takibi için kullanılan testlerdir. Ancak bu testler arasında bulunan PSA testinin prostat kanserinin erken teşhisinin koyulmasında etkisi bulunur.
Hastanın PSA değerlerinin yüksek çıkması prostat kanseri riski oluşturur. Buna ek olarak siroz ve hepatit taşıyıcısı olan kişilere yapılan AFP testi ise karaciğer kanserinin erken teşhis edilmesi için kullanılan kan testidir.
Herkes Aynı Kanser Taramasını Mı Yaptırmalı?
Her insanın aynı kanser taraması yaptırması gerekmez. Bir insanın ailesinde kanser geçiren biri bulunuyorsa bu kişinin kanser tarama testi için laboratuvara daha erken yaşta başvurması gerekir. Böylelikle olası kanserin erken teşhisi sağlanır. Bu nedenle herkesin aynı kanser taramasını yaptıramayacağı ve test yaptırma yaşlarının herkeste aynı olmayacağını belirtmek gerekir.
Anormal Bir Tarama Testi Sonucu Kanser Olduğum Anlamına Mı Geliyor?
Anormal bir kanser testi sonucunuzun çıkması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ancak bu sonucun çıkması kansere yol açabilecek bir lezyonun bulunduğunu ya da kanser olma ihtimalinizin olduğunu ortaya koyar. Bunun için durumunuzun araştırılması ve kanser durumunuzun olup olmadığının incelenmesi gerekir. Bunun yeni tetkikler yapılır ve alınan sonuçlara göre teşhis koyulur.
Hangi Kanserler İçin Tarama Testi Yapılıyor?
İnsanlarda ortaya çıkabilecek bazı kanser türleri için tarama testi yapılır. Meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanseri İstanbul laboratuvarlarında kanser tarama testi yapılan kanser türleridir.
instagram: labistanbul