Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Check Up

Check Up Nedir? ( Sağlık Taraması)

Check up özelinde fiziki muayeneler, sağlık sorunu olmayan kişilerin yaşı, genetik yapısı ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak olası hastalıkların erken teşhisi ve önleyici bakımına yöneliktir. Yaş, genetik ve çevresel faktörlere dayalı bir sağlık kontrolü check up ileri evrelerde tedavisi zor bir sağlık sorunu olan fizik muayene hasta ve yakınları için yorucu bir sürece neden olur. Yıllık tarama ve erken teşhis ardından planlı tedavi, özellikle aile öyküsü olanlar için hayat kurtarıcı olabilir.

Check Up Ne Demektir?

Laboratuvar testleri, radyolojik görüntüleme ve bir uzman tarafından yapılan fizik muayeneyi içeren bu prosedür dizisi, hastanın yaşı, cinsiyeti, genetik kökeni ve risk faktörlerine göre tasarlanır. Bu, gençlerin koruyucu hekimliğin bir parçası olarak tarandığı, yaşlıların ise çeşitli hastalıkların erken teşhisi için kapsamlı bir şekilde tarandığı anlamına gelir. Ayrıca kişinin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak obezite, diyabet, yağ metabolizması ve kardiyovasküler hastalık gibi parametreler değerlendirilerek olası hastalıkların önüne geçilebilir.

Temel tıbbi muayeneler (tıbbi muayeneler), hastalığın varlığına veya yokluğuna bakılmaksızın, yaştan bağımsız olarak mevcuttur. Bu sayede kişi erken dönemde sağlığını koruyabilir, önleyici tedbirler alabilir veya kişinin mevcut hastalıklarını erken dönemde tedavi edebilir.

Neden Check-Up Yaptırmalısınız?

Vücut sağlığının korunması, vücutta gizlenen bilinmeyen hastalıkların keşfedilmesi ve ileride ortaya çıkabilecek hastalıkların erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Günümüzün gelişen modern tıbbının hedefleri Hastalıkların ortaya çıkmasını beklemek yerine erken teşhis ve tedavi etmek, insanların sağlığını korumak ve yaşam kalitelerini yükseltmektir. Yaş ve cinsiyete göre hastalık beklemeden düzenli muayene ve kontrollerin yaptırılması ileride oluşabilecek hastalıkların önüne geçebilmek için çok önemlidir.

Erken saptanan hastalık, geç başlangıçlı hastalığa göre daha yüksek tedavi başarı oranına sahiptir. Doktorlar düzenli kontroller sonucunda kanser, KOAH, astım, kalp-damar hastalıkları, böbrekler, şeker hastalığı, tansiyon, akciğerler, karaciğer yetmezliği, mide, bağırsak, sinir sistemi, AIDS, sarılık ve romatizmal hastalıkları teşhis edebilirler. Menopoz semptomları, doğuştan gelen hastalıklar, alerji gibi önemli hastalıkların erken teşhisinde önemlidir.

Check Up Neleri Kapsar?

Önleyici sağlık kontrollerinin tam içeriğinin belirlenmesi, bir doktor tarafından önceden tartışılmasını ve muayene edilmesini gerektirir. Bazı standart paketler yaşa ve cinsiyete göre oluşturulmuştur, ancak bilinen bir aile geçmişinde genetik hastalık, teşhis edilmiş bir kronik hastalık, sigara veya alkol kullanımı veya madde kullanımı geçmişiniz varsa, buna göre başka paketlere ihtiyacınız olabilir. 65 yaş üstü hastalar için yaşlı kontrolleri önceliklendirilebilir. Her yaş ve cinsiyet için önerilen sağlık kontrol paketlerinin yanı sıra kişiye özel rezerve edilebilen çeşitli paneller mevcuttur.

  • Tam kan sayımı (hemogram)
  • Tam bir idrar testi
  • Kan yağ seviyeleri (kan yağı ve kolesterol)
  • Akciğer röntgeni
  • Elektrokardiyogram
  • Tiroid fonksiyon testleri değerlendiriliyor.

Check Up Nasıl Yapılır?

Öncelikle testi talep eden kişinin detaylı tıbbi geçmişi ve genel sağlık durumu alınır. Teşhis edilmiş bir tıbbi durumunuz varsa, aldığınız veya daha önce aldığınız tedavi ve ailenizin tıbbi geçmişi kaydedilecektir. Daha sonra ayrıntılı bir fizik muayene yapılır ve herhangi bir bulgu kaydedilir.

Fizik muayeneler kan basıncı, nabız ve solunum gibi değerleri ölçer ve kalp muayenelerinde ve beyin muayenelerinde sinir sistemini değerlendirmek için nörolojik muayeneler gibi belirli sistem muayenelerinde kullanılır. Önleyici sağlık kontrolünün bir parçası olarak, fiziksel muayene, kadınlar için meme muayenesi ve erkekler için prostat büyütme muayenesi ile desteklenebilir.

Kimler Hangi Sıklıkta Check Up Yaptırmalıdır?

Kontrol süreci, sadece bir analiz ve test uygulamasından daha fazlasıdır. Kişi; yaş, cinsiyet ve risk faktörlerine göre görevlendirilmiş bir uzman tarafından bizzat görüşülecek ve muayene edilecektir. Doktor gerekli görürse ek laboratuvar ve radyografik testler yapılabilir. Bu sayede hastanın mevcut sağlık durumu kapsamlı bir şekilde değerlendirilir. Elde edilen sonuçlara göre doktor hastayı nelere dikkat etmesi gerektiğini detaylı olarak bilgilendirecektir. Bir sonraki kontrolde mevcut riskler kontrol edilecektir.

İlginizi Çekebilir  Laboratuar

Sağlık kontrolleri, yetişkin olsanız ve herhangi bir semptomunuz olmasa bile yılda bir kez yapılması gereken önleyici testlerdir. Kişinin mevcut risklerine göre değişebilen bir doktor tarafından daha sık check-up randevularının alınması önerilir. Bu dönem, bireyin sağlık durumundaki ve risk faktörlerindeki değişiklikleri izlemede çok önemlidir.

Ailesinde obezite, diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar, kadın hastalıkları, meme kanseri, prostat kanseri gibi kanser risk gruplarına dahil olanlar, diğer kronik hastalıklar ve kronik hastalıklar açısından risk gruplarına mensup olanlar kalıtsal hastalıklar, çok çalışan ve stres altında olan kişiler ve menopoza girmek isteyen sağlıklı kadınlar düzenli olarak temel sağlık kontrollerini yaptırmalıdır.

Check Up Öncesi Yapılması Gerekenler

Check up için gelmeden 12 saat önce aç kalınması gerekmektedir. Tam 12 saat açlık önerilir. Akşam 21:00′den itibaren (katı, sıvı, alkol, sigara) hiçbir gıda ve madde alınmamalıdır.Saat 21:00 ile 24:00 arası sadece ihtiyaç karşılanması için su tüketilebilir.Gereğinden fazla su içilmemelidir.İlaç,alkol v.s alınmamalıdır.

Tam Kapsamlı Check Up Neleri Kapsar?

Uygulanan kişilerin sağlık muayenesi süreci birçok test ve muayeneyi içermektedir. İlk olarak, kişinin genel sağlığını belirlemek için kişinin ateşi, nabzı ve tansiyonu kontrol edilecektir. Toplanan kan ve idrar örnekleri daha sonra bir laboratuvara gönderilecektir. Hastalar akciğer hastalıkları, dahiliye, kardiyoloji ve nöroloji gibi genel bölümlere sevk edilir. Bu bölümler sırasında hastadan röntgen çekmesi istenebilir. Özel prosedürler değişebilir. Kupon fiyatları da yapılan test sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Adından da anlaşılacağı gibi, daha geniş sağlık kontrollerini kapsar. İçerik olarak hem kadınların hem de erkeklerin beklentilerini mükemmel bir şekilde karşılamaktadır. Bu fizik muayene biçimleri, tam kan sayımı, akciğer ve böbrek filmleri, sarılık, tiroid ve kolesterol testleri, idrar tahlili, kalp testleri, akciğer filmleri gibi çeşitli test ve tetkikleri içerir. Hal böyle olunca da birçok hastalık bu sağlık kontrolleri ile doğrudan tespit edilebiliyor.

Check Up Hizmeti Sırasında Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Doktor tarafından ayrıntılı bir fizik muayene ve son görüşme, kullandığınız testleri kontrol etmenize, gerekli tavsiye kararlarını vermenize, sonuçları değerlendirmenize ve önerilerde bulunmanıza yardımcı olur.

Bir kişinin metabolizmasını, hormonlarını, hematolojik durumunu ve organ fonksiyonunu belirlemek için kan testleri de kullanılır. Röntgen ve ultrason en önemli radyolojik tetkiklerdir. Gerekirse organ görüntüleme işlemi ileri teknikler kullanılarak yapılan testlerle desteklenir. Fonksiyonel testler, kalp ve solunum sisteminin performansını ölçer. Endoskopik görüntülemenin amacı, gastrointestinal sisteme doğrudan erişmek ve gerektiğinde numune almaktır.

Check Up’ta Nelere Bakılır?

Bireyin genel sağlığını belirlemek için düzenli tıbbi muayenelerin bir parçası olarak kişiler için tüm sağlık kontrolleri yapılır.

  • KANSER TARAMASI TESTLERİ ( 7 Adet Tahlil )
  • ROMATİZMA ve ENFEKSİYON ANALİZLERİ ( 3 Adet Tahlil )
  • BULAŞICI HASTALIKLAR ve HEPATİT ( 6 Adet Tahlil )
  • KANSIZLIK TARAMASI ( 22 Adet Tahlil )
  • ALERJİ TESTLERİ ( 1 Adet Tahlil )
  • TROİD FONKSİYON TESTLERİ(GUATR) ( 5 Adet Tahlil )
  • BİYOKİMYA ve MİKROBİYOLOJİ TESTLERİ ( 19 Adet Tahlil )
  • BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ ( 4 Adet Tahlil )
  • KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ ( 4 Adet Tahlil )
  • RİSK FAKTÖRLERİ ( 6 Adet Tahlil )
  • DIABET TARAMASI ( 4 Adet Tahlil)
  • GÖRÜNTÜLEME TETKİKLERİ ( 12 Adet Görüntüleme )
  • PROFESÖR DOKTOR DEĞERLENDİRMESİ

Testler, yukarıda sıralanan rutin testlere ek olarak, aşılama programlarında hepatit, HIV veya bulaşıcı ajan antikor testleri, osteoporoz için kemik taraması, mamografi, 40 yaş üstü kadınlara Pap smear testi gibi testleri içerir.

İlginizi Çekebilir  Dijital Röntgen

Sağlık kontrolü kapsamlı bir tıbbi muayenedir. Testlerin ne aradığına bakarsanız vücuttaki her organ, doku ve hücre bir dizi testte incelenerek hastalık olup olmadığı anlaşılır. Eğer yayılan hastalıklar varsa bu hastalıklar ortaya çıkacaktır. Taramanın bir diğer avantajı da erken teşhis ve tedavidir. Yıllık sağlık kontrolleri, belki de farkında olmadığınız hastalıkların erken teşhisi ve hastalıkların erken tedavisi için faydalıdır.

Check Up Paketleri Neleri Kapsar?

Erkekler ve kadınlar için farklı paketler vardır. Bu nedenle kadın hastalarımıza kadın, erkek hastalarımıza ise erkek sağlık kontrolleri yaptırmaktayız. Tüm paketler yukarıdaki sağlık koşulları için kontrol edilir. Bu yöntemler viseral hastalığın varlığını veya yokluğunu belirler.

Check Up Kampanyaları Nelerdir?

Ayrıca birçok kampanya vardır. Bu işlemler özellikle kaliteli özel kliniklerde yapılabildiği gibi birçok yararlı test vardır. Özel fiyat promosyonları, en yüksek kalitede mevcut paketlerde özel fiyatlar bulunur. Genel koruyucu hekimlik veya sağlık tarama hizmetleri, sağlıklı bir yaşam sürmek, gizli hastalıkları önlemek ve erken teşhis şansını artırmak için çok önemlidir. Bu tıbbi hizmetler kamu hastanelerinden veya özel hastanelerden ve sağlık tesislerinden alınabilir.

Her sağlık merkezi, hastaları için farklı ödeme paketleri oluşturur ve bu paketleri promosyonları kapsamında hastalarına sunar.  Ancak kampanyalar hakkında net ve tutarlı bilgiler vermek mümkün değildir. Tüm sağlık merkezleri birçok koruyucu bakım paketi sunar, bu nedenle farklı özellikler farklı fiyatlara sahiptir.

Check Up Fiyatları 2024

Sağlık kontrolünde  check up yapılan kan tetkikleri, görüntüleme tetkikleri ve patolojik incelemelerin kapsamı kişiden kişiye değiştiği için muayene ücreti de değişmektedir. Kanser taraması, kronik durumlar için ek testler ve nitelikli görüntüleme dahil olmak üzere tam bir test, normal bir testten daha pahalıya mal olabilir. Yine testi yapan laboratuvarın test metodolojisine bağlı olarak kurumlar arasında test fiyatlarında farklılıklar olabilir.

Güncel fiyatı kontrol etmenizi öneririz. Çünkü bu yöntemlerin fiyatları klinikten kliniğe değişmektedir. Fiyatlar kalitesiz kliniklere göre daha yüksektir. Bu durumda maliyetler oluşacaktır. Bu yöntemlerin fiyatları kaliteli kliniklerde daha düşüktür.  Çünkü profesyonel klinikler her zaman hasta memnuniyetine göre testler yapmaktadır. Diğer sağlık hizmetlerinde olduğu gibi, sağlık kontrolleri şu anda düşük fiyatlıdır.

Check Up Ne Kadar Sürer?

Poliklinik muayeneleri genellikle yarım günde tamamlanır ve sonuçlar ertesi gün hazır olur. Ancak hastanede yatmayı gerektiren daha detaylı tetkikler için bir gece önce hastaneye kabul edilecek ve tetkik tamamlandıktan sonraki gün taburcu edileceksiniz.

İlk olarak, süre klinik merkezin kalitesine bağlıdır. Genellikle  check up kademeli olarak uygulanır. Bu, öncelikle gerekli kontrollerin yapıldığı anlamına gelir. Hemen ardından hasta için şube üzerinden görüşme yapılır. Tüm bu aşamalar bir gün içinde tamamlanmalıdır. Özetle süresi ortalama 12-24 sasattir. Bu işlem bir gün kadar sürebilir. Hastanın zaman kaybetmemesi için sürecin kısa olması önemlidir.

Çekap’ta Neye Bakılır?

Bu test, kişinin genel sağlığını belirlemek için kan basıncını, ateşi, kalp atış hızını ve solunum hızını ölçer. Daha sonra kan ve idrar örnekleri istenir. Daha sonra kardiyoloji, göğüs hastalıkları, dahiliye, nöroloji, kulak burun boğaz, kadın doğum ve üroloji dahil olmak üzere birçok tıbbi alanda görüşmeler gerçekleştirilir.

Her bölümdeki doktorlar gerektiğinde ek testler isteyebilir veya hastanın durumunu değerlendirmek için önceki doktorlar tarafından istenen testleri ekranda inceleyebilir. Tarama, özel olarak tasarlanmış bir tarama programıdır, bu nedenle ziyaret etmeniz gereken branş ve doktor sayısı değişebilir. Bu, farklı kişiler tarafından farklı test türlerinin istenmesine neden olabilir.

Çekap’ta Her Şey Çıkar Mı?

Tüm sağlık sorunları oluşmaz. Bunun nedeni, yukarıda da belirtildiği gibi tıbbi muayenelerin sınırlı düzeyde uygulanan yöntemler olmasıdır. Bu nedenle, sadece dahili hastalık tespiti için geçerlidir. Beyin hastalıklarının tespiti için geçerli değildir. Bu programın içeriği diyabet, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, kalp hastalığı riski, anemi ve alerjileri tanımlamayı kolaylaştırır.

İlginizi Çekebilir  Alkol kandan ne kadar sürede çıkar

Çekap 1 Günde Biter Mi?

Genel tarama check up 24 saat içinde tamamlanabilir. Bu süreç tamamen testin yapıldığı kliniğin kalitesine bağlıdır. Kaliteli bir klinik merkezde sadece yarım günde tamamlanır. Bazı tarama laboratuvar testleri aynı gün yapılırken, diğerleri bir veya iki gün içinde yapılır. Hem muayene hem de radyolojik inceleme sonuçları tamamlandıktan sonra tüm sonuçlar özel bir inceleme dosyasında dosyalanır ve uzmana gönderilir.

Tıbbi Muayene Uygulaması; Kontrollü maddeler, yapılacak analiz ve tetkiklere bağlı olarak farklı sürelere yol açabilir. Genel bir kural olarak, test yaptırmak isteyenler sabah saatlerinde hastaneye gelmelidir. Testin doğru sonuçlar vermesi için aç gelmesi de önemlidir. Sonuçlar hastane yoğunluğuna göre değişir, ancak testler genellikle yarım iş günü içinde tamamlanır.

Çekap Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Düzenli olarak check up yapılmalıdır. Bu nedenle hem erkek hem de kadınların altı ayda bir düzenli kontrol yaptırmaları önerilir. Genellikle yılda en az bir kez düzenli olarak olur. Ancak bu işlem dışında hastalıkla ilgili bir endişe varsa yöntemi 180 günde bir kullanmak mantıklıdır. Muayenenin süresi de kişinin yaş grubuna göre değişir. 50 yaş üstü kişiler için mümkünse altı ayda bir tedaviyi yaptırmaları önerilir.

Çekap Yaptırmak Mantıklı Mı?

Tabii ki, check up kontrol etmek çok uygundur. Bu uygulama sayesinde hastalık korkusu kalıcı olarak ortadan kalkar. Bunun nedeni, taramanın önleyici bir önlem olmasıdır. Sağlık kontrolleri günümüzün benzersiz teşhis uygulamaları değildir.

Bu uygulama ülkemizde köklü bir geleneğe sahiptir. Günümüzde profesyonel tıp kliniklerinin fizik muayene önermesinin birçok nedeni vardır. Bu nedenler arasında uygulama en güvenli teşhis yöntemidir. En önemli avantajı, test sırasında yan etkilerin olmamasıdır. Birçok teşhis uygulamasının yan etkileri vardır. Bu durum hastaları tanısal uygulamalardan uzak tutmaktadır

Çekap’ta Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Kontrol için planlanmış bir kan testi genellikle birkaç saat içinde tamamlanır. Görüntüleme ve patoloji testleri, teste bağlı olarak saatler veya günler sürer. Mamogram, Pap smear, bilgisayarlı tomografi gibi testlerin sonuçlanması ve raporlanması uzun zaman alabilir. Test sonuçları genellikle aynı gün açıklanır ve doktor hastayı durumdan haberdar eder. Ancak bazı çekap testler birkaç gün veya bir hafta sonra yapılabilir.

Çekap ile Kanser Engellenebilir Mi?

Doğru tarama ile bazı kanserler, semptomlar ortaya çıkmadan çekap tespit edebilir. Asemptomatik kişilerde kanser önleme sayesinde bazı kanser türlerinin öncü yapıları vücuttan temizlenerek kanserin gelişmesi engellenebilir. Tamamen tedavi edilebilir ancak erken kanserin tedavisi daha başarılıdır. Fizik muayene yeni kanserlerin %50’sini erkenden önleyebilir veya tespit edebilir. Tüm bilimsel çalışmalar, erken teşhisin yaşam süresini uzattığını açıkça göstermektedir.  

Vücutta oluşmaya başlayan kanser hücreleri bir süre belirti vermeden büyümeye başlar ve vücudun etkilenen bölgelerine yayılmaya devam eder. Bununla birlikte, tarama, bu yayılma sürecini gerçekleşmeden önce önlemeye yardımcı olabilir. Hastalıkların erken teşhisi için oldukça önemli olan sağlık kontrolleri, vücudu baştan sona tarayan uygulamalardır.

Bu süreç sayesinde vücutta gelişen hastalık erken dönemde tespit edilerek gerekli müdahaleye olanak sağlanır. Özellikle sadece tıbbi cihazlarla tespit edilebilen kanserler için koruyucu sağlık kontrolleri check up önerilmektedir.

DEĞERLENDİRMELER

Profesör Doktor Değerlendirmesi

Sonuçlarınız; profesör doktor seviyesindeki laboratuvar uzmanı doktorlar tarafından değerlendirilir,gerekli izahat ve öneriler ,tavsiyeler verilir anormal sonuçlar hakkında ilgili branş hekimine yönlendirilir. Normal bulgular varsa muayeneye yönlendirilmemektedir.