Vitamin A Retinol (A Vitamini) Testi
A vitamini (retinol, retinoik asit) görme, büyüme, hücre bölünmesi, üreme ve bağışıklık için önemli bir besindir. A vitamini ayrıca antioksidan özelğine de sahiptir. Antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikallerin etkilerine karşı koruyabilecek maddelerdir – vücudunuz gıdaları yıktığında veya sigara dumanı ve radyasyonuna maruz kaldığında üretilen moleküllerdir. Serbest radikaller kalp hastalığı, kanser ve diğer hastalıklarda önemli rol oynayabilir.
Genelde vitamin a ile ıspanak, süt ürünleri ve karaciğer gibi birçok gıdada bulunur. Diğer kaynaklar, yeşil yapraklı sebzeler, havuç ve kavun gibi beta-karoten bakımından zengin besinlerdir. Vücudunuz beta-karoten A vitamini içine dönüştürür.
Oral ek olarak, A vitamini zayıf ya da sınırlı bir diyete sahip olan ya da pankreatik hastalık, göz hastalığı ya da kızamık gibi A vitamini ihtiyacını arttıran bir duruma sahip olan kişilere yarar sağlar. Antioksidan özellikleri için A vitamini alırsanız, ekin gıdada doğal olarak bulunan antioksidanlar ile aynı faydaları sağlayamayabileceğini unutmayın.
Tavsiye edilen günlük A vitamini miktarı yetişkin erkekler için 900 mikrogram ve yetişkin kadınlar için 700 mcg’dir.
Belirli koşullar için oral A vitamini araştırması gösteriyor:
- Akne: Büyük dozlarda oral vitamin A takviyeleri sivilceleri etkilemez.
- Yaşa bağlı makula dejenerasyonu: Büyük bir klinik çalışma, ileri yaş ile ilişkili maküler dejenerasyon riski yüksek olan kişilerin beta-karoten içeren belirli bir vitamin kombinasyonunu alarak durumun% 25 oranında artma riskini azalttığını göstermiştir. Beta karotenin oynadığı rol tam olarak açık değildir.
- Kanser: A vitamini takviyeleri kullanımı ile akciğer, prostat ve diğer kanser türlerinin riskinin azalması arasındaki ilişki belirsizdir.
- Kızamık: A vitamini eksikliği riski yüksek olan kızamık olan çocuklar için A vitamini takviyesi tavsiye edilir. Araştırma, desteğin kızamık nedeniyle ölümleri azaltabileceğini göstermektedir.
- A vitamini eksikliği: A vitamini takviyesi A vitamini takviyeleri A vitamini düzeyi düşük olan insanlar yarar görüyor. Bu tür bir eksiklik Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın değildir. Vitamin A eksikliği anemi ve kuru gözlere neden olur.
Oral bir takviye olarak kullanılmasının ötesinde, A vitamini, ince kırışıklıkları, lekeleri ve pürüzleri azaltmak ve akneleri tedavi etmek için topikal kremlerde kullanılır.
A Vitamini Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli ?
Sağlıklı ve çeşitli bir diyet çoğu insana yeterli vitamin A sağlayacaktır. A vitamininin antioksidan özellikleriyle ilgileniyorsanız, besin kaynakları en iyisidir. A vitamini takviyelerinin gıdada doğal olarak bulunan antioksidanlar ile aynı yararları sağlayıp sağlamadığı açık değildir. Çok fazla A vitamini zararlı olabilir ve hamilelik sırasında fazla A vitamini doğum kusurlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Yan Etkileri
Çok fazla A vitamini zararlı olabilir. Tek bir büyük doz bile – 200.000 mcg’den fazla – yan etkiye neden olabilir
- Mide bulantısı
- Kusma
- Baş dönmesi
- Bulanık görüş
Günde 10,000 mcg’den fazla ağızdan alınan A vitamini takviyesinin alınması:
- Kemik incelmesi
- Karaciğer hasarı
- Baş ağrısı
- İshal
- Mide bulantısı
- Cilt tahrişi
- Eklemlerde ve kemikte ağrı
- Doğum kusurları
Hamileyseniz veya hamile kalmaya çalışıyorsanız, A vitamini almadan önce doktorunuzla görüşün. Hamilelik sırasında A vitamininin aşırı kullanımı doğum kusurlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Etkileşimler
Olası etkileşimler şunları içerir:
- Antikoagülanlar.:Kan pıhtılarını önlemek için kullanılan bu ilaçları alırken A vitamini takviyelerinin oral kullanımı kanama riskinizi artırabilir.
- Bexarotene (Targretin): Bu topikal kanser ilacını kullanırken A vitamini takviyesi almak, kaşıntılı, kuru cilt gibi ilacın yan etki riskini arttırır.
- Hepatotoksik ilaçlar: Yüksek dozda A vitamini takviyesi almak karaciğer hasarına neden olabilir. Yüksek doz A vitamini takviyeleri ile karaciğere zarar verebilecek diğer ilaçların kombine edilmesi, karaciğer hastalığı riskini artırabilir.
- Orlistat (Alli, Xenical): Bu kilo verme ilacı, A vitamininin besin kaynaklarının emilimini azaltabilir. Doktorunuz, bu ilacı kullanırken A vitamini ve beta-karoten içeren bir multivitamin almanızı önerebilir.
- Retinoidler: A vitamini takviyeleri ve bu oral reçeteli ilaçları aynı anda kullanmayın. Bu yüksek A vitamini kan düzeyleri riskini artırabilir.
Vitamin A Testi (retinol testi) yaptırmaya gelirken 48 saat öncesinde vitamin kullanımını keserek , aç karna gelmeniz önerilir.
Detaylı bilgi ve Vitamin A Retinol (A Vitamini) Testi Fiyatı 2024 için lütfen bizi arayınız 444 7 522 (LAB)
Vitamin A Testi (retinol) Fiyatı SGK lılara İndirimli a vitamini testi fiyatını sorunuz.