Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Anti Adrenal Antikor (Anti Sürrenal Antikor)

Anti Adrenal Antikor Nedir?

Bu test, vücudun kendi adrenal (böbrek üstü) bezinde olan anti adrenal antikorları tespit eder. Bu test, otoimmün adrenokortikal yetersizliği (Addison hastalığının otoimmün formu) olduğundan şüphelenilen hastaları teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için kullanılır .

Anti Adrenal Antikor için başka isimler nelerdir?

  • Adrenal otoantikorlar
  • Adrenal otoantikor seviyesi
  • Adrenal antijen ölçümüne karşı antikor

İlgili testler nelerdir?

  • 21-hidroksilaz antikorunun ölçülmesi
  • Plazma ACTH seviyesi

Anti Adrenal Antikor  ‘a neden ihtiyacım var?

Anti adrenal antikorları laboratuvar testleri birçok sebepten dolayı yapılabilir. Rutin sağlık taraması için veya bir hastalık veya toksisite şüphesi varsa testler yapılır. Bir tıbbi durumun iyileşip iyileşmediğini belirlemek için laboratuvar testleri kullanılabilir. Bir ilaç veya tedavi planının başarısını veya başarısızlığını ölçmek için laboratuvar testleri de kullanılabilir. Laboratuvar testleri profesyonel veya yasal nedenlerle istenebilir. Eğer hastalık şüpheniz varsa, bu teste ihtiyacınız olabilir:

  • Otoimmüniteye bağlı Addison hastalığı

Birincil Böbrek Üstü Bezi Yetmezliğinin Nedenleri

Addison hastalığı çoğu zaman bağışıklık sisteminin böbrek üstü bezlerine saldırmasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle bu bir otoimmun hastalığıdır. Bir otoimmun hastalığında vücudun bağışıklık sistemi bir organ ya da bölgesini bir virüs, bakteri ya da dış saldırganla karıştırır.

Anti Adrenal Antikor ‘u ne zaman ve ne sıklıkla yapmalıyım?

Laboratuvar testlerinin ne zaman ve ne sıklıkla yapıldığı, birçok faktöre bağlı olabilir. Laboratuvar testlerinin zamanlaması diğer testlerin, prosedürlerin veya tedavilerin sonuçlarına veya tamamlanmasına dayanabilir. Laboratuvar testleri acil bir durumda hemen gerçekleştirilebilir. Belli belirti veya semptomlar göründüğünde bir test önerilebilir veya gerekli olabilir.

Vücudunuzun doğal olarak bir günün seyri boyunca yaptığı değişikliklere bağlı olarak, laboratuvar testlerinin günün belirli bir saatinde yapılması gerekebilir. Gıda veya sıvı alımını değiştirerek bir test için hazırlamışsanız, bu testlere göre laboratuar testleri zamanlanabilir. Testlerin zamanlaması, vücuttaki artmış ve azaltılmış ilaç, ilaç veya diğer maddelere dayanabilir.

İlginizi Çekebilir  Hemogram Testi

Araştırılan  kişinin yaşı veya cinsiyeti bir laboratuvar testinin ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olduğunu etkileyebilir. Kronik veya ilerleyici koşulların laboratuvar testlerinin kullanımı ile sürekli izlenmesi gerekebilir. Kötüleşen ve iyileştiren şartlar da sıklıkla izlenmeye ihtiyaç duyabilir. Bir dizi sonuç elde etmek için bazı testler tekrarlanabilir veya sonuçları doğrulamak için testlerin tekrarlanması gerekebilir. Laboratuvar testlerinin zamanlaması ve sıklığı, profesyonel veya yasal nedenlerle gerçekleştirildiğinde farklılık gösterebilir.

Anti Adrenal Antikor testine nasıl hazırlanmalıyım?

Kan almadan önce, latekse alerjiniz varsa, kanı alan kişiye söyleyin. Tıbbi bir durumunuz varsa veya aşırı kanamaya neden olan bir ilacı veya maddeyi kullanıyorsanız sağlık çalışanına söyleyin.  Ayrıca, geçmişte kan alınırken, mide bulantısı, baş dönmesi veya bayıldığınız  olduysa , laboratuvar görevlisine söyleyin.

Anti Adrenal Antikor testi nasıl yapılır?

Damardan alınan bir kan örneğine ihtiyaç duyulduğundan, genellikle kolunuzdaki bir damar seçilir. Damarın üstünde bir turnike (büyük lastik kayış) takılarak damar kontrol altına alınır. Damar üzerindeki cilt temizlenir ve alkolle silinir, bir iğne ile kanınız alınır. Kanınız alındıktan sonra damara sertce 5 dk bastırmanız istenecektir. Kan bir veya daha fazla tüpe toplanır ve turnike çözülür. Damara bastırmazsanız morarma olabilir. Kan alımı sırasında, kan örneğinin alındığı yerde hafif ağrı hissedebilirsiniz.

Testten sonra ne yapmalıyım?

Damarınızdan bir kan örneği alındıktan sonra, iğnenin yerleştirildiği bölgeye bir bandaj, pamuk  veya gazlı bez konulabilir. Bölgeye baskı uygulamanız istenebilir. Kan alımınızdan hemen sonra yorucu egzersizden kaçının. Ağrınız varsa veya kan alınan bölgede kızarıklık, şişme veya kan akımı görüyorsanız, laboratuvar çalışanı ile iletişim kurun.

Riskler nelerdir?

Kan: Bir kan alımı sırasında hematom (cildin altındaki kan dolu şişlik) veya ponksiyon bölgesinden hafif kanamalar oluşabilir. Kan alındıktan sonra, ponksiyon bölgesinde bir çürük veya enfeksiyon oluşabilir. Bu testi yapan kişinin bunu bir kereden fazla gerçekleştirmesi gerekebilir. Bu testin riskleri hakkında herhangi bir endişeniz varsa, laboratuvar çalışanınızla konuşun.

İlginizi Çekebilir  ALDH5A1 Gen Mutasyonu Testi ve Analizi

Anti Adrenal Antikor  için normal sonuçlar nedir?

Laboratuvar test sonuçları yaşınıza, cinsiyetinize, sağlık geçmişinize, test için kullanılan yönteme ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Sonuçlarınız aşağıda önerilen sonuçlardan farklıysa, bu bir hastalığınız olduğu anlamına gelmeyebilir. Herhangi bir sorunuz varsa sağlık çalışanınızla iletişim kurun. Aşağıdaki, bu test için normal bir sonuç olarak kabul edilir:

Yetişkinler: 1:10 dilüsyonda negatif [8]