Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Alerji Testi

Alerji Testi

Alerji testi, alerjik hastalıklara tanı konulmasının yanı sıra deri testleriyle de tanının doğrulanmasını sağlamaktadır. Test sırasında alerjenlerin ortaya çıkarılması oldukça önemlidir. Herhangi bir şeye alerjiniz olduğunu düşüyorsanız test yaparak bunu öğrenebilirsiniz.

Alerji Testi Nedir?

Birçok kişinin, birçok şeye alerjisi bulunabilmektedir. Vücudunuzun bilinen bir maddeye reaksiyonu olup olmadığını belirlemek için eğitimli bir alerji uzmanı ile çalışabilirsiniz. Muayene kan testi, deri testi ya da eliminasyon diyeti şeklinde yapılabilmektedir. Alerjiniz olan belirli küfleri, polenleri ve diğer maddeleri alerji testi ile belirleyebilirsiniz. Alerjiler, vücudunuzun doğal savunma sistemi olarak bağışıklık sisteminizin çevresinde bir şeye aşırı tepki vermesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Normalde zararsız olan polen alerjiniz olduğunda vücudunuzun aşırı tepki vermesine neden olabilmektedir. Bu aşırı tepki burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntılı sulu gözlere neden olabilmektedir.

Alerji Teşhisi Nasıl Konur?

Vücuttaki çeşitli organlarda alerjik belirtiler meydana gelebilmektedir. Alerji nerede olursa olsun tekrarlayıcı özelliğe sahiptir. Yıl ya da gün içerisinde değişim gösterebilir. Yani kedi alerjisi olan bir kişi, kediye her temas ettiğinde alerji olmaktadır. Alerji teşhisi koymak için alerji testi en kesin yöntemlerden biridir. Ot poleni alerjisi ise mevsimseldir. Ortaya çıktığı mevsim belirlidir ve o mevsim geldiğinde tekrarlar. Bu nedenle alerjinize doğru bir teşhis koyabilmek için uzman bir hekimden yardım alarak test yaptırmanız gerekir. Doktorlar çeşitli testler ile alerji teşhisinizi koyacaktır. Bu nedenle alerjik reaksiyon gösteren kişilerin doktora giderek test yaptırması gerekir. Testin sonucuna göre hekiminiz alerji teşhisi koyacaktır.

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Bazı durumlarda bağışıklık sisteminin zararlı ve yabancı maddelere karşı verdiği tepki aşırı olabilir. Bu durum alerji olarak tanımlanır. Genetik yatkınlığın söz konusu olduğu alerjilerin nedenleri bilinmese de diğer alerjenler test ile belirlenebilmektedir. Neye alerjiniz olduğunuzu öğrenebilmek için test yaptırabilirsiniz.

Hekim tarafından yapılan test 3 farklı şekle ayrılmaktadır. Hekiminiz sizin için doğru olan seçeneği seçerek testinizi yapacaktır. Alerji için deri üzerine yapılan testlerin yanı sıra kan testleri de yapılmaktadır. Kan testi genellikle ağır deri hassaslığı gösteren ve deri testinin uygulanamadığı kişilere alerji testi olarak uygulanmaktadır. Deri delme testi, epidarmel şekilde uygulanan bir yöntemdir. Rinit, astım, gıda ile ilaç alerjisi ve anafilaksiden şüphelenilen bireylere uygulanmaktadır. Bu yöntemde kişinin cildine alerjen maddeler damla olarak damlatılarak tepkiler gözetilmektedir.

Bir diğeri ise yama testidir. Gecikmeli olan bu test, hücre aracılı olan ve aşırı duyarlı reaksiyon gösterdiği durumlarda yapılmaktadır. Çoğunlukla temasa yönelik olan alerjiler tespit edilmektedir. Kimyasal alerjilerin tespitinde sık sık kullanılır. Uygulama sırasında alerjen varlığı tespit edilecek olan maddeler deriye sürülür ve steril bir bant ile üstleri kapatılır. Bant 24 ile 72 saat boyunca bekletilmektedir.

Alerji Testleri Nasıl Uygulanır?

Alerji şüphesi olan kişilere çeşitli alerji testleri uygulanarak hangi alerjin maddelerin ve hangi şiddette bir alerjinin var olduğu belirlenmektedir. Alerjinin geniş çaplı olarak belirlenebilmesi için 3 farklı alerji testi bulunmaktadır;

Çizme Testi (Prick Test)

Cilt üzerine uygulanan bu test ile 20 ile 30 çeşit arasındaki alerjen madde tespit edilebilmektedir. Test sırasında alerji problemi olan kişinin derisi çizilmektedir. Solüsyon olarak hazırlanan alerjenler çizilen deri üzerine damlatılmaktadır. Yaklaşık 30 dakika sonrasında kızarıklık oluşturan maddeler, alerjen madde olarak kabul edilmektedir.

Bu test sırasında genellikle alerjiye en çok neden olan polen, ev tozu, hayvan tüyleri ve gıda gibi alerjenler uygulanmaktadır. Prick testinde en çok ev tozu akarlarına karşı olan alerjenler görülmektedir.

Deri İçi Testi (intradermal Test)

Bu yöntemde alerjen madde insülin iğnesi gibi ince bir iğne ile cilt içine enjekte edilmektedir. Bu yönteme prick testi pozitif çıktığında başvurulmaktadır. Bu test biraz ağrılı bir işlemdir. 20 dakika içerisinde test sonuçlanmaktadır.

Yama Testi (Patch Testi)

Bu teknikte ise alerjenler yapışkan bir bant üstüne yerleştirilmiş küçük kuyucuklar içerisine koyularak sırt bölgesine ya da vücudun başka bir bölgesine yapıştırılmaktadır. Bu yapışkan bant 48 ile 72 saat boyunca kalmaktadır. Yoğun kaşıntı ya da başka bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda yama bandını daha erken çıkarabilir ve doktora başvurabilirsiniz.

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Alerji sınıflandırılması çoğunlukla etken maddeye göre yapılmaktadır. Sınıflandırmada ele alınan benzer özellikteki alerjenler, aynı kategoride toplanmaktadır. Örneğin fındık, fıstık ve süt alerjenlerinin hepsi besin kategorisine toplanmaktadır. Alerji çeşitlerinde oluşan belirtiler kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Herkesin belirtileri aynı olmamaktadır. Bu nedenle kesin bir sonuç koyabilmek için alerji testi yaptırmak şarttır. Çok fazla etken alerjen bulunması nedeni ile çok çeşitli alerji türü bulunmaktadır. Bazı yaygın görülen alerji çeşitleri ile ilgili sıralama yapacak olursak;

  1. Besin alerjisi,
  2. Toz alerjisi,
  3. Cilt alerjisi,
  4. Evcil hayvan alerjisi,
  5. Polen alerjisi,
  6. İlaç alerjisi,
  7. Alerjik rinit,
  8. Böcek alerjisi,
  9. Lateks alerjisi.
İlginizi Çekebilir  İdrarda Östrojen Metabolitleri Testi

Alerji Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Erişkin kişilerde alerjiye bağlı gelişen semptom ve hastalık süreçleri ile bağışıklık sistemi bozukluklarının teşhis edilmesinde, alerji ve immünoloji tıbbi birimi yardımcı olmaktadır. Alerji ve immünoloji, alerjik reaksiyonların tanısının konulmasını, kontrol altına alınarak tedavisinin planlanması ve bağışıklık sistemi yetmezliğine bağlı hastalıkların tedavi edilmesi için alerji testi yapılmaktadır. Bunların yanı sıra hastanelerde bulunan dermatologlarda alerji için test yapmaktadır. Ancak detaylı şekilde test yaptırmak isteyen kişilerin alerji ve immünoloji bölümüne gitmesi gerekir.

Alerji Testi Aç Karnına mı Yapılır?

Alerji için test yapılırken hastanın aç ya da tok olmasının bir önemi yoktur. Kişinin açlık durumu test üzerinde herhangi bir etki yaratmamaktadır. Açken ya da tokken alerji testi yapılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda uzman hekim kişinin test öncesinde aç ya da tok olmasını isteyebilir. Bu nedenle test öncesinde hekiminizden detaylı bilgi almanız gerekir. Gıda ve besinler ile ilgili yapılacak olan testlerde doktor aç olarak gelmenizi isteyebilir. Çünkü yediğiniz gıdaya göre vücudun vereceği tepki takip edilerek sonuç belirlenmektedir.

Alerjide Deri ve Kan Testleri Nasıl Yapılır?

Kişinin vücudunun hangi maddelere karşı reaksiyon gösterdiğini anlamak için test iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar deri ve kan olarak ayrılmaktadır. Deri üzerinden alerji testi yapılırken hastanın derisi çizilerek bir damla kan akıtılmaktadır. Bir diğer deri testinde ise alerjenler damla olarak damlatılarak bir gün ya da tepkiye göre iki gün bekletilmektedir. Bu şekilde hangi gıdaya alerjiniz olduğu hekimler tarafından belirlenmektedir. Daha sonra bu bölgede maddelere karşı vücudun reaksiyon verip vermediği ölçülmektedir. Diğer bir yöntem ise yamadır. Kişinin sırtına yapıştırılarak bekletilen bant ile hastanın alerjik reaksiyonu olup olmadığına bakılmaktadır.

Alerji Testleri Öncesinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Çoğunlukla hastanın teste tok olarak gelmesi tercih edilmektedir. Testin yapılacağı gün hastanın aktif bir şikayeti var ise belirtmesi gerekir. Testi etkileyeceği için kişinin kullanmakta olduğu tüm ilaçlar ile ilgili test öncesinde bilgi vermesi gerekir. Uygulama sırasında meydana gelen ve işlem ile alakalı olduğu düşünülen şikayetler için doktora danışılması gerekir.

Alerji Testlerinin Yararları Nelerdir?

Kişilerin bazı maddelere alerjileri bulunabilmektedir. Alerjisi olan kişiler, alerji testi ile hangi maddelere alerjileri olduğu öğrenilerek tedaviye yönlendirilir. Bu testlerin en önemli faydası budur. Sizde testleri yaptırarak alerjiniz olduğu besinleri ya da maddeleri öğrenebilirsiniz.

Testin Uygulanmaması Durumunda Karşılaşılacak Sonuçlar Nelerdir?

Testler ile alerjinin nedenine ulaşılmaktadır. Birçok farklı hastalıkta kullanılan bu testler, tanıyı denetlemek, alerjenler konusunda bilgi vermek ve hastalık kontrolünü bozan tetikleyici etkenleri belirlemek için kullanılır. Doğru metotlarla ve alerji uzmanları tarafından yapıldığında alerji testi son derece verimlidir. Kişiler testleri uygulamaz ise alerjik reaksiyonları devam edebilir. Hatta belirtilerde artışlar yaşanabilir.

Yetişkinler Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Yetişkinler için yapılan testlerde, içerisinde hazır olarak alerjen bulunan damlalar deriye damlatılmaktadır. Yani bir iğne ucu ile deri altına batırılmaktadır. Bu hazır alerjenler çoğunlukla besin, inek sütü, yumurta, hayvan sütü, ev tozu ve çimen gibi alerjen gruplarını kapsamaktadır.

İşlem yapılırken kişi ile doktor karşılıklı bir masaya oturur. Ardından kişinin avuç içini ön yüzeye bakacak şekilde ayarlama yapılır. Deri testi genellikle ön kollara yapılmaktadır. Eğer çok sayıda alerjen kullanılacaksa bu işlem sırta da yapılabilmektedir.

Çoğunlukla ön koldaki bilek ile dirsek arasındaki hizayı baz alarak yuvarlak halkalar çizilmektedir. Ardından uygulama yapılacak olan alanlara damlalar damlatılmaktadır. Minik bir iğne ucu damlatılan noktadan deriye batırılır. Bu işlemde amaç derinin alt kısımlarındaki alerjenlere ulaşmaktır. Ardından kişi 15 dakika bekletilmekte ve kişiye bu kısımları kaşımaması söylenmektedir.

Besin (Gıda) Alerjisi Nedir? Gıda Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Günlük tükettiğimiz besinlere bağlı olarak ortaya çıkan reaksiyonların tümü istenmeyen besin reaksiyonları olarak adlandırılmaktadır. Şikayeti olan kişilerin besin alerjisi açısından çok iyi değerlendirilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir  İdrarda Östrojen Metabolitleri Testi

Besin alerjisi, bağışıklık sistemimiz tarafından besinlere karşı anormal yanıt verilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Besin alerjisinin klinik belirtileri hafif olabildiği gibi yaşamı tehdit eden ağır reaksiyonlarda olabilir. Bu alerji türü daha çok çocukluk dönemlerinde oluşmaktadır.

Eliminasyon diyeti, hekiminizin hangi yiyeceklerin alerjik reaksiyona neden olduğunu belirlemesine yardımcı olmaktadır. Bu diyet sırasında belirli yiyecekler diyetinizden çıkarılıp daha sonra tekrardan eklenmektedir. Reaksiyonlar hangi yiyeceklerin soruna neden olduğunu belirleyecektir.

Bazı durumlarda da gıda alerjisini teşhis etmek için besin yükleme testi yapılmaktadır. Bu test sırasında yakın gözetim altında nasıl tepki verdiğinizi görmek için size alerjinizi olduğunu düşündüğünüz yiyecekler verilmektedir. Bu şekilde alerji uzmanı, alerjinizi belirleyerek yakından gözlemleyebilecektir. Bu test, diğer test türlerinden daha ciddi reaksiyonlara neden olabileceği için daha az tercih edilmektedir.

Bebek Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Hastalığın sebebinin ve oluşmasının nedenine göre testlerde değişiklik göstermektedir. en önemlisi bebekte oluşan şikayetlerin alerji ile ilgili olduğunu belirlemektir. Tanıda kullanılan alerji testi çeşitleri deri testi ve besin diyeti olarak değişiklik göstermektedir. Eğer alerji yapan şeyi tahmin edebiliyorsak, bu işlem daha kolay olacaktır. Alerji testinin ne zaman yapılacağı bebekteki şikayetlerin şiddeti ve doktorunuzun önerisi ile belirlenmektedir. Bebeklerde de testler yetişkinlere yapıldığı gibi deri üzerinden ya da kan testleri ile yapılmaktadır.

Çocuğa Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Testler birçok alerjik hastalık için yapılmaktadır. Bu testlerin çocuklara alerji uzmanları tarafından yapılması gerekir. Çocuklar için testler astım, alerjik nezle, besin alerjisi, egzaman, arı alerjisi, ilaç alerjisi gibi birçok hastalık için yapılabilmektedir. Çocuklar için alerji testi ciltten ve kandan yapılabilmektedir. Ciltte yapılan test daha güvenilirdir. Bu nedenle ilk olarak kanda alerji testinin yapılması daha uygundur. Ciltten yapılan test sırttan ya da koldan yapılabilmektedir. Bu test için ilk olarak alerjenler damlatılmaktadır. Daha sonra bir lanset yardımı ile cilde nüfus ettirilmektedir. 15 – 20 dakika sonra testin sonucu değerlendirilebilmektedir. Bu test sonucuna göre hangi alerjenlerden korunmanız gerektiğini hekiminiz size söyleyecektir.

İlaç Alerji Testi Nasıl Yapılır?

İlaç alerjisi için kullanılan testler sınırlıdır. Hangi ilacın size alerji yaptığı ya da ilerleyen zamanlarda hangi ilacın alerji yapacağını ortaya koyacak bir kan tahlili ya da deri testi bulunmamaktadır. Eğer bir ilacın kişiye alerji yaptığından eminsek ya da kişide hayatını tehdit edecek reaksiyonlar beliriyorsa alerji testi yapılmamaktadır. Sınırlı sayıda ve sıvı formda bulunan ilaçlar için deri testi yapılabilmektedir. Bu testlerin güvenilirliği yüksek olmadığı için test negatif sonuçlansa bile testin doğruluğundan emin olmak için test edilen ilaç direkt olarak hastaya uygulanır ve hasta izlenir. Bu işlemden sonrada herhangi bir belirti gelişmez ise alerjisi yoktur raporu verilir. Bunun yanı sıra ilaç için yapılan testlerde yama yöntemi de kullanılmaktadır.

Kanda Alerji Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Olumlu sonuç, kanınızda alerjiye özgü antikorların tespit edildiği anlamına gelmektedir. Bu durumda bir alerjiniz var demektir. Kan testi alerjinizin tam olarak ne olduğunu gösterecektir. Pozitif sonuçlar çıksa bile nadirde olsa alerjik reaksiyon göstermeyen hastalarda bulunmaktadır. Alerji testi için kan sonuçları uzman bir hekim tarafından yorumlanmalıdır.

Olumsuz bir sonuç ise muhtemelen gerçek bir alerjiniz olmadığını gösterecektir. Bu durumda bağışıklık sisteminiz test edilen alerjene cevap vermemektedir. Bunun yanı sıra nadirde olsa kan testi negatif çıkan ancak bazı maddelere karşı alerjisi olan kişiler vardır. Alerji testlerinin doğru değerlendirilmesi de testin verimli olmasını sağlamaktadır. Testler bazı durumlarda tek başına tanı koymak için yeterli olmayabilir. Bu nedenle 18 yaşından küçükler için testlerin alerji uzmanı tarafından, 18 yaşından büyükler için ise yetişkin alerji uzmanları tarafından yapılması gerekir.

Alerji Testi Fiyatları 2024

Alerji birçok kişide görülen bir hastalıktır. Yapılan işlemlerin sayısına göre alerji testi fiyatları değişiklik göstermektedir. Bazı durumlarda alerji tespiti için kan testi yeterliyken, bazı durumlarda da deri testi gerekebilmektedir. Bu iki testin yapılmasına rağmen ilaç alerjinin var olup olmadığını öğrenmek için ilaç testide gerekebilmektedir. İşlemleri yaptırmadan önce ilgili alerji testi için fiyat alabilirsiniz. İzlenecek yol belli olmadığı için tam bir fiyat bilgisi de bulunmamaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Alerji Testleri Ne İşe Yarar?

Alerji şüphesi olan kişilere çeşitli testler uygulanarak hangi alerjen maddelerin ve hangi şiddette bir alerjenin olduğu tespit edilmektedir. Alerjenin geniş çaplı olarak belirlenebilmesi için 3 çeşit alerji testi mevcuttur.

İlginizi Çekebilir  Tahlil Fiyatları

Alerji Testleri Hangi Bölümde Yapılır ve Tahmini Süresi Nedir?

Vücudun çeşitli yabancı maddelere karşı verdiği aşırı tepkiler sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedefleyen hastalıklardır. Bu iki hastalık grubuyla da sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenmektedir. Erişkinlere ve çocuklara yönelik Alerji ve İmmünoloji bölümleri, donanımlı tetkik ve tedavi imkanı sunmaktadır. Alerji ile ilgili yapılan alerji testi sonuçları yaklaşık 5 ile 10 dakika arasında çıkmaktadır. Deri içi ve çizme test 15 ile 20 dakika sonrasında değerlendirilmektedir. Yama testi ise 48 ile 72 saat sonra değerlendirilmektedir. Hangi testin uygulanacağı kişinin şikayetlerine göre belirlenmektedir.

Alerji Testleri Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?

Alerji için yapılan testlerde istenmeyen durumların yaşanma olasılığı oldukça düşüktür. Alerjisi fazla olan kişilerde abartılı deri tepkisine ek olarak, uygulamanın yapıldığı bölgede beklenenden fazla kızarıklık ile kaşıntı oluşabilir. Yama testinde ise içi sıvı dolu şeffaf kabarcıklar meydana gelebilir. Hayatı tehdit edecek olan durumlar ise çok ender görülmektedir.

Alerji Kan Testi Nedir?

Alerji teşhisi için yapılan kan testleri, çoğunlukla çocuklarda, ağır deri hassaslığı olan ve deri testinin uygulanamadığı ya da uygulanmasının zor olduğu kişilerde yapılmaktadır. kandan yapılan alerji testi, deri testi kadar duyarlı değildir.

Vücudun alerjenlere tepki olarak oluşturduğu immunglobulin E antikorunun kandaki düzeyini ölçen kan testi, alerji teşhisi için en çok kullanılan testlerden biridir. Genellikle astım hastası olan kişilerin Immunglobulin düzeyi yüksek olmaktadır.

Kandan yapılan alerji testi, spesifik leE antikor testidir. Bu test, kişide belirli bir alerjene ya da maddeye karşı alerji belirtileri olursa yapılmaktadır.

Astım ve Alerjik Rinit Nedir?

Nefes borumuz akciğerlerde sağ ve sol iki ana bronşa ayrılmasının ardından gittikçe daralan dalcıklar bulunmaktadır. Astım hastalığı, hava yollarının daralması sonucunda kendisini gösteren ve ataklar şeklinde oluşan bir hastalıktır. Kişiler yaşadıkları ataklar arasında kendini sağlıklı hissetmektedir. Astım hastalığında hava yolları içerisinde mikrobik olmayan kronik bir inflamasyon bulunur. Bu nedenle hava yolu duvarı bu konu için oldukça önemlidir. Bu durum akciğerlerin uyaranlara karşı fazla duyarlı olmasına neden olmaktadır.

Alerjik rinit, nazal kaviteyi örten epitelin inflamasyonu sonucunda gelişen tıkanıklık, rinore, ganize akıntısı, kaşıntı ve hapşırık gibi semptomların ortaya çıkmasıyla belli olan bir hastalıktır. Bu semptomlara ek olarak göz yaşarması, kızarıklık ve kaşıntının eşlik ettiği zamanlarda alerjik rinokonjoktivit olarak tanım yapılabilir. Bu klinik hallerde alerjenlere karşı IgE yolu ile maydana gelen ımmun yanıta bağlı inflamasyon gelişmektedir.

Astım ve Alerjik Rinit Alerjenler Nelerdir?

Astım ve alerjik rinit alerjenleri ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Polenler,
  2. Kavak,
  3. Çim poleni,
  4. Yabanı ot polenleri,
  5. Küf ve mantar sporları,
  6. Hamamböceği,
  7. Kedi ve köpek.

Alerjik belirtiler bazı kişilerde tüm yıl sürerken, bazı kişilerde ise belirli mevsimlerde artış göstermektedir. mevsimsel alerjik rinit hastalarının yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında daha çok görülmektedir. Astım ve alerjik rinit hastalığını en çok tetikleyen alerjenler ağaç, çim ve yabani ot polenleridir. Yıl boyunca alerjik rinit şikayeti olan kişilerde küf mantarları, ev tozu akarları ve hayvan tüyleri en sık görülen nedenledir. Diğer yandan hava kirliliğinin alerji şikayetlerini arttırdığı ortaya çıkan bir gerçektir.

Alerjik rinit önemli bir sorun olarak değerlendirilmemektedir. Fakat alerjik rinitin önemli miktarda sosyal, klinik ve ekonomik zararları vardır. Sıklıkla kişilerin yarısında yılda aydan fazla alerjik rinit belirtileri oluşmakta ve buda yaşam kalitesini büyük oranda etkilemektedir. Hatta bu hastaların burun tıkanıklığına bağlı uyku kaliteleri de önemli oranda bozulmaktadır.

Alerjik Rinit Genetik midir?

Alerjik riniti tespit ederken sorgulamak oldukça önemlidir. Kişinin yaşı, nerelerde şikayetlerinin arttığı, daha önce hangi ilaçları kullandığı ve özellikle ailesinde alerjisi olan başka kimse olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Alerjik rinit için alerji testi yapılmaktadır.  Alerji genetik bir hastalık olduğu için ailedeki diğer bireylere de alerji, astım ve rinit öyküsü olması daha çok yardımcı olacaktır. Hastada bu semptomlar ya da aile öyküsü var ise alerjik rinit ve astım için detaylı olarak araştırma yapılmalıdır.