İkili Tarama Testi
Hamilelik sürecinde bir takım testler yapılır ve bunlar arasında ikili tarama testi olarak bilinen bebeğin genel sağlık durumunu tespit eden test türü de yer alıyor. Hamilelik döneminde bazı genetik anormalliklerin tespit edilebilmesi için yapılıyor. Gebeliğin 11 ile 14. Haftaları arasında ikili tarama testi kan ve ultrason olmak üzere iki aşamalı olarak yapılır.
Anneden alınan kan örneğinde çeşitli değerlere bakılır ve beraberinde ultrason ile bebeğin gelişim aşamaları değerlendirilir. Genetik sorunların tespiti için yapılan tarama testi daha çok down sendromu gibi kalıtsal hastalıkların önceden tespit edilmesi için önemlidir. İki farklı tetkik sonucunun birlikte değerlendirilmesini sağlayan bu test işleminde, kesin tanı konulması beklenmez.
Test sonuçlarının pozitif ya da negatif olarak ölçülmesinde yanılma payı vardır. İsteğe bağlı ve bilgi edinme amacıyla yapılır. Kadın doğum uzmanı doktorlar, hastalarının genelinden bu testi yaptırmalarını istiyor.
Anne adayları, hem kendi sağlıkları hem de doğacak bebeklerinin sağlıkları için gebeliklerinin 11. Haftasından sonraki, 14. Haftasından önceki zaman aralığında kan örneği vererek ve ultrason taraması yaptırarak genetik anormalliklerin olup olmadığının tespit edilmesini sağlayabiliyor.
İkili Tarama Testi Nedir?
Hamileliğin ilk dönemlerinde yapılan ve yapılması zorunlu olmayan ikili tarama testi anneden alınan kan örneğinin, laboratuvar ortamında incelenmesi ile yapılıyor. Test işlemleri, bebeğin kromozomal hastalık genleri taşıyıp taşımadığının tespit edilmesini sağlar. Hamileliğin ilk 3 ayında yapılan ikili tarama testi anne ve bebek için herhangi bir risk içermez.
Hamileliğin ilk dönemleri ve tüm aşamaları, anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Kan örneği ve ultrason yöntemi ile yapılan tarama testi kesin bir sonuç vermeyebiliyor. Bunun için çeşitli testler, hamilelik dönemlerine ve bebeğin gelişim aşamalarına göre yapılabiliyor. Test sonuçları değerlendirmelerinde, annenin yaşı ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak yapılır.
İkili Tarama Testi Kimlere Önerilir?
Yaptırılması zorunlu olmayan ve annenin isteğine göre yapılan ikili tarama testi bazı durumlarda doktor tarafından önerilebiliyor. Hamilelik sürecini takip eden doktor, annenin genel sağlık durumunu ve yaşını göz önünde bulundurarak tarama testi yapılmasını isteyebilir.
- Tüm hamile kadınlar,
- 35 yaş üstü anne adayları,
- Aile geçmişinde genetik bozukluk olanlar,
- Daha önceki gebeliklerde kromozomal anormallik görülenler,
- Yüksek riskli gebelikler,
- Test sonuçlarında anormallik görülenler,
Bu nedenlere bağlı olarak ikili tarama testi işlemlerinin kimlere önerilebileceği ve yapılması gerektiği belirlenebiliyor. Tüm testler, anne ve bebeğin sağlığının yakından takip edilmesi, anormallikler görüldüğünde gerekli müdahalelerin hemen yapılabilmesi için yapılıyor.
Doktorlar tarafında tüm gebelere önerilen önemli testlerden birisidir. Anne adayının riskli grupta olduğunu gören doktorlar, o anneler için kesinlikle önerir. Özelikle aile öyküsünde, genetik bozukluk ve kromozomal bozukluk olanların mutlaka yaptırması gerekiyor.
Önceki gebeliklerinde sorun yaşayanlar için de önerilen testlerden birisidir. Bazı hastaların yaşam tarzı ve bulunduğu çevresel faktörler, test işlemlerinin yapılmasını zorunla kılabiliyor. Tüm hastalara, hangi durumlarda ve ne zaman hangi testleri yaptırmaları gerektiği konusunda bilgiler veriliyor ve yönlendirmeler yapılıyor.
Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Hamileliğin ilk 3 ayık döneminde yapılan ikili tarama testi zorunlu olmasa da bazı durumlarda yapılması gerekebiliyor. Hamilelik sürecinin rutin kontrolleri ya da down sendromu gibi genetik anormallik risklerinin değerlendirilmesi için tercih edilen testler arasında yer alıyor.
Anne adayının yaşı 35 ve üzerinde ise tarama testi tercih edilen tetkikler arasında yer alıyor. Ailede genetik bozukluk öyküsü olanlarda, bebekte de benzer kromozon bozukluklarının olabilme riski vardır.
Tüm anormalliklerin erken teşhis yöntemi ile belirlenebilmesi için anne adaylarından kan örneği alınarak ikili tarama testi işlemlerinin yapılması tercih edilebiliyor. Hamileliğin ilk dönemlerinde yapılan ultrason taramalarında, bebekte anormallikler görülürse bu test işlemine başvurulabiliyor.
Hamilelik sürecinde anne adayları doğum ve doğum sonrası için bazı endişelere kapılabiliyor. Anne adayının zihinsel olarak hazırlanması ve rahatlaması için test işlemleri öneriliyor. Test sonuçları, annenin rahatlamasına ya da tespit edilen sorunların tedavisi için gerekli işlemleri yapmasına yardımcı oluyor. Risk değerlendirmesi yapıldığında, erken müdahale ve tıbbi destekler için test işlemlerine ihtiyaç vardır.
Hamilelikte Down Sendromu Belirtileri
Hamilelikte down sedromu belirtileri doğrudan görülmeyebiliyor. Down sendromu tespiti için tarama testi yapılabiliyor. Genetik ve koromozomal anormalliklerin tespit edilebilmesi için kan testlerinin ve prenatal tarama işlemlerinin yapılması gerekiyor.
Hamileliğin 11 ile 14. Haftaları arasında ikili tarama testi yöntemi ile risk değerlendirmeleri yapılır. Test işlemlerinde, kandaki protein seviyesi ve saydamlık değerleri ölçülür. Sonuca göre hamileliğin ilerleyen süreçlerinde, üçlü ve dörtlü tarama testlerine ihtiyaç duyulabilir.
Ultrason taramalarında, geniş burun, kısa boyun, kalp defektleri gibi tespitler, down sendromu belirtisi olarak değerlendirilir. Hamilelikte test ve tarama işlemleri yapılmadan, down sendromu riskinin olduğunu anlamak zordur. Kesin tanı için bazı tanısal testlerin yapılmasına ihtiyaç duyulabiliyor.
Kimlerde Anomalili (Doğuştan Sakat) Bebek Doğurma Riski Artar?
Her hamilelikte, çeşitli risk durumları karşılaşma ihtimali vardır. Anne adayına yapılan ikili tarama testi ve diğer test türleri, hamilelik sürecinin yakından takip edilmesini ve anormalliklerin tespit edilmesini sağlar.
Doğuştan sakat bebek doğurma riski olanların şunlar olduğu değerlendirilir;
- Aile geçmişinde genetik bozukluk hikayesi olanlar,
- Akraba evliliği olanlar,
- 35 yaş üzeri hamilelikler,
- Yüksek kromozomal riski olanlar,
Bu durumdaki hamileler için tarama testi önerilir ve bebeğin genel sağlık durumu tespit edilir. Hamileliğin erken dönemlerinde sakat bebek doğum riskleri teşhisi konulduğunda, gerekli tedavi ve müdahale yöntemleri belirlenmeye çalışılır. Akraba evliliklerinde, genetik hastalıkların ortaya çıkma riski yüksek olduğu için ikili tarama testi ile erken teşhis konulması önemlidir.
İkili Tarama Testi Neden Yapılır?
Anne karnındaki bebeğin risk değerlendirmelerinin yapılabilmesi için ikili tarama testi tercih edilir. Testin yapılma nedenleri arasında, anne adayının yaşı ve genel sağlık durumu da yer alıyor.
Anne ve babanın aile geçmiş hikayesinde genetik bozukluk hikayesi varsa, doktor tarafından hemen tarama testi talep edilir ve anneden kan örneği alınarak laboratuvar testleri yaptırılır. Ultrason taraması ile bebeğin fiziksel yapısı incelenir.
Genel sağlık durumu ya da periyodik hamilelik kontrolleri için yapılan farklı testlerde anormal sonuçlar ortaya çıkmışsa, genel değerlendirme için ikili tarama testi yapılır. Tüm risk değerlendirmelerinin doğru yapılabilmesi için önem taşıyan ve yapılması gereken testlerden birisidir.
İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?
Hamilelik sürecinde yapılacak her test için belirli zaman aralıkları vardır. Gebeliğin 11 ile 13. Hafta arası tarama testi için en uygun zamandır. Yapılacak test işlemlerinden olumlu sonuçlar alabilmek için doğru zaman dilimlerinde yapılması gerekiyor.
Risklerin erken teşhis edilebilmesi için ne zaman yapılması gerektiği belirlenmelidir. Kan alınarak ve ultrason taraması şeklinde yapılan ikili tarama testi için normal şartlardan hamileliğin 11. Haftası beklenir.
Daha önceden yapılan farklı testlerde kronozomal anormallikler tespit edilmişse doktorun değerlendirmesi ile tarama testi işlemlerine hemen başvurulabiliyor. Ancak doğru teşhis için belirtilen hamilelik döneminin beklenmesi gerekiyor. Hamilelik dönemlerinde meydana gelen hormonal değişiklikler, yapılacak olan testlerin sonucunu etkileyecektir.
12 Hafta İkili Tarama Testi Nasıl Yapılır?
12 hafta ikili tarama testi hamileliğin 11 ile 14. Haftaları arasındaki zaman diliminde yapılan testtir. Anne karnındaki bebekte daha çok down sendromu riski olup olmadığının tespit edilmesi için yapılır. Test işlemi öncesinde anne ve baba adayları, doktor tarafından bilgilendirilir. Test için aç olma zorunluluğu yoktur. Önce ultrason taraması yapılır ve ikili tarama testi aşamalarından birisi tamamlanır.
Ultrason işlemi ortalama 10 – 20 dakika sürebiliyor. Anne adayından kan alınır ve kandaki protein, hormon seviyeleri ölçülür. Annenin kolundan alınan kan, laboratuvarda incelenir ve ikili tarama testi için PAPP-A ve beta-hCG seviyeleri ölçülür. Kan testi ve ultrason sonuçları birlikte değerlendirilir. Değerlendirme yapılırken, annenin yaşı, etnik kökeni, kilosu birlikte değerlendirilir. Test sonucu birkaç gün içerisinde çıkıyor.
İkili Tarama Testinde Nelere Bakılır?
Kan testi ve ultrason taraması olarak yapılan tarama testi genetik anormalliklerin tespiti açısından önemlidir. Ultrason taramasında, bebeğin ense bölgesindeki sıvı birikim oranına bakılır. Normalde bebeğin ense bölgesindeki sıvı birikim kalınlığı 1.5 – 2.5 mm arasında olmalıdır.
Ense kalınlığı tespitinin yapılmasını sağlayan ikili tarama testi sonuçları, hamileliğin haftasına göre değişiklik gösterebiliyor. Kan örneği alınarak yapılan testlerde, serbest beta-hCG hormon seviyesine bakılır. Bu genetik bozukluk risk değerlendirmesinin yapılmasını sağlar. Düşük değerler, genetik anormallik olarak değerlendirilebilir.
Kan testi ile tarama testi sonuçlarında, PAPP-A protein seviyesine de bakılır. Protein seviyesinin de düşük olması, genetik bozukluklarla ilişkilendirilebiliyor. Yapılan test ve tarama işlemleri, genetik bozuklukları doğrudan teşhis edemeyecektir. Ancak sonuçların değerlendirilmesi ile risk olup olmadığı görülebilecektir.
İkili Tarama Testi Avantajları Nelerdir?
Sağlıkta erken teşhis her zaman önemlidir. Hamilelikte de tarama testi bebeğin sağlık durumu hakkında erken bilgi elde etme açısından önemlidir. Her test işleminin, doğru değerlendirme yapmaya yardımcı olma avantajları vardır.
Gebeliğin 11 ile 14 haftalık dönemleri arasında yapılacak olan ikili tarama testi şu avantajları sağlıyor;
- Erken bilgi alma,
- Genetik anormalliklerle ilgili risk değerlendirmelerinin yapılması,
- Daha sonra yapılacak testlerle ilgili yönlendirme,
- Gebelik süresinin yönetilmesi,
- Doğum için ruhsal hazırlık,
Anne ve bebek açısından önemli olan tarama testi herhangi bir risk oluşturmadan yapılabilen ve sonuçları kısa sürede çıkan test türüdür. Sağlamış olduğu avantajlar sayesinde, bebeğin gelişimi ile ilgili risk değerlendirmeleri daha kolay yapılır.
İkili Tarama Testiyle Hangi Genetik Hastalıklar Tespit Edilebilir?
Her testin yapılma amacı farklıdır ve ikili tarama testi genetik anormalliklerin tespit edilmesi amacıyla hamileliğin 11. Haftasından sonra 14. Haftasına kadar olan süre içerisinde yapılır. En çok down sendromu (trizomi 21) ve edwars sendromu (trizomi 18) ve patau sendromu (trizomi 13) genetik hastalıklarının tespiti için yapılır.
Doktor tarafından değerlendirilen tarama testi sonuçlarında, serbest beta-hCG ve PAPP-A düzeyi ile down sendromu riskleri belirlenmeye çalışılır. PAPP-A seviyesi düşük ise edwars sendromu riski ile ilişkilendirme yapılır. Testlerde, kromozonların sayılarına göre değerlendirme yapılıyor. Test sonuçları, genetik hastalıkların erken teşhisinde önemli bir araçtır.
Down Sendromu (Trizomi 21)
Trizonmi 21 ya da down sendromu teşhisleri için ikili tarama testi kullanılır. Yapılan testte, 21. Kromozon yapısı incelenir ve PAPP_A ile serbest beta_hCG seviyelerine bakılır. Bebeğin ense kalınlığı ölçüm sonuçlarına göre down sendromu riski olup olmadığı değerlendirilir. Down sendromu, 21. Kromozonun üç kopyasının görülmesi ile ortaya çıkıyor.
Hamilelikte yapılan tarama testi bu riskin olup olmadığı hakkında ön bilgi verebiliyor. Down sendromu, genetik bozukluğunda, bebekte zeka geriliği ve fiziksel anormallikler görülebiliyor. Hamileliğin erken döneminde teşhis konulmasını sağlayan test işlemleri, hamilelik süreci ile ilgili önlemlerin alınmasını ve kararların verilmesini sağlar.
Trizomi 18 (edwards sendromu)
İki aşamalı olarak yapılan ikili tarama testi hem kan testi hem de ultrason sonuçlarının birlikte değerlendirilmesini sağlar. Anneden alınan kan örneğinde, 18. Kromozonun üç kopyasının olduğu görüldüğünde, genetik anormallik riskinin olduğu ve edwards sentromu riskinin olabileceği düşünülür. Düşük PAPP-A seviyesi bu hastalık ile ilişkilendirilir.
Bu genetik bozukluk durumlarında, bebek doğmadan kısa süre önce ya da doğduktan kısa bir süre sonra hayatını kaybedebiliyor. Ölü doğum riskleri için ikili tarama testi önerilebiliyor. Trizomi 18 olarak isimlendirilen edwards sendromu, zihinsel engellere ve ciddi fiziksel sorunlara neden olabiliyor.
Trizomi 13 (Patau Sendromu)
Genetik bozukluk olarak değerlendirilen trizomi 13 için ikili tarama testi sonuçlarında değerlerin düşük olup olmadığına bakılır. Değerlerin düşük olması, patau sendromu riskinin olabileceğini gösterir. 13. Kromozonon üç kopyasının bulunması olarak değerlendirilir ve bu genetik bozukluk, doğuştan gelen fiziksel engellere ve zihinsel engel durumlarına yol açar.
Yapılacak olan tarama testi ile erken teşhis konulabiliyor. Bu durumlarda, bebek anne karnında ya da doğumdan kısa süre sonra hayatını kaybedebiliyor. Kan ve ultrason taraması sonuçları, trizomi 13 risk değerlendirmesi için tek başına yeterli olmayabiliyor. Risk belirtileri durumunda farklı testlerinde yapılması gerekiyor.
İkili Tarama Testinde Normal Değerleri
Test işlemlerinde sonuçlar, normal değerler olarak belirlenen referans aralıklarına göre yapılır. Ultrason ve kan testleri şeklinde yapılan ikili tarama testi sonuçları, belirlenen parametrelere göre değerlendirilir. Ultrason taramalarında normal değerler, ense kalınlığının 1.5mm ile 2.5mm arasında olmasıdır.
Ense kalınlığı bu değerlerden daha yüksekse, down sendromu riski var demektir. Serbest beta-hCG normal değerleri hamileliğin haftasına göre değişiyor. Kandaki hormon seviyesinin ölçülmesini sağlar ve hormon seviyesinin yüksek olması risk olarak görülür.
PAPP-A değeri, normalde %40 kadardır. Oranın yüksek olması, ense kalınlığının olması gerektiğinden fazla olduğunu ve ikili tarama testi ile genetik anormalliklerin tespit edilebileceğini gösteriyor. Test sonuçlarının normal değerlerin üzerinde ya da altında olması her zaman risk olarak kabul edilir.
İkili Test Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Testler, anne ve bebeğin sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak için yapılır. Kromozomal bozukluk riskleri için yapılan tarama testi sonuçlarının normal değerler dışında olması, çeşitli genetik bozuklukların olma riskinin bulunduğu anlamına gelir.
Test sonuçları ile yapılacak değerlendirmeler, düşük risk ya da yüksek risk olasılıklarının göz önünde bulundurulmasını sağlar. Yüksek risk değerlendirmelerinde, tarama testi haricinde ek testlerin yapılmasına da karar verilir.
Yapılacak ileri seviye testler, daha kesin sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır. Düşük risk değerlendirmesi, fetüsün genetik bozukluk riskinin düşük olduğunu gösterir. Ancak her iki durumda da kesin bilgi vermeyecektir. Test sonuçları, ön değerlendirmelerin yapılmasını ve sonrasında hangi testlerin yapılması gerektiğine karar verilmesini sağlar.
İkili Tarama Testi Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Laboratuvarda yapılan kan testi sonuçları, test içeriklerine göre farklı sürelerde çıkabiliyor. Aç karına olma zorunluluğu olmayan ikili tarama testi sonuçları, kısa sürede çıkıyor. Ultrason taraması olarak yapılan NT ölçüm sonuçları, işlem sonrasında hemen çıkıyor ve hasta ya da doktora hemen veriliyor.
Kan testi sonuçları için laboratuvarda yapılan analizler birkaç gün sürebiliyor. Kan örneği üzerinde yapılan ikili tarama testi sonuçları için genellikle 2 ile 5 gün arasında süre verilir. Laboratuvardaki test yoğunluğu, işlem süresi, sonuçların çıkma sürelerini etkileyebiliyor. Sonuçların değerlendirilebilmesi için hem ultrason hem de kan testi sonuçlarının elde olması gerekiyor. Test sonuçları bir iki güne çıkabiliyor ancak sonuçların değerlendirilmesi zaman alabiliyor.
İkili Tarama Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır?
Doktor tarafından 1 – 2 hafta içerisinde değerlendirilen ikili tarama testi sonuçlarının yorumlanması, genetik bozukluk risklerinin olup olmadığını belirlemeye çalışır. Sonuçların doğru yorumlanabilmesi için ek testlerin yapılması ve genetik uzmanlarından yardım almak gerekir.
Ultrason ve kan testi sonuçları, bebeğin genetik gelişimi ile ilgili kesin bilgi vermeyecektir. Fetüsün genetik bozukluğunun olup olmadığı riski için tarama testi sonuçları bilgi edinilmesini sağlar.
Sonuçlar yorumlanırken, kandaki hormon ve protein seviyelerine, ultrason görüntülerinde, ölçülen ense kalınlığına bakılır. Ölçülen değerlerin, normal değerlerde olup olmamasına göre düşük risk ya da yüksek risk yorumları yapılabilecektir. Doğru yorumlar yapıldığında, gebelik süreci ve bebeğin sağlık durumu yakından takip edilebilecektir.
İkili Tarama Testi Cinsiyet Belli Olur Mu?
Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için ikili tarama testi yapılmaz. Bu test sonucunda sadece down sendromu gibi genetik sorunların olup olmadığına bakılır. Cinsiyet belirleme için yapılan testler daha çok gebeliğin 20. Haftasında ultrason taraması ile yapılır.
Bebeğin fiziksel yapısının oluşması ve organların daha net görülmesi, bu haftadan sonra gerçekleşecektir. Bunun için 11 ile 14 haftalık dönemlerde yapılan tarama testi bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için yeterli değildir. Her testin yapılma amacı ve elde edilen sonuçları farklıdır.
İkili Tarama Testi Fiyatları 2024
2024 yılında ikili tarama testi fiyatları, hizmet alınan sağlık kuruluşuna göre değişebiliyor. Yapılacak testlerin fiyatlarının farklı olmasını sağlayan çeşitli faktörler vardır. Testin içeriği, sağlık kuruluşunun özel ya da devlet kuruluşu olması, ekstra hizmetler, hastanın sağlık güvencesi gibi faktörlerdir. Genetik anormallik risk değerlendirmeleri için tarama testi işlemlerinde, kan testi ve ultrason kombinasyonu bir arada değerlendirilir.
İki farklı işlem olduğu için her birisinin fiyatı ayrı ayrı hesaplanır. Test fiyatları, özel klinik ve laboratuvarlarda, devlet sağlık kurumlarına göre daha yüksektir. Hamileler, zorunlu olmayan bu testi, istedikleri yere yaptırabiliyor. Zorunlu hallerde ise hamilelik sürecini takip eden doktor tarafından öneriliyor ya da talep ediliyor.
S.S.S
2 Li Tarama Testinde Neye Bakılır?
Gebeliğin 11. Haftasını doldurmasından sonra yapılan ikili tarama testi fetüste genetik anormallik olup olmadığının öğrenilmesini sağlar. Test işlemlerinde, ultrason görüntülemesi de yapılıyor. Ultrasonda, bebeğin ense kalınlık ölçüsüne bakılır.
Kan testlerinde ise serbest beta-hCG ve PAPP-A seviyelerine bakılır. Serbest hCG, kandaki hormon seviyesini gösterir ve normal değerde olup olmadığına bakılır. PAPP-A ise kandaki protein seviyesinin görülmesini sağlar. Kan ve ultrason sonuçları birlikte değerlendirilerek, fetüsün genetik bozukluk riski durumu incelenir.
İkili Tarama Testi Zor Mu?
Ön hazırlık gerektirmeyen tarama testi zor bir test değildir. Ultrason görüntülemesi ve koldan kan örneğinin alınması ile yapılır. Ultrason taramasında, anne, muayene masasına yatırılır ve karın bölgesine jel sürülerek, ultrason probu bu bölgede gezdirilir.
Ağrısız bir işlemdir ve ortalama 5- 10 dakika sürer. Kan testi, annenin kolundan alınan bir miktar kan örneği ile yapılır. Laboratuvarda özel test kitleri ile yapılır ve sonuçları kısa sürede çıkar. Test için kan alımı sırasında ağrı duyulmaz ya da anlık ağılar duyulabilir. Kan ama işlemleri bir iki dakikalık işlemdir.
İkili Tarama Testi Ücreti Ne Kadar?
Sağlık kuruluşlarının fiyat tarifeleri yıllara ve yılın dönemlerine göre belirlenebiliyor. 2024 yılında tarama testi ücretleri, testi yapan laboratuvarın, işlem özeliklerine, bulunduğu konuma ve sunulan hizmet türüne göre değişiyor. Test işlemleri ve ücretleri ile ilgili detaylı bilgiler, sağlık kuruluşu ile doğrudan iletişime geçilerek alınabilir.
12 Haftalık Gebelikte Nt Kaç Olmalı?
12 haftalık gebelik döneminde yapılacak olan ikili tarama testi aşamalarından birisi ultrason (nt) ölçümleridir. Annenin hormon seviyeleri, hamileliğin haftasına göre değişiyor. Nt ölçümleri, 12 haftalık gebelikte normalde 1.5 mm ile 2.5 mm arasında olmalıdır.
Bu ölçüler, fetüsün normal olduğunu, genetik bozukluk riskinin düşük olduğunu gösterir. Nt değeri, 2.5 mm ve üzerinde olduğunda, down sendromu ve diğer genetik bozukluk risklerinin yüksek olduğunu gösterir. Doğru sonuçlar için ek testler yapılır.
İkili Tarama Testi Yaş Riski Kaç Olmalı?
Anne adayının yaşı, hamilelik dönemi için önemlidir. 35 yaş ve üzeri hamileliklerde tarama testi yapılması istenir. 25 yaş ve altı anne adaylarında genetik anormalliklerin görülme riski daha düşüktür.
35 yaş ve üzeri annelerde ise genetik bozukluk riski, genç anne adaylarına göre daha yüksektir. Orta yaş grubu olarak değerlendirilen 30 – 34 yaş aralığındaki annelerde risk oranının yüksek olma ihtimali vardır. Hamilelik süreci ve bebeğin sağlığı açısından annenin yaşı her zaman büyük önem taşır. Yaş durumu, test sonuçlarını etkiler.
İkili Testte Burun Kemiği Bilinmiyor Ne Demek?
Fetüsün fiziksel olarak incelenmesini sağlayan ultrason görüntülemesi, ikili tarama testi işleminin bir parçasıdır. Burun kemiği bilinmiyor terimi, ultrason görüntülemesinde, fetüsün burun kemiğinin net olarak görüntülenmediğini ifade ediyor.
Bunun nedenleri arasında, fetüsün anne karnındaki pozisyonu, yüz bölgesinin tam görüntülenmesini engelliyor olması, ultrason cihazının çözünürlük kalitesi yer alabiliyor. Hamileliğin 11 ile 14 haftası arasında fetüsün burun kemiği tam olarak oluşmamış olabiliyor. Burun kemiği görünmüyor ifadesi, gelişimin tamamlanmamış olması ya da genetik bozukluk olarak yorumlanabilecektir.
2 Li Tarama Testi Kaçıncı Haftada Yapılır?
Hamileliğin ilk haftasından itibaren fetüste farklı gelişmeler görülmeye başlanır. Genetik bozukluk risklerinin belirlenmesini sağlayan ikili tarama testi için en uygun hafta, gebeliğin 11 -14 hafta arasıdır. Bu dönem, hem ultrason taraması hem de kan değeri ölçümleri için uygundur.
İkili Tarama Testi Yüksek Çıkarsa Ne Olur?
Kan testi ve ultrason ile yapılan ikili tarama testi sonucu yüksek çıkarsa, fetüsün genetik bozukluk riski olduğu değerlendirilir. Bu bozukluklar, trizomi 21, trizomi 18 ve trizomi 13 olarak tespit edilebilir.
Kandaki hormon ve protein seviyelerinin normal değerin çok üzerinde çıkması, genetik bozukluk riskinin yüksek olduğunu gösterir. Aynı şekilde ultrason görüntülemelerinde ense kalınlığı 1.5 mm ile 2.5 mm aralığında yüksek olduğunda da aynı risk değerlendirmesi yapılır.
İkili Test Güvenli Midir?
Hamile kadınlara yapılan en güvenilir testlerden birisi tarama testi ve aç karına olma gibi zorunluluğu olmadan yapılır. Test için yapılan kan örneği alma ve ultrason görüntüleme işlemleri hem anne adayına hem de fetüse zarar vermez. Laboratuvar ortamında güveni bir şekilde test işlemleri yapılır ve sonuçların en kısa sürede çıkması sağlanır. Güvenli sonuçların alınabilmesi için test işlemlerinin gebeliğin 11 – 14 haftaları arasında yapılması gerekiyor.
İkili Test Sonuçları
Ultrason sonuçları hemen, kan testi sonuçları birkaç gün içerisinde çıkar. İki sonucun birlikte değerlendirilmesi, ikili tarama testi sonuçlarının birkaç haftada açıklanmasına neden olabiliyor. Sonuçların değerlendirilmesinde yüksek risk görüldüğünde ileri seviye ek testlerde yapılabiliyor. Bu sonuçların çıkma süresinin uzamasına neden olabiliyor.
Kesin Tanı Niteliği Taşır Mı?
Genetik risk bozukluk risk değerlendirmeleri için gebeliğin 11 ve 14. Haftaları arasında yapılan ikili tarama testi kesin tanı niteliği taşımaz. Sadece risk durumlarının değerlendirilmesini ve ek testlerin yapılıp yapılmamasına karar verilmesini sağlar. Anne adayının kanındaki protein ve hormon seviyeleri, hamileliğin süresine göre değişkenlik gösterecektir.
İkili Tarama Testi Papp-A Kaç Olmalı?
Pregnancy-Associated plasma protein A (PAPP-A) seviyesi, tarama testi ile ölçülüyor. Test sonucunda PAPP-A seviyesi, mom cinsinden ölçülüyor. Normal kabul edilen test oranı, 1.0 MOM civarıdır.
Gebelik haftasına göre bu değerde değişkenlikler görülebilecektir. PAPP-A seviyesinin 0.4 MOM olması, düşük ve genetik anormallik risklerinin yüksek olduğunu gösterebiliyor. PAPP-A seviyesinin 1.0 MOM değerinden yüksek olması, genetik bozuklukların düşük risk seviyesinde olduğunu gösterebiliyor.
İkili Tarama Testi Zorunlu Mudur?
Sağlıklı bir hamilelik sürece ve bebeğin genel durumu için önerilen tarama testi zorunlu bir test değildir. Ancak doktorlar, her anne adayının, uygun hamilelik haftasında bu testi yaptırmasını tavsiye ediyor. Gebelik süresi boyuncu birçok test yapılacaktır. Bu testte kolay yapılabilen ve anne ve bebek sağlığı açısından önemli olan testlerden birisidir.
İkili Tarama Testinde Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur Mu?
Gebeliğin 20 haftasında, bebeğin fiziksel gelişimi ilerlemiş ve organları belli olmaya başlamış oluyor. 11. Hafta sıralarında yapılan ikili tarama testi hem içerik hem de yeterlilik açısından bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi vermeyecektir. Test işlemlerinde hormon ve protesin seviyelerine ve bebeğin ense kalınlığına bakılır.
İkili Tarama Testi Pozitif Çıkarsa Ne Olur?
Test sonuçlarının pozitif çıkması, risk durumunun yüksek olduğu anlamına gelir. Down sendromu gibi kronozomal bozuklukların belirlenebilmesi için yapılan ikili tarama testi sonunun pozitif olması, yüksek risk değerlendirmelerinin yapılmasına neden olur. Sonuçların pozitif olması, doktorun detaylı incelemesini ve ek testler isteyerek kesin tanı koymaya çalışmasını sağlar.
İkili Test Negatif Çıkarsa Ne Yapılmalı?
Test sonuçlarında negatif sonuç, düşük risk anlamına gelir. Anne adayından alınan kanla ve ultrason görüntülemesi ile yapılan ikili tarama testi sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, ölçülen seviyelerin normal değerde olması, negatif sonuç olarak açıklanır.
Bu anne ve bebek sağlığının iyi olduğu anlamına gelir. Ancak test sonuçları kesin tanı için yeterli değildir ve hamilelik sürecinde yapılacak tüm testler ayrı ayrı ve birlikte değerlendirilmelidir.
İkili tarama testi güvenilir midir? Yanılma payı nedir?
Hamileliğin, genelde 12. Haftalarında yapılan tarama testi genetik bozukların tespit edilmesi açısından önemli bir testtir. Ultrason görüntüleme ve kan testi sonuçlarının birlikte değerlendirilmesini sağlar. Ölçülen değerler, anne adayının yaşına, hamilelik sürecine ve haftasını bağlı olarak değişir.
Güvenilir ve kolay yapılabilen bir testtir. Ancak test sonuçları, kesin tanı için yeterli değildir. Bu yanılma payının olduğunu gösterir. Hem negatif hem de pozitif sonuçlarda yanılma payı vardır. Yanılma payının düşürülmesi için ek testlerin yapılması ve genetik uzmanlarına danışılması gerekiyor.
İkili Tarama Testi Aç Mı Tok Mu?
Kan testleri genelde aç karına yapılır. Ancak anne adayları için önerilen ikili tarama testi aç ya da tok karına yapılabiliyor. Test için kalın alırken aç olmak aranmaz. Bu test için ön hazırlık gerekmiyor ve doktor anne adayını muayene ettiğinde, gerekli durumlarda hemen kan örneğinin alınmasını, ultrason taramasının yapılmasını isteyebiliyor.
instagram: labistanbul