Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Ultrason

Ultrason Nedir?

Uzun yıllar önce ortaya çıkan ve kullanımları halen devam etmekte olan ultrason cihazları, birçok hastalığın teşhisinde önemli bir role sahiptir. Ultrason kullanımı uzman kişiler tarafından bir tetkik amacıyla hasta üzerinde gerçekleştirilir. Hastanın, bulguları ve semptomları dahilinde yapılan çekimler ve incelemeler, iç hastalıklarında nelerin olduğunu gözler önüne serer.

Özellikle de hamilelik döneminde 9 ay boyunca hamile bayanların iç hastalıklarını ve bebeğin kontrolünü sağlamak amacıyla bu cihazlar kullanılır. Doktor kontrolü altında kullanılan cihazın birçok çeşidi de mevcuttur. Her cihaz farklı bir hastalığı teşhis etmek amacıyla kullanılabilir. Ultrason cihazları bu konuda sağlık teknolojisinde önemli bir adımdır.

Bu cihazlar hakkında bilinmesi gereken oldukça önemli bilgiler ve detaylı incelemeler de mevcuttur. En önemlisi de cihazların iç hastalıklarını en ince ayrıntıya kadar görüyor ve ortaya çıkarıyor olmasıdır.

Ultrason Uygulanması 

Uzun ve tıbbi adı aslında ultrasonografi olan ultrason bir cihaz adıdır. Vücudumuzda gözle görülemeyen ve manuel olarak muayene edilemeyen alanların muayenesi için kullanılan bir takım cihaz grubudur.

Yalnızca hastalıkların teşhis ve tedavisi için değil aynı zamanda bazı gelişim ve değişimleri incelemek için de ultrason kullanımına yer veriliyor. Bu cihazların en önemli ve en büyük özelliği ise kulaklarla duyulamayan seslerin de duyulmasını sağlamasıdır.

Özellikle de hamile bayanlar bu cihazlar sayesinde bebeğin iç sesini ve kalp atış seslerini rahatlıkla duyabilirler. Bu cihazların bir diğer özelliği ise anlık olarak görüntüyü dışarıya yansıtmasıdır. Gerek kontrol amacıyla gerekse hastalık teşhisi amacıyla her zaman anlık olarak görüntü yakalanır. Ultrason ile bebeklerin iç sesi ve kalp atışlarını duyabilmeleri için geliştirilmiştir.

Ultrason Nasıl Çekilir?

Ultrason cihazı standart olduğunda toplamda iki adet parçadan oluşuyor. Birinci parçası cilde temas ettirilerek iç kısımları tarayan alet, ikinci kısmı ise ses dalgalarını ve dokular arası geçişi dışarıya yansıtan ses butonları ve görüntü ekranıdır. Bu parçaların birleşmesiyle birlikte ortaya anlık görüntüler çıkabiliyor.

İlginizi Çekebilir  Böbrek Ultrasonu

Merkezde yer alan dönüştürme kısmı sayesinde hem görüntüyü hem de sesi anlık olarak ileri geri yapmadan alabiliyorlar. Cilt ile temas eden kısma herhangi bir ışın verilmemesi adına mutlaka sıvı jel kullanımına özen gösteriliyor.

Yoğun ve şeffaf olan bu jel cilde sürüldükten sonra, temas kısmı orada hareket ettirilerek cihaz çalıştırılıyor. Cihazdan gelen ses kayıtlara geçerken, görüntü de kâğıt üzerine çıktı olarak alınabiliyor ve ultrason çekimi gerçekleşmiş oluyor.

Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bu cihazların kullanım alanları diğer pek çok cihaza nazaran daha azdır. Standart olarak hamilelik döneminde bebeğin gelişim ve değişimini izlemek ve takip altına almak amacıyla, iç organlarda meydana gelen hasarları tespit edebilmek ve görüntülemek amacıyla, yine iç organlarda ya da vücutta yer alan yumuşak dokularda meydana gelen sorunları gözlemlemek amacıyla bu cihazların kullanımına yer verilir. Özel ve devlet hastanelerinde ultrason cihazları sık kullanılan ürünler arasında yer almıştır.

Ultrason Ne İşe Yarar?

Hamilelik döneminde bebeği izlemek ve büyümesini kayıt altına almak için, iç organlarda meydana gelen sorunları görüntüleyebilmek için ve özellikle de yumuşak dokularda meydana gelen sorunları görüntülemek ve buna göre bir teşhis ve tedavi durumlarına başlayabilmek için ultrason kullanımına yer veriliyor. Bu cihazlar iç organları ve bebekleri görüntülemeye yarıyor. Tamamen net bir görüntü alabilmek için ultrason cihazların kullanımı uzman doktorlar tarafından gerçekleştiriliyor.

Ultrason Çeşitleri Nelerdir?

Ultrason cihazları her sağlık kuruluşunda iki çeşit olarak karşınıza çıkar. İlk çeşit iki boyutlu obsetrik çekim yapan cihazdır. Bu çeşit daha çok hamilelik dönemlerinin ilk zamanlarında bebeği daha verimli bir şekilde görüntülemek için kullanılır. Daha sonra diğer cihazın kullanımına da geçiş yapılabilir. Ancak ilk iki hafta ultrason cihazın kullanımı tercih edilir.

İlginizi Çekebilir  Üriner Ultrason (USG)

İkinci çeşit ise ayrıntılı ya da detaylı olarak bilinen çeşittir. Bu cihazda hamilelik döneminin son evrelerinde bebeği renkli ve daha canlı görmek için tercih edilir. Ayrıntılı cihazlarda aynı zamanda CD kaydı da mevcuttur. Hem ses kaydı hem de görüntü kaydı aynı anda yapılır.

Bir de çok fazla bilinmeyen Vajinal yani transvajinal ultrason çeşidi mevcuttur. Bu çeşidin kullanılmasında amaç ise hamilelik döneminin ilk evrelerinde annenin rahminde çekim yapılmasıdır. Herhangi bir miyoma rastlanıp rastlanmadığını ölçmek amacıyla kullanılır.

Ultrason Kime Yapılır?

Bu cihazların kullanımı yediden yetmişe herkes için geçerlidir. Beyinle alakalı, böbreklerle alakalı, kafatasıyla alakalı, omurgayla alakalı, karın ve mide bölgesiyle alakalı, bebekle alakalı, bağırsak ve göğüs kısımlarıyla alakalı sorunu olan herkes için ultrason çekimi yapılabilir. Ancak ultrason çekimin yapılıp yapılmaması gerektiğine elbette alanında uzman olan doktorlar karar verir.

Ultrason Çekimi Öncesi Yapılması Gerekenler

  • Ultrason cihazla çekim yapılmadan önce, çekim yapılacak olanın temiz ve kuru olmasına özen gösterilmesi gerekir.
  • Cihazla çekim yapmadan önce doktorlar tarafından söylenen tüm uyarıların hayata geçirilmesi gerekir.
  • Temiz ve sorunsuz bir çekim olabilmesi için çekim boyunca kıpırdamamak ve nefes alıp verişlerde de titiz davranmak gerekir.

Ultrasonun Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Her radyasyon içeren madde ve araç gereç gibi ultrason cihazların da elbette taşıdığı riskler mevcuttur. Özellikle de hamilelikte düşük ya da kanama gibi ağır sorunlara yol açmaz. Ancak ufak tefek kas ağrılarına yol açabilir. Tamamen profesyonel bir şekilde yapılan çekimler sayesine hiçbir problem gözetilmez. Bir problem anında ise doktorlar derhal gereken uyarıları hastalarına iletirler. Ultrason çekimleri oldukça pratik bir şekilde yapılarak hastalara çekimler ve raporlar iletilir.

Ultrasonun Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Kalp incelemesi
  • Hamilelik boyunca çoçuğun gelişimi ve sağlık takibi
  • Boyun incelemesi (özellikle tiroid bezi hastalıkları)
  • Erkek üreme sistemi hastalıklarında (prostat, penis skrotum)
  • Karaciğer hastalıkları
  • Kadın üreme sistemi hastalıklarında
  • İdrar torbası hastalıklarında
  • Safra kesesi taşı ve hastalıkları
  • Böbrek taşı ve hastalıkları
  • Bazı kanser türleri taraması
  • İnfeksiyon teşhisi
İlginizi Çekebilir  Bacak Ultrasonu

Ultrason Çektirmenin Zararı Var Mıdır?

Yapılan araştırmalar sonucu ultrason’un insan sağlığını tehdit eden herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Fakat buna rağmen çok düşük ihtimallere de dayalı olsada çok sık kullanılan ultrasonun ilgili ekte belirtilen rahatsızlıklara sebebiyet verebilirliği mevcuttur.

  • Çocukluk çağı kanser oranının artışı
  • Okuma ve öğrenmede gecikme
  • Solaklık oranında artışa sebep olabileceği
  • Ortalama konuşmaya başlama süresini geciktirebileceği.
  • Ortalama doğum tartısında azalmaya sebep olabileceği

Fakat bildirilen tüm varsayımlar gerçek tespitler değil ve henüz kesinleştirilememiştir.Ayrıca bu semptomlar kişilerin hangi sıklıkla Ultrasona girerek maruz kaldıkları sonuçlardır bununla ilgili de sabit ve sağlıklı bir tanı yada tespit bildirilmemiştir.

Her tür ultrason fiyatları için lütfen bizimle irtibata geçiniz.

444 7 522 (LAB)

Whatsapp: 0530 264 91 91