Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Böbrek Ultrasonu

Böbrek Ultrasonu Nedir?

Ultrason gelişen teknoloji sayesinde günümüzde son derece pratik bir görüntüleme şeklidir. Renal ultrason adı verilen böbrek ultrasonu hastaların böbreklerinde ve çevresinde meydana gelen sorunların görüntülenmesinde kolaylık sağlamaktadır. Bu ultrasonda amaç böbreklerde meydana gelen sorunların ve çevre dokuların görüntülenmesine yardımcı olmaktır.

Böbrek ultrasonu çekimlerinde sadece böbrek değil mesane ve böbrekle mesane arasındaki kanallara da rahatlıkla bakılabilir. Erken teşhis ve tedavinin doğru olması için gerekli görülen bir görüntüleme sistemi olup günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Ultrason görüntülemesi sayesinde böbreklerde dahil olmak üzere mide bölgesinde yer alan sağlık sorunlarının da teşhisi yapılabilir. Böbreklerde oluşan taş, kitle gibi sorunların teşhisi yapılabildiği gibi erken tedavi edilmesi de mümkün olmaktadır. Hastalar için sadece sağlık sorunu olması önemli olmayıp genetik bir problem de mevcutsa düzenli aralıklarla ultrason çekimlerinin olması önerilerek erken tanı yapılması açısından önem taşır.

Böbrek Ultrasonu Neden Çekilir?

Böbrek ultrasonu çekimlerinde erken teşhis oldukça büyük önem taşır. Amacı erken teşhis ve erken tedavi olan bu görüntüleme sistemiyle idrar yolu enfeksiyonları tespit edilip böbreklerde kitle, taş, kum olup olmadığı gözlemlenebilir. Böbreklerde yaşanan sorunlar ultrason görüntülemesi olmadığı zamanlar geç kalınmış bir rahatsızlık haline gelebilir ve çok daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.

Tedavi edilmeyen ve erken tanı konulmayan böbrek rahatsızlıkları ilerlemesi halinde böbrek yetmezliği ile sonuçlanabileceğinden böbrek ultrasonu çekimleri önemli detaylar arasında yer alır. Uzman hekimlerin hastalıkları teşhis için kullanması gereken ultrason cihazları her geçen gün gelişerek erken tanı için gerekli cihazlar arasında yer alır.

Gelişen teknoloji sayesinde çekimler kolaylıkla yapılırken çekim sırasında hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Hastanın idrara sıkışık olması istenip bunun içinde bol su içmesi görüntünün net olması açısından önem taşır.

İlginizi Çekebilir  Bacak Ultrasonu

Böbrek Ultrasonu Nasıl Yapılır?

Ultrason çekimlerinde genel olarak istenen idrar sıkışık olunmasıdır. Bu durumun en önemli nedeni görüntünün net elde edilmesi ve tüm bölgeyi rahat gözlemlemektir. Böbrek ultrasonu yüksek ses dalgalarıyla çalışan bir sistemdir ve uzman bir hekim tarafından çekilmesi önem taşır.

Çekim sırasında hasta sırt üstü yatırılır ve propun değeceği yerler jel sürülerek daha net görüntü alınması sağlanır. Hastanın bazı durumlarda farklı pozisyonlara alınması gerekebilir ve görüntünün daha net elde edilmesi sağlanmış olur.

Hasta yan yatırılır ya da farklı pozisyona getirilerek hastanın böbreklerinde oluşan sağlık sorunlarının daha net görülmesi amaçlanır.

Kişinin aç olması gibi bir şart aranmazken sadece idrara sıkışık olunması önem taşır. Uzman hekim tarafından hazırlanan rapor hastanın üroloji uzmanının ya da doktorunun yorumlaması için ilgili birimlere iletilir. Oldukça rahat bir görüntüleme sağlanarak erken teşhis ve tedavi mümkündür.

Böbrek Ultrasonu Kimlere Uygulanır?

Böbreklerinde ve mesanesinde rahatsızlık hisseden kişilerin üroloji uzmanları tarafından istenen bir tetkik sistemidir. Çocuklarda dahil olmak üzere herkese güvenli bir şekilde yapılabilir. Yüksek ses dalgalarıyla çalışmasından dolayı herhangi bir radyasyon riski bulunmamaktadır.

Tetkik genel olarak böbreklerinde ve mesanesinde rahatsızlık olan kişiler için uygun olan bir görüntüleme şeklidir. Pozisyon değişiklikleri yapılarak mesanede ve böbreklerde meydana gelen sağlık sorunlarının erken teşhisi için böbrek ultrasonu çekimleri oldukça önemlidir.

Böbrek Ultrasonu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Tetkikler genel olarak uzman hekimlerin böbreklerde bir sorun endişesi yaşadığı zaman istediği görüntüleme sistemidir. Hastanın aç olması aranmayarak sadece idrara sıkışık olması beklenir. İdrara sıkışık olan hastanın mesanesinden daha net görüntüler elde edilir.

Böbrek ultrasonu görüntülemesi sırasında böbrek taşları tespit edildiği gibi mesanedeki ve böbrekteki enfeksiyonların da tespiti yapılabilir. Üroloji uzmanları tarafından istenen tetkiklerin tedaviye erken başlanması ve ameliyatın gerekli olup olmadığı konusunda karar verilmesi açısından ön tetkik olup önem taşır.

İlginizi Çekebilir  Panoramik Röntgen

Böbrek Ultrason Yöntemi Nedir?

Böbrek ultrasonu yöntemleri arasında birçok yöntem olup en pratik olanı ve en sık kullanılanı ultrasonografidir. Böbrek, mesane ve prostat anatomisini ayrıntılı bir şekilde incelenmesini sağlayan en pratik sistemdir.

Ön hazırlık gerektirmeyen bu uygulama için açlık aranmayıp sadece mesane sıkışıklığı yeterlidir. Bu sistem dışında böbreklerdeki görüntüleme yöntemi direk üriner sistem grafisidir. Doğrudan film çekilmesi anlamına gelen bu sistemle görüntüleme yatarak sağlanır. En basit teknik olup bilgiler sınırlıdır.

Böbrek ultrasonu görüntüleme sistemleri çeşitli olup yöntemleri kişilere göre değişiklik göstermektedir. Bu sistemlerin dışında renkli doppler, bilgisayarlı tomografi, anjiyografi, manyetik rezonans, klasik anjiyografi gibi sistemler mevcuttur.

Görüntüleme sistemleri oldukça pratik olup kişilerde son derece acısız ve ağrısız bir şekilde çekim sağlanır. Erken tanı ve tedavi için uzman hekimlerin istediği radyoloji uzmanlarının çekip raporladığı önemli bir görüntülemedir.

Böbrek Ultrason Fiyatları 2024

Ultrason güvenli ve hızlı bir tanı koyma tekniğidir. Böbrek ultrasonu çekimlerinde uzman hekimler hastalara uygun olan yöntemi belirleyip inceleme isterler. Kişilerdeki sağlık sorunlarına bağlı olarak çekilmesi gereken ultrason tekniği belirlenir. Bu belirlenen tekniğe göre fiyatlarda değişiklik göstermektedir.

Böbrek ultrasonu fiyatları için değişiklik yaratan faktörler genel olarak uzman hekim deneyimi, çekim yapılacak olan merkez, ultrason yöntemleri gibi etkenler sayılabilir. Bu nedenle ultrason çekimlerinde öncelikle araştırma yapılması ve merkezlerin seçimlerinde iyi karar verilmesi önem taşır. Maliyetler ve yapılacaklar hastane yönetimi tarafından karar verilerek hastalara uygulanır.