Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Tüm Batın Ultrasonu

Batın Ultrasonu

Batın kelimesi, insan vücudunda karın boşluğu bölümü için kullanılan terimdir. İç organ hastalıklarının teşhisi ve detaylı inceleme işlemleri için tüm batın ultrason yöntemine ihtiyaç duyulur.

Ultrasonografi teknolojileri, insan vücudunun detaylı incelenmesini sağlar. İç organların incelenmesi için batın bölümü, alt ve üst batın şeklinde iki bölümde ayrılmıştır. Batın bölgesinde yer alan iç organlarının tümünün kontrol edilmesi ve incelenmesi için batın ultrasonu işlemleri yapılıyor. Ultrason çekimine hastayı muayene eden doktor karar veriyor ve ultrason çekimleri, bu alanda eğitim alan uzman radyologlar tarafından yapılıyor.

tüm batın usg

Karın boşluğunda yer alan organların her birisi hayati önem taşıyor ve hissedilen ya da tespit edilen hastalıkların tedavileri hemen yapılmalıdır. Hastalık tanısının kolay ve doğru konulabilmesi için ultrason tetkikleri en doğru ve etkili yöntemlerdir.

Tüm Batın Ultrason Nedir?

Karaciğer, böbrek, safra kesesi, mesane ve dalak gibi tüm iç organların tıbbi görüntülenmesine tüm batın ultrason yöntemi deniliyor. Alt batın ve üst batın ultrasonu olarak ayrılması, inceleme işlemlerinin daha detaylı yapılmasını, işlem süresinin daha az olmasını sağlıyor.

Hastanın şikayetine göre birden fazla iç organda meydana gelebilecek hastalık şüpheleri olduğunda tüm batın ultrason çekimi yapılır. Tüm batın, alt batın ultrasonu ve üst batın ultrason işlemlerinin aynı anda bir ultrason cihazı ile yapılması olarak da tanımlanabiliyor.

Karın bölgesinde yer alan mide ve bağırsaklar hariç diğer iç organların tamamının görüntülenmesini ve incelenmesini sağlar. Radyasyon içermeyen, her hastaya güvenli bir şekilde uygulanabilen ultrason yöntemidir. Karın ağrısı ya da karında anormal şişlik şikayeti ile gelen her hasta için talep edilebilecek tetkik yöntemidir.

Tüm Batın Usg Nasıl Uygulanır?

Tüm batın usg işlemleri, hasta muayene edildikten sonra doktorun talebi ile uygulanır. Hastanın belirtmiş olduğu şikayetlere ve doktorun ilk muayene tespitlerine göre böbrek taşı gibi şiddetli ağrılara neden olan durumlardan şüphelenildiğinde, tüm batın ultrason görüntülerine ihtiyaç duyulur.

Ultrason işlemlerinin uygulanabilmesi için hastaya randevu verilir ve randevu saatinde aç olunması ve yeterli miktarda su içilmiş olması istenir. Ultrason çekimi için muayene masasına hasta oturtulur ya da sırt üstü yatırılır. İç organların görüntülenmesine ve en iyi görüntünün elde edilebilme durumuna göre hasta yan yatış pozisyonuna çevrilebiliyor.

tüm batın ultrason nedir

İç organların görüntülenmesi için tüm batın ultrason probu, hastanın karın bölgesine sürülen, ultrason jeli üzerinde gezdirilir. Ses dalgaları ile görüntüler yakalanır ve duruma göre ses dalgaları şiddeti artırılır.

Tüm Batın Ultrasonu Nasıl Çekilir?

Karın ağrısı şikayetlerinin birçok nedeni olabiliyor. Geçmeyen ve tekrarlayan ağrılar, kusma durumları, gecikme olmadan tüm batın ultrason çekilmesini gerektirebiliyor. Ultrason çekimleri, klasik uygulama adımları ile yapılabiliyor ve radyoloji uzmanları, ultrason çekimine hazır olan hastayı, muayene yatağına alarak çekim işlemlerine hemen başlayabiliyor.

İç organ yapılarının daha iyi görüntülenebilmesi ve prob ses dalgalarının karın duvarı içerisine geçebilmesi için şeffaf, kokusuz ultrason jeli sürülüyor. Ultrason çekim sırasında görüntü kalitesine göre tekrardan jel sürülebilir.

Ses dalgalarını kullanan tüm batın ultrason yöntemi, bebeklerden en yaşlı insanlara kadar tüm yaş gruplarında rahatlıkla kullanılabiliyor.

İlginizi Çekebilir  Meme Ultrasonu

tüm batın ultrason

Ultrason çekimi sırasında, iç organların anlık görüntüsü cihaz ekranına aktarılır ve belirlenen referans değerlerine göre organların boyutları, nodül yapıları, kan ve sıvı akışları, anormallikler izlenmeye başlanır. Çekim bittiğinde, ultrason jeli silinir ve hasta günlük yaşamına devam etmeye başlar.

Batın Ultrasonu Neden İstenir?

Karın bölgesini ifade eden batın, tıbbi bir terimdir ve iç organ hastalıklarının incelenmesini sağlar. İç organ rahatsızlıklarında, doğru tetkik işlemleri için tüm batın ultrason görüntülerine ihtiyaç duyulur. Ultrason çekimi, iç organ yapılarında herhangi bir anormallik olup olmadığının tespit edilebilmesi için istenir.

Hastalar daha çok şiddetli karın ağrısı şikayeti ile gelir ve doktor, böbrek taşı, pankreas, safra yolu rahatsızlıklarından şüphelendiği için hemen ultrason çekimi yapılmasını ister ve görüntü analizleri ile hastalık teşhislerini koyar.

Doğru teşhisin konulması, doğru tedavi yöntemlerinin kullanılmasını ve hastanın sağlığına daha hızlı kavuşmasını sağlar. Dalak, böbrek, karaciğer, safra ya da kadınlarda rahim, erkeklerde prostat hastalıkları tanıları için tüm batın ultrason uzman doktor tarafından istenir.

Tüm Batın Ultrasonu İşlemi Ağrılı Mı?

Ultrason çekimleri, ayakta, oturarak ya da yatış pozisyonlarında çekilir. Ultrason cihazları, ses dalgaları frekansları ile iç organları görüntüler. İç organların görüntülenmesini sağlayan tüm batın ultrason yöntemi, hastanın ekstra ağrı ya da acı duymasına neden olmaz.

Ağrısız bir işlemdir ve işlem sırasında hareketsiz kalmak, hastanın rahatsızlığın verdiği ağrıyı daha fazla hissetmesine neden olabilir. Karın bölgesi genelinin incelenmesini sağlayan, tüm batın ultrason işlemleri sırasında detaylı görüntü alınabilmesi için ultrason probu hasta karın bölgesine biraz bastırılabiliyor.

Bu bastırma işlemi sırasında, iç organa da baskı uygulanır ve biraz ağrı hissedilebilir. Ancak radyoloji uzmanı, yapacağı işlemlerde hastanın ağrı hissetmemesini sağlamaya çalışır. Probu bastırmak zorunda kaldığında, hastaya bilgi verir ve ani tepki vermesi önlenir.

Tüm Batın Ultrasonunda Nelere Bakılır?

Ultrasonografi teknolojisi, insan vücudu iç organlarının ve dokularının detaylı incelenmesini sağlayan tetkik yöntemlerinin geliştirilmesini sağlar. Batın olarak isimlendirilen bölgede yer alan iç organların incelenmesi tüm batın ultrason yöntemiyle yapılır. Karın bölgesinde yer alan her organ ve dokunun incelenmesi farklı ultrason sistemleri ile yapılabiliyor. Hastalık türlerine göre ultrason işlemleri, alt batın ultrasonu ya da üst batın ultrasonu olarak yapılabiliyor. Her ikisinin aynı anda tekbir işlem ile yapılmasına ise tüm batın ultrason adı veriliyor. Bu ultrason yöntemi ile şu iç organlara bakılır:

  • Böbrekler,
  • Pankreas,
  • Safra kesesi ve yolları,
  • Dalak,
  • Karaciğer,
  • Prostat,
  • Rahim ve yumurtalık,
  • Karın içi kan damarları,

Batın ultrasonları, bağırsakları incelemez. Bağırsaklarda meydana gelen hastalıkların incelenmesi için endoskopi ultrason sistemi kullanılır.

Tüm Batın Usg Öncesi Yapılması Gereken Hazırlıklar

Batın usg işlemleri, hastalık tanılarının konulması için yapılır. Karında şişlik, şiddetli ağrı, devam eden kusma gibi şikayetler, tüm batın ultrason çekimi yapılmasını gerektirir.

Ön muayeneyi yapan doktor, kesin tanı koyabilmek için ultrason çekimi ister ve hastayı radyoloji uzmanına yönlendirir. Ultrason için ön hazırlıkların yapılmasını sağlayan radyoloji uzmanı hastayı yapılacak işlemler ve öncesinde yapılması gerekenler hakkında bilgilendirir.

İlginizi Çekebilir  Tiroid Ultrasonu

Ultrason öncesinde hastanın son 5 saat içerisinde herhangi bir şey yememiş ve idrara sıkışık duruma gelmesi için bir litreye yakın su içmiş olması gerekiyor. Bu hazırlıkları yapan hastalar için hemen tüm batın ultrason çekim işlemlerine başlanabilir. Ultrason çekimi öncesinde, önceden kullanılan ilaçlar varsa bunlar doktora söylenmelidir.

Tüm Batın Usg Riskleri Nelerdir?

Tıbbi teknolojiler, insan sağlığına risk oluşturmayacak şekilde geliştiriliyor. İç organ hastalıklarının teşhis edilmesinde başvurulan tüm batın ultrason yönetim risksizdir ve her hastaya güvenle uygulanır.

Tıbbi araştırmalar yapan komiteler tarafından bu güne kadar herhangi bir riski tespit edilememiştir. Risk oluşturmaması için görüntü elde etme işlemleri, x ışınları yerine ses dalgası frekansları ile yapılıyor.

Ses dalgaları, insan sağlığına hiçbir etki oluşturmuyor ve iç organ görüntülerinin canlı olarak izlenmesini, görüntülerin kaydedilmesini sağlıyor. Tetkik için kullanılan tüm batın ultrason sistemi güvenilir olduğu için bebeklere ve gebe kadınlara da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Batın Ultrasonu Ne Kadar Sürer?

Hasta muayenesi ve hastalık tanılarının konulması, hastanın durumuna göre süre bakımından değişiklik gösteriyor.

En iyi tetkik yöntemlerinden birisi olan tüm batın ultrason işlemleri, iç organların incelenmesi, hastanın genel durumu ve ekrana aktarılan görüntülerin kalitesine göre ortalama 30 – 45 dakika sürebiliyor. Rahatsızlığın verdiği ağrıdan dolayı ultrason çekimi sırasında sabit kalamayan hastalar için ultrason çekim işlemleri daha uzun sürebiliyor.

Uzman radyoloji hekimi tarafından çekilen tüm batın ultrason işlemlerinin daha kısa sürdüğü görülebiliyor. Uzman radyoloji hekimleri ile tüm hastalara işlemler en güvenilir adımlarla en hızlı şekilde sunulmaya çalışılıyor.

Tüm batının detaylı incelenmesi, alt ya da üst batın ultrason işlemlerine göre daha uzun sürebiliyor. Belirli bir organın ultrason görüntüsünün istenmesi, işlem süresini kısaltıyor.

Tüm Batın Ultrasonu İçin En Doğru Sonuç Nasıl Alınır?

Ultrason işlemleri, doğru sonuçların kısa sürede alınabilmesi için yapılıyor. İç hastalık teşhisleri için en doğru sonuçlar tüm batın ultrason çekimi ile alınabiliyor. Görüntü kalitesinin yüksek olması hem işlem süresini azaltıyor hem de doğru analizlerin yapılmasını sağlıyor.

Bunu engelleyen bazı durumlar vardır. Hastada yoğun bağırsak gazı olması, karın boşluğunda serbest gaz birikimi görülmesi ya da hastanın obez olması doğru sonuç alınmasını engelleyen durumlardır.

Bağırsak gazı, bağırsak altında kalan iç organın net görüntülenmesini engelleyecektir. Doğru sonuç almak için talep edilen tüm batın ultrason işlemleri için hastanın ön hazırlıkları yapması istenir.

Bağırsak gazı ya da kabızlık durumu bulunan hastalar için iki gün ilaç tedavisi uygulanır ve bu şikayetlerin giderilmesi sağlanır. Bu işlemlerden sonra ultrason çekimi yapıldığında en doğru sonuçlar alınacak ve hastaya doğru teşhis konulacaktır.

Tüm Batın Ultrason Fiyatları 2024

Sağlık hizmetleri ile ilgili fiyat bilgileri, yapılacak işlemlere ve tetkik yöntemlerine göre değişiyor. Hastanın sağlık güvencesi tüm batın ultrason ücretlerini karşılayabiliyor. Özel ya da kamu sağlık kuruluşlarında ultrason çekimi yaptıracak olanlar, sağlık güvenceli ya da sağlık güvencesi olmadan sunulan fiyat bilgilerini sorgulayabiliyor ve iletişim kurarak öğrenebiliyor.

İlginizi Çekebilir  Kalça Ultrasonu

Ultrason tetkikleri ve tüm tetkik işlemleri, kamu hastanelerine göre özel sağlık kuruluşlarında daha yüksek fiyatlarla yapılıyor. Tüm hastalara ultrason çekimlerinde yardımcı olunmaya ve en uygun fiyatlarla hizmet sunulmaya çalışılıyor.

Sık Sorulan Sorular

Tüm Batın Ultrason Öncesi Su İçilir Mi?

Karın bölgesi ultrason çekimlerinin tümünde hastanın su içmesi istenir. Mesanenin dolu olması, tüm batın ultrason çekimini kolaylaştıracaktır. Ultrason randevusu verilirken, hastaya aç gelmesi ve yeterli miktarda su içerek idrara sıkışık durumda olması gerektiği bilgisi verilir.

Mesanenin dolu olması, prostat gibi sağlık sorunlarının daha iyi teşhis edilmesini, görüntüleme işlemlerinde organların daha iyi görünmesini sağlayacaktır. Bunun için hastanın en az 1 litre su içmesi istenir.

Bağırsaklara Ultrasonla Bakılır Mı?

Karın bölgesinin genelini inceleyen tüm batın ultrason işlemlerinde bağırsaklara bakılmaz. Bağırsaklar gaz depoladığı için batın ultrasonlarında iç yapıları görüntülenemiyor ve gerekli incelemeler yapılamıyor.

Bağırsak rahatsızlıkları ve incelemeleri için kolonoskopi ya da endoskopi yöntemleri kullanılıyor. Bağırsaklara bakılan ultrasonun farklı olması, hastanın bu işlemler için özel hazırlanmasını gerektiriyor.

Tüm Batın Usg Mideye Bakılır Mı?

Mide rahatsızlıklarının incelenmesi tüm batın ultrason görüntüleme yöntemi ile yapılmıyor. Ultrason işlemlerinde mideye bakılmıyor. Bunun nedeni, mide içerisinde gaz bulunmasıdır. Mide, yemek borusu ve bağırsak bağlantılı olduğu için ultrason işlemleri, endoskopi ultrasonu ya da kolonoskopi ultrason yöntemleri ile yapılıyor.

Mide iç yapısı bu yöntemlerle inceleniyor. Üst batın ultrason işlemlerinde midenin sadece dış yapısı görüntülenir ve içerisinde bulunan gaz birikintisi nedeniyle iç yapı görüntülerine ulaşılamaz.

Batın Ultrasonunda Aç Olmak Gerekir Mi?

Tıbbi tetkiklerin çoğunda hastanın aç olması istenir. İç organ görüntülerinin alınmasını sağlayan tüm batın ultrason çekimi öncesinde hasta bilgilendirilir ve aç olması gerektiği bilgisi verilir.

Hasta ultrason randevu saatinden yaklaşık 5 – 8 saat önce yeme işlemini sonlandırmış olmalıdır. Aç olmak, midenin ve bağırsakların boş olmasını, bağırsak gazı oluşumunun önlenmesini sağlar.

Mide ve bağırsak gazları, ultrason işlemlerinde, prob ile gönderilen ses dalgalarının istenen görüntüyü almasını engelleyecektir. Ultrason için en az 5 saat öncesinden bir şey yemeyen hastalar, ilaç tedavisine devam ediyorsa, sıvı ile ilaçlarını almakta herhangi bir sakınca yoktur. İç organ ultrason görüntüleri için aç olunması, fakat mesaneyi dolduracak kadar su içilmesi istenir. Aç olmak, ultrason görüntülerinin net ve kaliteli olması açısından önemlidir.

Bağırsak Ultrasonu Neden Çekilir?

Bağırsak yapısında meydana gelen sorunlar, kişinin karın ağrısı hissetmesine neden olur. Karın ağrısı şikayetleri ile gelen hastaya önce tüm batın ultrason çekimi yapılır. Ağrı nedeninin bağırsaklardan kaynaklandığı görüldüğünde, ultrason işlemleri için endoskopi sistemi kullanılır.

Bu bağırsak ultrasonu olarak adlandırılır. Bağırsak ultrasonu, bağırsakların iç yapısının incelenmesi ve ağrının nedeninin tespiti için yapılır.

Ultrason görüntülerinde kitle oluşumu görüldüğünde, kanser şüphesi araştırılır ve bu kitlerin iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığına bakılır. Endoskopi ultrasonu ile mide, yemek borusu ve bağırsaklar genel olarak incelenir. Pankreas da bir bağırsak rahatsızlığıdır ve bu batın ultrasonları ile incelenir.