Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Üriner Ultrason (USG)

Üriner Ultrason (USG) Nedir?

Üriner ultrason hastalarımız için tercih ettiğimiz tanı ve görüntüleme yöntemleri arasında yer alır. Ultrason görüntüleme sonucunda elde edilen sonuçlara göre hastanın tedavisi kliniğimizde uygulanmaya başlar. Bu görüntüleme yöntemi ve bu yöntemi kullandığımız rahatsızlıklarla ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Üriner Ultrason (Üriner Sistem US) Nedir?

Hastalarımızın üriner sistemlerindeki (mesane, idrar yolu, üreter, böbrek ve böbrek üstü bezleri) rahatsızlıkların teşhis edilmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz ultrasonografi işlemine üriner ultrason denir. Üriner sistem us (boşaltım sistemi us) olarak da bilinen bu işlem kliniğimizde uzman ultrasonografi elemanları tarafından yapılır. Bu sayede işlem esnasında hastamız herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez.

Üriner ultrasonu çekiminde ses dalgalarından yararlanılır. Bu nedenle hastalarımız herhangi bir şekilde radyasyonla karşı karşıya kalmadan görüntülemenin yapılması sağlanır. Bu yöntemde herhangi bir zararının bulunmaması nedeniyle yetişkin hastaların dışında bebeklerde kullanılması da mümkündür. Bebekler için bu yöntem kullanılırken ekstra özen ve dikkat gösterilerek bebeklerin zarar görmesi ekibimizce engellenir.

Üriner Sistem USG Ne İşe Yarar?

Radyolojik görüntüleme yöntemleri arasında bulunan üriner sistem usg (üriner ultrasonu) hastaların boşaltım sistemlerinin incelenmesine yarar. Yapılan incelemeler sayesinde üriner sistemdeki anormallikler görülür. Böylelikle bir tedavi planı hazırlanarak üriner sistemin işlevini doğru şekilde yerine getirmesi sağlanır.

Üriner ultrasonu yapılarak hastanın rahatsızlığa karşın anlatımında yanlışlık veya eksiklik olma durumu da engellenir. Görüntüleme doğru sonuçlar vereceği için hastalığa karşılık doğru tedavinin yapılması da sağlanır. Belirtiler ve şikayetler birden fazla hastalık için geçerli olacağından ultrason sonuçları kesin tanının koyulmasını kolaylaştırır.

Üriner Ultrason Neden Yapılır?

Yetişkinlerin, gençlerin, çocukların ve bebeklerin idrar yolu, mesane, bağırsak ve böbrek gibi organlarında birçok hastalığın ortaya çıkması mümkündür. Bu hastalıkların ortaya çıkışı şikayetleri beraberinde getirir. Üroloji uzmanları ise hastaların yaptıkları şikayetlere bağlı olarak rahatsızlığın tespiti için üriner ultrason ister. Böylelikle şikayete neden olan rahatsızlık öğrenilerek sonraki aşamaya geçilir.

Üriner ultrasonu çekimleri sayesinde böbreklerde taş, kum ya da kist varsa görüntülenir. Böylelikle hastalığın ilerleme durumuna göre ilaç, ameliyat veya takip tedavisine karar verilir. Özellikle taş veya kist oluşumu yeniyse uygulanan tedaviyle kistin büyümesi engellenir. Bu da hastanın ileriye dönük böbrek yetmezliğine varan rahatsızlıkları yaşamasını engeller.

İdrar yollarında oluşan enfeksiyon üriner ultrasonu ile tespit edilebilir. Bu durumda doktorumuz enfeksiyonu giderek ilaç veya iğne tedavisi uygular. Böylelikle enfeksiyonun yok edilmesiyle idrar yollarının yeniden sağlıklı haline gelmesini sağlar.

Kusma, idrar yapamama veya idrarda yanma gibi şikayet yaşayan çocuklar için de üriner ultrasonu çekilir. Çekilen ultrasonun sonucuna göre çocuğun yaşına uygun tedavi uygulanır. Doğru tedavi sayesinde ise çocuğun ileri yaşlarında üriner sistem kaynaklı kanser, taş veya diğer rahatsızlıklarla karşılaşmasının önüne geçilir.

Üriner Sistem Ultrasonu Nasıl Çekilir?

Radyolojik görüntüleme çeşitlerinden birisi olan üriner ultrasonu son teknoloji ultrason cihazları kullanılarak çekilir. Ultrasonun çekilmesi için şikayetlere bağlı olarak hastanın idrara sıkışık veya sıkışık olmaksızın gelmesi istenir. Hazır durumda olan hasta ultrason odasına alınır.

Hastanın ultrason odasına alınmasının ardından çekim için hazırlanması istenir. Bu aşamada hasta odada yer alan yatağa uzanır. Yatakta sırt üstü pozisyonu alan hastanın karın bölgesine (göbek altına) görüntünün alınmasına yardımcı olacak jel sürülür. Jel sürüldükten sonra radyoloji uzmanımız ultrason cihazı propunu karın üzerinde hareket ettirmeye başlar.

Böylelikle karın bölgesi, mesane, idrar yolları ve böbreklerin ultrason çekimi yapılır. Probun hareket ettirileceği alan üriner ultrasonu çekilecek organa bağlı olarak değişir. Örneğin kasıklarda ağrı varsa prop kasık bölgesine doğru hareket ettirilir.

İlginizi Çekebilir  Boyun Ultrasonu

Böbrekler için üriner ultrason çekilirken hastamızın sağa ve sola doğru dönmesini isteriz. Böylelikle böbreklerin görüntülenmesi kolaylaşır. Probu her iki böbrek üzerine doğru hareket ettirerek görüntünün alınmasını sağlarız.

Üriner ultrasonu tamamlanma süresi ortalama 15-45 dakika aralığında değişir. İnceleme yapılacak bölgenin fazlalığı sürenin uzamasına neden olur. Ultrason cihazı gerekli görüntülemeyi tamamladıktan sonra da hastamızın yataktan kalkmasını isteyerek işlemi tamamlarız. Görüntüleme esnasında hastamız herhangi bir ağrı hissetmez. Bunun nedeni ise cihazın ses dalgalarının kullanarak çalışması ve bu dalgaların cilde zarar vermemesidir. Ayrıca görüntüleme kaynaklı vücutta kızarma veya tahriş gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaz.

Üriner ultrasonu çekilecek hastanın idrara sıkışık olması gerektiği halde idrarı gelmemişse hastanın hazır olmasını bekleriz. Bu arada hasta hazır olana kadar sıradaki hastadan işlemimiz devam eder. İdrarı olmayan hastanın ise ultrason çekimine hazır olması için su tüketmesini isteriz.

Hastamız 1,5-2 litre su tükettikten sonra genellikle idrarı sıkışık hale gelir. Bu durum oluştuğunda ise üriner ultrasonu çekimimiz başlar. Ancak çekimde gecikme veya karışıklık olmaması için hastalarımızın mutlaka üriner ultrason çekimi öncesinde talimatlara uygun hazırlık yaparak kliniğimizde zamanında bulunmalarını istiyoruz.

Hastamızın ultrason odasında gerçekleşen üriner ultrason çekimi sonrasında sonuçların çıkmasını beklemesini istiyoruz. Sonuçlar ortalama 10-20 dakika aralığında çıkıyor. Doktorun talebine bağlı olarak ultrason sonuçlarını çıktı alarak hastaya veriyor veya direkt sonuçların doktora ulaşmasını sağlıyoruz. Sonuçlar doktora ulaştıktan sonra da hastayı doktorun odasına yönlendiriyoruz.

Üriner Ultrason Neden İstenir?

Hastaların muayenesi sonrasında üriner ultrasonu istenmesinin birden fazla sebebi vardır. Bu sebeplerin şöyle sıralanması mümkündür;

  • Hastanın şikayetine bağlı olarak böbreklerde bulunan rahatsızlığın teşhisi için üriner ultrasonu çekilir.
  • Hastaların idrara çıkma, idrar yapamama veya idrarda koku şikayetlerinin kaynağının teşhisi nedeniyle ultrason istenir.
  • Üriner ultrasonu diyabet hastalarında diyabetin üriner sisteme zarar verip vermediğinin anlaşılması için istenir.
  • Mesane duvarının incelenebilmesi amacıyla ultrason istenir.
  • Erkeklerde prostat bezinin incelenmesi amacıyla üriner ultrason istenir. Prostat bezinin büyüklüğünde değişme varsa kanser ihtimaline karşın araştırma yapılmaya başlanır.
  • Karın ağrısı veya şişkinlik şikayetiyle gelen hastalarda sorunun bulunması amacıyla üriner ultrasonu istenir.
  • Kadınlarda yumurtalık veya üreme organında görülen rahatsızlıkların tespit edilmesi amacıyla ultrason istenir. Böylelikle rahim kanseri, yumurtalık kisti veya miyom gibi rahatsızlıkların erken tedavisine geçilmesinde üriner ultrasonu etkili olur.
  • Pelvik ağrı şikayeti olan hastalarda ağrının kaynağının anlaşılması amacıyla üriner sistem usg istenir.

Genel olarak bakıldığında üriner ultrason her yaş grubunda insanda bulunan üriner sistemin incelenmesi ve var olan hastalıkların teşhis edilmesi için kullanılır. Hastalık yapılan görüntülemeyle evrelerine uygun şekilde teşhis edilerek tedavi aşamasına geçilir. Hastalığın seyrine göre takip, ilaç, iğne, ameliyat ve nakil yönünde tedaviler uygulanır.

Üriner Ultrason Kimlere Uygulanır?

Kliniğimizde üriner ultrasonu tüm yaş grupları için uygulanan bir görüntüleme yöntemidir. Teknolojinin gelişimine bağlı olarak cihazlarımızın bebekten gence, gençten yetişkin ve yaşlıya kadar her birey için üriner ultrasonografi çekimini yapması mümkün olur. Ancak bireylerde bu yöntemin kullanılabilmesi için şikayetlerinin üriner sistem hastalıklarına işaret ediyor olması gerekir.

Böbrek ağrıları, idrar yolu şikayetleri, enfeksiyonlar ve üriner sistemle ilgili diğer şikayetler üriner ultrasonu çekilmesinin gerekliliğini ortaya koyar. Uzmanlarımızın yönlendirmesiyle hastamız ultrason bölümüne gelir. Burada hastaya kliniğimizin yoğunluğuna bağlı olarak ultrason randevusu verilir ve randevu tarihinde hazır olan hastamızın üriner ultrasonunun çekilmesi sağlanır.

Yapılan çekimde ses dalgalarından yararlanıldığı ve radyasyon bulunmadığı için hastalarımızın gönül rahatlığıyla ultrason çekimine gelmeleri gerekir. Yapılan görüntüleme sayesinde hastalıkların erkenden tanısının koyulması ve tedavi aşamasının başlaması hayat kurtarır.

İlginizi Çekebilir  Meme Ultrasonu

Üriner Sistem Ultrasonunda Nelere Bakılır?

Hastalar için üriner sistem ultrason bakılmasının sebeplerinden birisi mesanenin görüntülenebilmesidir. İdrarın biriktiği organ olan mesanede çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar. Yaşadığı rahatsızlıklar nedeniyle üroloji uzmanlarına başvuran hastalar için uzmanlar üriner ultrason ister. Steril ortamda yapılan ultrason çekimi sayesinde de şikayetlerin sebebi anlaşılır.

Üriner ultrasonu yapılırken mesane içi, mesane duvarı ve mesane çevresi incelenir. Bu incelemeler sonucunda da mesane kanseri, sistit, idrar kanseri veya mesane tümörü gibi rahatsızlıkların ortayı saptanabilir. Bu rahatsızlıklardan birinin olduğu hasta hemen tedaviye alınır ve iyileşmesi sağlanır. Özellikle rahatsızlıkların başlangıç evresindeyken öğrenilmesi yaşam süresinin uzamasını sağlar.

Böbrek hastalıklarının teşhis edilmesi için de üriner ultrasonu yapılır. Böbrek hastalıkları böbrek kaybı ve böbrek yetmezliği kaynaklı ölümlere neden olur. Bu nedenle erken tanının önemi büyüktür. Yapılan ultrason görüntülemesi hastanın iyileşmesini ve böbreklerini kaybetmesini engeller. Özellikle böbrek rahatsızlığının yeni başladığı hasta öykülerinde ilaç ve beslenme tedavisiyle birlikte rahatsızlık büyümeden ortadan kaldırılabilir.

İdrar yollarında görülen enfeksiyonlar tuvalet ihtiyacının sağlıklı giderilmemesine neden olur. Ayrıca enfeksiyonların ilerlemesi durumunda mesane, böbrek ve diğer üriner organların hasar aldığı görülür. Bu da hastanın sağlığını kaybetmesini beraberinde getirir. Ancak idrar yollarında yaşanan şikayetler nedeniyle üriner ultrason çekilmesi tedaviye gecikmeden başlanmasını sağlar.

Erkek hastalarda ölüm oranının yüksek olduğu prostat kanseri teşhisinde de kullanılabilir. Görüntüleme sonuçlarına göre prostatın büyümesi veya kanserin tedavisinin erken yapılması mümkün olur. Üriner ultrasonu esnasında yapılan yönlendirmelerde doğru görüntülemenin yapılması hastalık üzerine uygulanacak tedavinin belirlenmesinde yardımcı olur.

Doktor tarafından istenen üriner ultrasonu her zaman hastalık teşhisiyle sonuçlanmaz. Yapılan görüntüleme sonucunda hastanın böbrek, mesane veya diğer üriner organlarının sağlıklı olduğu anlaşılabilir. Bu aşamada şikayetin farklı bir nedeni olduğu veya şikayetin basit rahatsızlık kaynaklı olduğu anlaşılabilir. Böylelikle hastanın kötü bir hastalık geçirme korkusu da engellenmiş olur. Ayrıca görüntüleme sonucunda hastalıklarda başlangıç evresi tespit edilirse sorunun büyümeden iyileşmenin sağlanması kolaylaşır.

Üriner Ultrason Öncesi

Hastalarımızın üriner ultrasonu öncesinde yapmaları gereken yoğun bir hazırlık yoktur. Ancak ultrason mesane, idrar yolları ve üretra gibi bölümlerdeki rahatsızlıklar için çekilecekse hastanın idrara sıkışık olması gerekir. Bunun için ultrasondan önce mutlaka 1,5-2 litre su tüketerek idrara sıkışma durumunu yaşaması gerekir. Ayrıca bu şekilde çekilecek ultrason için hastanın tok olması gereklidir.

Üriner ultrasonu böbrek ve böbreküstü bezleri kaynaklı rahatsızlıklar için çekilecekse hastanın aç olması gerekir. Açlık süresi ise 6-8 saat aralığında olmalıdır. Böylelikle böbreklerin ve böbreküstü bezlerin gazdan arınması sağlanmış olur. Bu türde ultrason çekilecek hastaların ise idrara sıkışık olma zorunluluğu yoktur. İdrara sıkışık olmaları görüntülemenin yapılmasına engel oluşturabilir.

Çekilecek üriner ultrasonu için hastaların farklı bir hazırlık yapmalarına gerek yoktur. Yalnız çocuklarda çekimin yapılması için önlük giydirilmesi durumu yaşanır. Bu nedenle çocuğun ebeveyninin de yanında olması istenir.

Çocuklarda Üriner Ultrason Kullanımı

Üriner ultrasonu çocuklar için kullanılan görüntüleme yöntemlerinden birisidir. Çocuğun veya ailesinin şikayetine göre görüntüleme yapılarak hastalığın varlığı tespit edilir. Elde edilen sonuçlara göre çocuk üroloji doktorlarımız tarafından çocuğa gerekli tedavi uygulanır.

Çocuklarda üriner ultrasonu çekilmesi şikayetler doğrultusunda yapılır. Ultrasonun çekilmesini sağlayacak üriner sistem şikayetlerinden bazıları ise şunlardır;

  • Kasık sancısı
  • İdrar yapamama
  • Sık idrar yapma
  • İdrar kokusunun farklılaşması
  • Karın ağrısı
  • Karında şişlik
  • İdrarda yanma
  • Böbrek taşı
  • Böbrek kumu
  • Kusma

Bunların dışında çocuğun ailesinde üriner sistem rahatsızlığı geçmişinin bulunması üriner ultrasonu talep edilmesini sağlar. Ultrasonun çekilmesi için çocuklara özel önlük giydirilir ve ultrasona hazırlanarak çekim yapılır. Böylelikle çocuğun hastalığı geçirme riski göz önüne alınarak erken teşhisle ve tedaviyle ilerleyen yaşlarda böbrek taşı, böbrek yetmezliği, büyüme geriliği, mesane kanseri, kansızlık veya idrar yolu rahatsızlığı öyküsünün önüne geçilir.

İlginizi Çekebilir  Tüm Batın Ultrasonu

Üriner Ultrason Fiyatları 2024

Boşaltım sisteminin birden fazla organı barındırıyor olması sebebiyle üriner ultrasonu pek çok hastanın kullandığı görüntüleme yöntemlerinden birini oluşturur. Görüntülemenin yapılması için teknolojik özelliklere sahip ultrason cihazlarının kullanılması hastaların üriner ultrason çektirme konusunda tereddüt yaşamalarına neden olur. Ancak bu işlem için yapılan fiyatlandırmalar incelendiğinde her hastanın yaptırabileceği aralıkta olduğunu görmek mümkündür.

Üriner ultrasonu için fiyatlar 200-800 TL aralığındadır. Ancak görüntüleme yapılacak organ sayısı, işlemi yapacak uzman ve görüntüleme şekli fiyatların değişmesine neden olur. Bunun için hastanın muayenesi sonrasında yapılacak ultrasonografi için ödeyeceği ücret belirlenir. Hastamız gerekli olan ücreti ödedikten sonra ultrason bölümümüzde görüntülemesi yapılır ve çıkan sonuçlara bağlı olarak tedavi programı oluşturulur.

SGK kapsamında çalışan kliniğimizde hastalarımızın SGK’lı olmaları üriner ultrasonu için yapacakları ödemede avantaj kazanmalarını sağlar. Yapılacak ultrason için daha az ücret ödeyerek hastalıklarının erkenden teşhis edilmesini sağlayabilirler.

Sık Sorulan Sorular

Üriner Sistem İncelemesi Sırasında Ağrı Olur Mu?

Sağlık kuruluşumuzda yapılan üriner sistem incelemesinde hastanın herhangi bir ağrıyla karşılaşması söz konusu olmaz. Üriner ultrasonu cihazı ve görüntüleme yapılacak bölgeye sürülen jel ile işlem ağrısız şekilde tamamlanır.

Ultrasona Girerken Neden İdrara Sıkışık Girilir?

Ultrasona girecek hastanın idrara sıkışık olmasının isteme nedenimiz idrar yolları, böbrekler ve mesanenin net şekilde görüntülenmesini istememizdir. Böylelikle üriner ultrasonu ile incelediğimiz böbrek veya mesane gibi bölgelerdeki rahatsızlık, kalınlık veya enfeksiyonun tespit edilmesi kolaylaşır.

Üriner Ultrason Aç Mı Tok Mu?

Hastalarımızın üriner ultrasonu çektirecekleri zaman aç kalmalarına gerek yoktur. Bu ultrason için genellikle hastanın tok olmasını isteriz.

Mesane Ultrasonu Neden Çekilir?

Hastalarda mesane ultrasonunun çekilme sebebi mesanenin incelenmesini sağlamaktır. Bu ultrasonda mesane içeriği, mesane duvarı, mesanenin ne kadar kalın olduğu, kitle bulunup bulunmadığı ve mesanenin kapasitesinin nasıl olduğuna bakarız. Hastalığa göre üriner ultrasonu ile erkeklerin prostatları ve kadınların da yumurtalıklarını inceleriz.

Ultrasonda İdrara Sıkışık Olmazsa Ne Olur?

Hasta üriner ultrasonu için idrara sıkışık gelmezse idrar yolları, mesane ve böbreklerde istenen görüntüleme yapılamaz. Bu nedenle idrara sıkışık olmayan hastanın su içmesini (sıvı gıda) isteriz ve sıkışık olma durumunun gerçekleşmesini bekleriz. Gerekli durum oluştuğunda ultrason çekimine başlarız.

Ultrasona Girmeden Önce Ne Yapılmalı?

Ultrasona girecek hastalarımızın kendilerine verilen talimatlara göre idrara sıkışık veya sıkışık olmayacak şekilde gelmeleri gerekir. Ayrıca aç gelmeleri belirtilmemişse tok olmaları uygun olur. Ancak genellikle üriner ultrasonu için 1,5-2 litre su tüketerek idrara sıkışık halde olmalarını isteriz.

Ultrason Çekimi Kaç Dakika Sürer?

Hastalar için üriner ultrasonu çekimimiz yaklaşık 15-45 dakika aralığında sürer. Çekim süresinin yapacağımız incelemeye ve incelemenin yapılacağı bölgeye göre değiştiği görülür.

İdrara Sıkışık Ultrason Ne Kadar Sürer?

İdrara sıkışık üriner ultrasonu yaklaşık 15-20 dakika sürer. Bu ultrasonda hastamızın sıkışık olma durumu nedeniyle rahatsızlık yaşamaması için yaptığımız işlemlerin hızlı olmasını hedefleriz.

Üroloji Ultrason Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Hastalar için çektiğimiz üroloji ultrasonunun sonucu çekimi yaptığımız gün çıkar. İşlemden 5-10 dakika sonra sonuçlar doktorlarımıza iletilir. Ancak bazı durumlarda üriner ultrasonu sonuçlarının 1 gün sonraya kaldığı da görülür.