Kalça Ultrasonu Nedir?
Kalça ultrasonu özellikle yeni doğan döneminde ve süt çocukluğu döneminde kalça eklemlerindeki sorunların değerlendirilmesinde önemli bir tanı yöntemidir. Ultrason bir görüntüleme sistemi olup kişilerde acısız ve ağrısız tanı konmasına yarar.
Acısız ve ağrısız bir şekilde gerçekleştiği için bebeklerde en etkili görüntüleme sistemidir. Kalça ekleminin gelişimini takip etmek için geliştirilmiş bir teknoloji olup son derece duyarlıdır.
İnceleme ve görüntüleme sonrasında kalça çıkıklığı mevcut ise erken tanı bu sistem sayesinde konacağı için ameliyata gerek kalmadan tedavi sağlanacaktır.
Dünya genelinde kalça problemleri her 1000 canlıdan ikisinde görülürken ülkemizde 1000 kişiden 5 kişide görülebildiği için daha sık karşılaşılan bir durumdur.
Hal böyle olduğundan dolayı ülkemizde gelişen teknoloji yardımıyla ultrason çekimlerine özen gösterilip her uzman hekimin yeni doğan döneminde istemiş olduğu tetkik ve taramalar arasında yer almaktadır. Önemini anlatan hekimlerin yanı sıra ailelerinde bu konuda özenli davranması ve ultrason çekimlerini ihmal etmeyip geciktirmemesi önem taşır.
Kalça Ultrasonu Neden Çekilir?
Kalça ultrasonu çekimleri kalça bölgesinde bir çıkıklık ya da eklemlerde bir anormallik, gelişim geriliği olup olmadığını erken dönemlerde saptayabilmek için yapılmaktadır. Erken tanı konusunda son derece önem taşıyan ultrason çeşidi olup yeni doğan döneminde fayda sağlayan bir sistemdir.
Bu sistem sayesinde kalça çıkığı ya da fiziksel bir engel olma ihtimali için erken dönemde önlem alınmış olunur. Bu tarz görüntüleme sistemleri genelde ilk 3 ay için oldukça büyük önem taşıdığından mutlaka geciktirilmeden çekimleri yapılmalıdır. Kalça ultrasonu ailede daha önce görülen bir gelişimsel bozukluk mevcut ise genetik olup olmadığının saptanması için fayda sağlar.
Elle uzman hekimlerin yapmış olduğu muayenelerde bazı durumlarda kalça eklemlerindeki problemler tespit edilemez. Bu gibi durumlarda hastalığın erken teşhisi için kalçaya çekilen ultrason görüntülemesi sayesinde kolaylıkla uyumsuzluklar ve çıkıklık tespit edilip erken tedavisi mümkün olmaktadır.
İlk 3 ay oldukça önemli olup aileler için bu süreyi kaçırmamaları uzman hekimler tarafından önerilmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi kalçadaki sorunlar için de erken tanı önem taşır.
Kalça Ultrasonu Nasıl Yapılır?
Ağrısız ve acısız bir görüntüleme çeşidi olan kalça ultrasonu çekimlerinde yan etki olmayıp hastaya herhangi bir zararı dokunmaz. Bebeklere yapılan çekimlerde karnının tok olup uyku rahatsız olmaması için uyku halinde olması istenir.
Bebekten bebeğe değişkenlik gösteren çekim işlemleri huzurlu olan bebeklerde 5 dakikada tamamlanırken huzursuz olan bebeklerde 15 dakika gibi bir sürede tamamlanmaya çalışılır. Kısa süreli işlemler olup son derece acı hissi olmadan tamamlanır ve hasta yatar pozisyonda olmalıdır.
Bebeklerin bezleri açık bir şekilde görüntüleme masasına yatırılır. Kalça ekleminde yer alan bacak kısımları düz ve kıvrılmış bir pozisyonda görüntüler alınır. Bebeğin sakin olması karnının tok ve huzurlu olması sistemin kolay çalışmasına, görüntülerin net alınmasına yardımcı olacaktır.
Kalça Ultrasonu Kimlere Uygulanır?
Bebeklik döneminde görülebilen ve ilerleyen zamanlarda tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek kalça problemleri kalça ultrasonu yardımıyla kolaylıkla teşhis edilebilir.
Bebeklik döneminde olan yeni doğanlara çekim yapılırken uzman hekimlerin önerisiyle ilerleyen yaşlarda kadın ya da erkek fark etmeden herkese uygulanabilir.
Bebeklik döneminde tespit edildiğinde uygun görülen bandajlar yardımıyla problem çözülebilirken ilerleyen dönemlerde fark edilmesi halinde ciddi yürüme problemleri meydana gelebilir. Bu nedenle herkese mutlaka kalça ultrasonu çekilmesi ve erken tanı konması önem taşır.
Kalça Ultrasonu Ne Zaman Yapılmalıdır?
Ultrason çekimlerinden olan ve kalça eklemlerindeki sağlık sorunlarının tespitinde en önemli sistem olan kalça ultrasonu çekimleri yeni doğan dönemi denilen ilk 3 ay oldukça önemlidir. Genel olarak doğumdan sonraki ilk günlerde yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Tıp uzmanlarının araştırmasına göre en sağlıklı çekim zamanları doğumdan sonra 3 ve 6 hafta arasındadır. Bu dönemlerde çekilen kalça ultrasonu en sağlıklı sonuçları verip ameliyata gerek kalmadan erken tedaviye başlanmasına yardımcı olacaktır.
Bebek 5-6 aylık olana kadar ya da çok kilolu değilse bebek 10-12 aya kadar çekim yapılması uygun olup bu sürelerin geciktirilmemesi önem taşır.
Kalça Ultrason Yöntemi Nedir?
Kalça çıkıkları için tarama yapılırken en etkili ve erken tanı konabilecek olan yöntem kalça ultrasonu yöntemidir. Hastanelerde ve özel sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilen çekimlerde uzman bir hekim tarafından tanının konması önem taşır.
Kalça eklemlerinde meydana gelen sağlık sorunlarının ve eklem uyumsuzluklarının erken dönemde tespit edilmesi hem daha kolay hem de daha önemlidir.
Uzman hekimler tarafından kalça eklemlerinde olan sağlık sorunları ve eklem problemleri elle muayene ile kolaylıkla tespit edilebilir. İlerleme halinde ve ciddi bir boyuta ulaşması halinde ise elle muayeneyle tespit edilemeyip mutlaka ultrason görüntülemesi gibi sistemlerle boyutları tespit edilmelidir.
Kalça Ultrason Fiyatları 2024
Ultrason çekimlerinde maliyetleri etkileyen en önemli faktör kalça ultrasonu çekilecek olan sağlık kuruluşu olup diğer önemli etken ise hekimin uzmanlık alanıdır. Kalça ultrasonu labistanbul.net farkıyla sizlere uygun fiyatlardan hizmet sunarız.
Erken dönemlerde sadece çekim yapılarak sonuca ulaşılacağı gibi ilerleyen zamanlarda fark edilmesi halinde birçok etken daha eklenerek fiyatlarda farklılık oluşmasına neden olur. Bu nedenle erken dönemlerde çekim yapılması ve iyi bir sağlık kuruluşunda uzman bir hekim gözetiminde işlemlerin olması önem taşır. Kalça ultrason fiyatları 2024 hakkında bilgi için hemen bizimle iletişime geçin.