Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Skrotal Ultrasonografi

Skrotal Ultrasonografi

Erkeklerde, yumurtalık rahatsızlıklarının incelemesi için skrotal ultrasonografi yöntemi kullanılıyor. Testis yapısının incelenmesini ve hastalık teşhislerinin konulmasını sağlayan muayene yöntemlerinden birisidir.

Yumurtalık rahatsızlıkları şüphesi ile doktor muayenesine gelen hastalar için istenen ultrason görüntüleme yöntemi olarak kullanılıyor.  Yetişkin erkeklerde, sperm sayısında azalma ve sperm üretim kalitesinin düşük olmasına neden olan varikosel rahatsızlıklarında ilk başvurulan muayene yöntemidir.

skrotal ultrason doppler

Sadece erkek hastalar için istenen skrotal ultrasonografi yumurtalık içerisinin, sprem hareketliliğinin ve testis torbası içerisinde kitle olup olmadığının incelenmesini sağlar. Testis şişliğine neden olan ödem ya da kitle yapısının incelenerek, hastalık türünün iyi huylu ya da kötü huylu kitle olup olmadığının görülmesini de sağlar.

Skrotal Ultrasonografi Nedir?

Üreme organlarında ortaya çıkan anormalliklerin nedeninin araştırılması için ultrasonografi görüntüleme yöntemlerine başvuruluyor. Radyolojik bir tetkik olan skrotal ultrasonografi erkek hastalar için isteniyor ve sadece skrotum bölgesinin incelenmesini sağlıyor.

Testis yapısının incelenmesini konu alan ultrason yöntemi, skrotumda yaşanan tüm hareketliliğin detaylı incelenmesini ve hastalık tanılarının doğru yöntemlerle konulmasında bülük önem taşıyor.

Erkek hastanın testis ağrısı ya da şişliği şikayeti ile başvurması ile skrotal ultrasonografi değerlendirmeleri yapılıyor. Erkek çocuklarda da skrotum kesesinin incelenmesini sağlayan tetkik yöntemidir.

Skrotal Ultrasonografi Neden Çekilir?

Yumurta ve testislerde patolojik bir durum olup olmadığını tespit edebilmek için skrotal ultrasonografi çekilir. Ultrason görüntüleme işlemleri ile sadece testis içerisi değil, çevresindeki doku yapıları da incelenir.

Erkek çocuklarda, testislerin inmemesi durumunda, testislerin yerinin tespit edilmesi ve inmesi için gerekli muayene yönteminin belirlenmesi için ultrason çekimi yapılır. Genelde varikosel hastalık tanılarının konulabilmesi için skrotal ultrasonografi çekimi yapılır. Hasta elle kontrol ederek testislerde şişlik olduğunu hissettiğinde doktora başvurur ve doktor hemen ultrason çekimi ister.

Skrotal Renkli Doppler Nasıl Yapılır?

Ultrason tetkikleri, standart ya da renkli doppler şeklinde yapılır. Renkli doppler skrotal ultrasonografi testis kan akışı ve damar yapılarının incelenmesi için istenen tetkiktir. Renkli doppler ultrason çekimi için hastanın sırt üstü yatması sağlanır.

Ultrason çekimi yapacak olan uzman, hastaya yardımcı olur ve işlem aşamaları hakkında bilgilendirme yapar. Sırt üstü yatan hasta karın alt ve testis bölgesini açar. Ultrason cihazı ile testisler, skrotum ve karın alt bölgesi ses dalgaları ile görüntülenir ve görüntüler monitöre aktarılır. Sağlık riski oluşturmayan skrotal ultrasonografi yöntemleri, hastalık türlerine göre standart ya da renkli doppler olarak kullanılır.

Skrotal Ultrasonografik Kimlere Uygulanır?

Erkek ve erkek çocuklarda, testis rahatsızlıkları için skrotal ultrasonografi istenir. Kimleri uygulanır sorunu için, her yaş grubu erkekler denilebilir. Bebeklerde testislerin yerinin tespiti, yetişkinlerde, testis rahatsızlıkları tanısının konulabilmesi için başvurulan radyoloji tetkik yöntemidir.

Erkek çocuklarda testislerin inmemesi patolojik bir durum olarak değerlendirilir ve teşhis için skrotal ultrasonografi kullanılır. Testis ağrısı hisseden hastalar içinde istenen tetkiklerin başında yer alıyor.

Skrotal Renkli Doppler Ultrason Anatomisi

Erkeklerde testislerin taşınmasını sağlayan torba benzeri deri yapıya skrotum adı verilir. Bu torbanın anatomisinde meydana gelen değişiklikler, skrotal ultrasonografi yöntemi ile incelenir. Skrotum anatomik yapılarının detaylı incelenmesini sağlayan bu radyoloji tetkik yöntemi, testis üreme kanalları ve damarlarını, kanama durumlarını, kitle oluşumunu ve tüm rahatsızlık türlerini detaylı olarak inceler.

İlginizi Çekebilir  Kalça Ultrasonu

Renkli doppler ultrasonu, skrotal ultrasonografi yönteminin çeşitlerinden birisidir. Testis ve yumurtalık anatomi yapısının her yönüyle incelenmesini, gerekli kontrollerin yapılmasını, hastalık tanılarının konulmasını ve doktorun tedavi seçeneklerini belirlemelerini sağlar.

Testis Arter Anatomisi

Testis arterleri, böbrek arterlerinin alt bölümünden çıkar ve spermatik kordonu içerisinden testislere ulaşır. Bu anatominin yapısının incelenmesi skrotal ultrasonografi ile yapılır. Ultrasonografi görüntüleme işlemlerinde, arter yapısında bir değişiklik olup olmadığına bakılır.

Daha çok testis çevresinde kanlanma sorunlarına neden olan sorunlar, damar genişlemelerine ve testiste kan birikintisi ile şişliklerin oluşmasına neden olabiliyor. Bu sorunların doğru teşhis edilmesi skrotal ultrasonografi yöntemi ile mümkün olabiliyor. Testis arter ve komşu yapıların incelenmesini sağlayan bu yöntem, herhangi bir hastalık olup olmadığının da teşhisini kolaylaştırır.

Testis Venöz Anatomisi

Testis venöz anatomisi toplardamar yapısının incelenmesini sağlar. Toplardamar genişlemeleri ve daralmaları çeşitli sorunlara yol açar. Testislerde damar genişlemesi, kapak yetmezliği gibi sorunlar, testis torbası içerisinde kan birikmesine ve sperm hareketliliğine olumsuz etki eder.

Testis venöz anatomi incelemesi için skrotal ultrasonografi yöntemi kullanılıyor. Toplardamar kapak yetmezliği, testis içerisinde kan akışının tersine olmasına neden olabiliyor.

Testis şişmesi, sperm azalması ve kalitesinin düşmesi ve kısırlık gibi sorunların tespiti için uzman doktorlar tarafından ilk değerlendirilen sorunlardan birisidir. Kan birikmesi, kandaki toksitlerin dışarı atılamamasına, ince damar kanlanmalarına neden olabiliyor ve bu belirtiler görüldüğünde skrotal ultrasonografi yöntemine başvuruluyor.

Skrotal Renkli Doppler Neden Yapılır?

Ultrason yöntemlerinde detaylı inceleme işlemleri için renkli doppler yöntemi kullanılır. Renkli doppler için skrotal ultrasonografi yapıldığında, varikosel hastalığını belirtilerinin olup olmadığı görülmeye çalışılır.

Renkli doppler daha çok kan akış yönü ve miktarının tespit edilebilmesi için yapılır. Testis toplardamarlarında meydana gelen genişlemeler, kan akışını yavaşlatacak ve olumsuz etkileyecektir. Bu durum varikosel rahatsızlığı olarak isimlendirilir. Testis enfeksiyonlarının tespiti için skrotal ultrasonografi yöntemlerinden renkli doppler kesin tanı konulmasını sağlayacaktır.

Normal Skrotal Renkli Doppler Ultrason Bulguları

Skrotun kesesi yapısı ve kese içerisinde bulunan sıvı miktarı, hastalık tanılarının konulmasını sağlar. Genel değerlendirme ve kapsamlı inceleme işlemleri, normal skrotal ultrasonografi ile yapılabiliyor.

Ultrason görüntülerinde istenen sonuçlar elde edilemediğinde ise renkli doppler ultrason yöntemi kullanılıyor ve doku içi yapılar detaylı olarak incelenebiliyor. Renkli doppler ultrason bulguları, kanlanma ve kan akışı durumlarının tespit edilmesini sağlayacaktır. Enfeksiyon, kitle ya da ağrıya neden olan doku hasarı bulguları da kolaylıkla saptanabilecektir.

Akut Skrotal Ağrı

Testislerde meydana gelen ağrılar her zaman dikkate alınmalı ve kısa sürede muayene edilerek tedaviler uygulanmalıdır. Yaş fark etmeden her erkek bireyde görülebilecek testis rahatsızlıklarından birisidir. Akut skrotal ağrı durumlarına acil müdahale edilmelidir. Ağrı ile birlikte, testiste kızarıklık, şişlik gibi durumlarda meydana gelebilir.

Elle muayenede şişlik hissedildiği anda skrotal ultrasonografi yapılır. Akut skrotum erken teşhis ile önemli sorun oluşturmadan tedavi edilebilir. Bazı rahatsızlıklar ağrı oluşturmaz ancak şişlik ya da kızarıklık olarak kendisini gösterir. Her durumda doktor muayenesi gerektirir.

İlginizi Çekebilir  Transvajinal Ultrason

Skrotal Kitleler

Skrotum torbası, testislerin barındırılmasını ve korunmasını sağlayan yapıdır. Skrotal kitleler, bu torba içerisinde meydana gelen anormallikler olarak gösteriliyor. Testis yapısının ve sorunların incelenmesi için skrotal ultrasonografi sık başvurulan ve en çok kullanılan yöntemdir.

Kitleler, yumru şeklinde kendisini gösterir ve bu kitleler, ödem ya da kist şeklinde kendisini gösterir. Skrotal kitleler, sağlık riski oluşturmayan iyi huylu kitleler olarak görülür. Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkabiliyor ve tedavi için detaylı incelenmesi gerekiyor. Testislerde oluşan her kitle, skrotal kitle değildir ve dikkate alınmalıdır.

Varikosel

Erkeklerde sık görülen ve sperm hareketliliğini olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan birisi de varikoseldir. Testislerde toplardamar genişlemesine verilen isimdir. Toplardamar genişlemesi, kan akışını olumsuz etkilerken, kan birikmesine, testis içi ısı dengesinin bozulmasına ve sperm üretiminin azalmasına neden olabiliyor.

Varikosel şüphelerinde ilk işlem, skrotal ultrasonografi tetkiklerinin yapılmasıdır. Testis torbası içerisinde kan akışının yavaşlaması ile oluşan kan birikimi, toksit maddelerin birikmesine ve bu kirli kanın sperm üretim dengesini bozmasına, hastada kısırlığa neden olmasına yol açacaktır. Varikosel tedavileri ile bu sorunlar ortadan kalkabiliyor.

Skrotal Ultrasonografisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Erkek bireyler, testis yapılarında anormallik hissettiği anda doktora başvurmalı ve skrotal ultrasonografi yapılmasını sağlamalıdır.

Testis anatomisinde meydana gelen değişiklik durumlarında ya da erkek bireylerin çocuk sahibi olamaması durumlarında, ultrasonografi ile detaylı incelemeler yapılmalıdır. Üreme kanallarında meydana gelen sorunların tespit edilebilmesi için renkli doppler ultrason yöntemi kullanılır.

Radyolojik görüntüleme yöntemi, erkek bebeklerden yaşlı bireylere kadar her yaş grubuna yapılabilir. Testis şişmesi, kızarıklık ve ağrı durumları herkes tarafından dikkate alınmalıdır. Erkek çocuklarda, testislerin zamanında inmemesi ileride ciddi sorunlara neden olabilecektir. Bu durumlarda da hemen ultrason yaptırılarak testislerin yeri tespit edilir.

Skrotal Ultrasonografi İle Nelere Bakılır?

Sağlıklı bir birey olabilmek ve testis sorunlarına çözüm bulabilmek için skrotal ultrasonografi işlemleri yaptırılır. Skrotum yapısının incelenmesini sağlayan ultrasonografi yöntemi ile testis içyapısı ve çevresindeki tüm dokulara bakılır.

Testis ağrısına neden olan sorunlar tespit edilmeye çalışılır. Varikosel rahatsızlıkları, toplardamar genişlemesine neden olur ve bu durum erkeklerde sperm üretimini azaltabilir. Ultrason ile testis damar yapıları, kan akımı, sıvı durumu, kitle oluşumu, ödem ve enfeksiyon gibi tüm durumlara bakılır. Konulan tanıya göre tedaviler uygulanmaya başlanır.

İşlem Ne Kadar Sürmektedir?

Testis yapısının detaylı incelenmesini sağlayan skrotal ultrasonografi görüntüleme işlemleri, hastaya göre farklı sürelerde tamamlanabiliyor. Bazen 15 dakika sürerken, bazı hastalarda işlemler 40 dakika sürebiliyor.

Radyasyon içeren görüntüleme yöntemi olmadığı için uzun süren işlemlerde de hasta için herhangi bir olumsuzluk oluşturmuyor. Testis görüntülenmesinde kitle varlığı ya da farklı bulguların elde edilmesi, işlem süresinin uzamasına neden olabiliyor.

İşlem Öncesi Hazırlık Gerekli Midir?

Erkek hastaların testis anatomisini inceleyen ve bulguları değerlendiren skrotal ultrasonografi yöntemi için hastanın en hazırlık yapmasına gerek yoktur. Hastanın aç ya da tok olması, idrara sıkışık durumda bulunması ultrason görüntülemesi için önemli değildir. Skrotum torbasının içerisi incelendiği için ön hazırlık gerekmiyor ve hastanın randevu alması, randevu saatinde hazır bulunması yeterlidir.

İlginizi Çekebilir  4 Boyutlu Ultrason Perinatolog

Skrotal Ultrasonografisi Fiyatları 2024

Tüm ultrason yöntemlerinin fiyatları birbirine yakındır. Testis yapısının incelenmesini sağlayan skrotal ultrasonografi fiyatları düşüktür ve hastanın sağlık güvence sistemleri tarafından karşılanabiliyor. Ücretli çekim yapmak zorunda kalanlarda düşük fiyatlarda ödeme yapıyor.

Sık Sorulan Sorular

Skrotal Renkli Doppler Ultrasonografi İle Hangi Anatomik Yapılar İncelenir?

Renkli doppler ultrasonografi yöntemleri detaylı incelemeler için istenir. Testis rahatsızlıklarının incelenmesini sağlayan skrotal ultrasonografi ile testis arter, venöz anatomileri incelenir. Testis anatomisinde, cilt kalınlığına, sıvı miktarına, kitle yapısına, fıtık durumuna bakılır. Renkli doppler, tüm testis anatomisinin detaylı incelenmesini sağlar.

Skrotal Renkli Doppler Ultrasonografi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Skrotal renkli doppler yönteminin kullanılmasına doktor karar verir. Standart skrotal ultrasonografi görüntülemesinde bazı dokular net görülmediğinde ve sorun anlaşılmadığında, renkli doppler ultrasonu istenir. Testiste oluşan ve elle hissedilen şişlikler, ağrılar ve cilt yapısında meydana gelen kızarıklık durumlarında skrotal renkli doppler ultrasonografisine gerek duyulur.

İşlemin Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?

Renkli doppler ya da standart skrotal ultrasonografi cihazı görüntüleme işlemini ses dalgaları ile yapar. Tespit edilen görüntüler, cihaz monitörüne aktarılır ve iki ya da üç boyutlu olarak incelenmesini sağlar. Ultrason görüntüleme işlemelerinde radyasyon kaynağı kullanılmaz ve tüm hastalara güvenilir yöntem olarak uygulanır. Ultrason işlemi, hasta sağlığına olumsuz bir etki yapmaz ve yapılan tüm tetkiklerde zararsız olduğu tespit edilmiştir.

Erkeklerde Testis Ultrasonu Nasıl Çekilir?

Ultrason çekimleri, vücudun görüntülenecek olan bölümlerine göre hastanın yatış pozisyonu alması sağlanarak yapılır. Erkeklerde testis ultrasonu çekimi, hastanın sırt üstü pozisyonda yatması sağlanarak yapılır.

Erkeklerden istenen skrotal ultrasonografi için ön hazırlık gerekmiyor ve doktor muayene işleminden sonra hemen ultrason çekimi yapılabiliyor. Sırt üstü yatan hastanın karın alt bölgesi ve testis çevresi görüntülenecek şekilde ultrason cihazı ayarlanır ve hastanın durumuna göre 15 ila 40 dakika arasında süren işlem süresi ile ultrason çekimi tamamlanır.

Testis Renkli Doppler İle Hangi Hastalıklar Görülür?

Testis ultrasonlarında, hastalık teşhisleri konulmaya çalışılır. Renkli doppler ultrasonu, hastalık türlerinin detaylı görüntülenmesini ve tanı işlemlerinin daha kolay konulmasını sağlar.

Renkli skrotal ultrasonografi yöntemi, daha çok varikosel hastalığı olarak bilinen toplardamar genişlemelerinin tespiti için kullanılır. Görüntüleme yapıldığında, toplardamar genişlemesi, torba içeresinde ödem oluşması, enfeksiyonlar, kitleler ve ince damar kanamaları rahatlıkla görülür. Renkli ultrason, ayrıntılı inceleme işlemleri için kullanıldığında, tüm doku yapılarının görülmesini sağlar.

Skrotal Renkli Doppler Sonuçları Ne Kadar Sürede Çıkar?

Radyoloji uzmanı tarafından çekilen skrotal ultrasonografi sonuçları, görüntü analizlerinin yapılması ve analiz raporunun hazırlanması sonrasında çıkıyor. Bu işlemler, ortalama 15 dakika sürüyor ve hasta fazla beklemeden sonuç verilerek gerekli tedavilerin başlaması sağlanıyor.

Renkli doppler ultrason çekimlerinde, analiz işlemleri daha detaylı yapılıyor ve işlemler biraz uzun sürebiliyor. Görüntü incelemelerinin bitmesinden sonra sonuç raporunun uzman tarafından hazırlanması 15 dakika sürebiliyor.