Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Bacak Ultrasonu

Bacak Ultrasonu

Görüntülemenin bacak üzerinde uygulanmasına bacak ultrasonu adı verilir. Bacaklardaki varisi, damar tıkanıklığını veya buna benzer sağlık problemlerini tespit eder. Ultrasonografi cihazı renkli doppler özelliğini taşıyorsa damarların içinde yer alan kan akımı renkli olarak görülür.

Bu ultrasona renkli doppler ultrason adı verilir. Bacak ultrasonu ile damarda bulunan daralmalar pıhtı ve tıkanıklık ortaya çıkmış olur. Üstelik bu ultrason sayesinde kan akımı hızı da ölçülür.

Bu ultrason sayesinde bacak atar ve toplar damarda bulunan sorunların tespit edilmesinden bu ultrason oldukça fazla kullanılır. Toplar damarlarda bulunan kan akımları renkli olarak görülür. Kan akışının yönü, miktarı, damarların geriye kaçışı olup olmadığı ve en kritik olanı toplardamarın içinde yer alan pıhtı bu ultrason sayesindedir hızlı bir şekilde teşhis edilir.

İnceleme yapılmadan önce hasta sırt üstü yatırılır. Kasıktan ayak bileğine kadar her toplardamar incelenir. Bunu yapmak için doktor incelenecek bölgeye bir jel sürür ve ultrason cihazının başlığı cilt yüzeyinde hareket ettirilir. İnceleme sırasında kişi herhangi bir ağrı hissetmez.

Bacak Ultrasonu Nedir?

Radyoloji uzmanları tarafından görüntülenmesi yapılır. Bir sağlık sorununun erken teşhisi için bu ultrasonu yaptırmak oldukça etkilidir.

Ultrason cihazı vücudun iç kısmındaki değişimi veya problemi görüntüler. Ultrason cihazı radyasyon içermez. Bu yüzden bacak ultrasonu zararlı değildir. İhtiyaç duyulduğu zaman doktor bu görüntüleme yöntemine başvurur.

bacak ultrasonu guncel

Bu ultrasonda bulunan ses dalgaları çok sayıda cihaza göre daha güçlüdür. Detaylı bir görüntüleme elde etmek istediklerinde doktorlar bacak ultrasonu yapmaya ihtiyaç duyarlar.

Doppler ultrason sayesinde kol ve bacak ultrasonu yapılabiliyor. Bunlarla birlikte boyun bölgesi de bu bacak ultrasonu yöntemi ile detaylı olarak incelenebiliyor.

Görüntüleme yapıldığı zaman kan akışınız kontrol edilebiliyor. Kan dolaşımı ile ilgili olumsuz bir şeye rastlanıldığı zaman ultrason ile durum tespit edilebiliyor.

Bacak Ultrasonu Nasıl Çekilir?

Ultrason cihazının renkli doppler özelliği varsa damarın içindeki kan akımı renkli olarak görülür. Renkli bacak ultrasonu sayesinde damardaki daralma, pıhtı ve tıkanıklık tespit edilir.

Bu ultrason sayesinde kan akışı hızı ölçülür. Bacak atar damarı ve toplar damarı problemlerinde renkli doppler oldukça fazla kullanılıyor. Bacak ultrasonu sırasında hasta sırt üstü yatar. Kasıktan başlanıp ayak bileğine kadar bütün toplardamarlar incelenir. Bunun için doktorlarımız hastanın bacağına bir jel sürer. Ardından ultrason cihazının başlığı cildin üzerine dokundurulur.

Ultrason işleminde herhangi bir acı çekilmez. Renkli doppler yöntemi sayesinde ultrason esnasında bacaktaki toplardamarlar renkli ve detaylı olarak görülür. Kasıktan ayak bileğine kadar bacaktaki toplardamarların her biri her santim takip edilir. İçeride damar tıkanıklığı, pıhtı oluşumu varsa tespit edilir.

İlginizi Çekebilir  Ultrason

Bacak Ultrasonu Neden Çekilir?

Varis, damar tıkanıklığı, atar damarların daralması gibi rahatsızlıklar bacak ultrasonu sayesinde teşhis edilebiliyor. Damar tıkanıklığı teşhis edilmezse eğer kangren oluşumu başlıyor. Bu durum bacağına kesilmesine kadar gidip ciddi sorunları ortaya çıkarabiliyor.

Sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol gibi sebepler damar tıkanıklığına neden oluyor. Bu tür rahatsızlıklar her ne kadar hızlı bir şekilde teşhis edilirse tedavisi de o kadar kolay oluyor. Bacaklara kramp girmesi, koşma ve yürüme sırasında ortaya çıkan kas ağrıları, geçmeyen bacak ağrıları damar tıkanıklığının en temel belirtileri arasında yer alıyor.

Bu belirtilere sahip kişilerin mutlaka bacak ultrasonu çektirmeleri gerekiyor. Çünkü bu ultrason sayesinde herhangi bir rahatsızlık varsa hızlı bir şekilde tespit edilebiliyor. Damar tıkanıklığı, atar damarların daralması, varış gibi sağlığı riske atacak sağlık sorunlarının erkenden tespit edilebilmesi için bu ultrason çekiliyor.

Bacak Ultrasonu Nasıl Yapılır?

Ultrason cihazı bir video görüntüleme ekranı ve bir prob’dan meydana gelir. Muayene yapılırken incelenecek organın derinliğine göre farklı problar vardır. Bacak ultrasonu çekilmeden önce incelenecek bölgeye jel sürülür. Jel sürülen yüzeye prob konulur. Jel prob ile beraber vücut arasında su bazlı kayganlaştırma sağlar. Ultrason görüntüsü, video görüntüleme ekranında eş zamanlı olarak takip edilir.

Bacak Ultrasonografi Ne Zaman Yapılır?

Bacaklarınızda geçmeyen ve uzun süreli bir şişme varsa bir bacak ultrasonu yapabilirsiniz. Çünkü kanın kalbe geri dönmesini sağlayan damar kapakçıklarınızda hasar olabilir. Bunun tespiti için ultrason yapmak gerekir. Yapılacak bacak ultrasonu hasar gören kapakçığı ve toplar damardaki düzensiz olarak çalışan kan akışı tespit edilir.

Daralmış veya tıkanmış kan damarını bypass etmek için koldaki ve bacaktaki sağlıklı damardan bir parça kullanılır. Bacak ve koldaki damarın haritasını oluşturmak için bacak ultrason büyük bir öneme sahiptir. Bu tür durumlar için bu ultrasonu yapmak büyük bir öneme sahiptir.

İşleme Nasıl Hazırlanmalıyım?

Bacaklarda geçmeyen ağrılara sahip olanlar, varislere ve kas ağrılarına sahip olan kişiler bu tür şikayetlerinin sebebinin tespit edilmesi için bu bacak ultrasonu yaparlar.

Bu ultrason sayesinde tıkanmış ve hasar görmüş damarlar teşhis edilir ve ciddi sorunlar ortaya çıkmadan önce tedaviye başlanır. Ancak bacak ultrasonu çektirecek olan bir hastanın bu işlemden önce bazı hazırlıklar yapması gerekir.

Öncelikle bacak ultrasonu çektirecek olan hastaların rahat ve bol giysiler giymelidir. Muayenesi yapılacak olan bölgenizi soymanız gerekir. İşlem sırasında doktor hasta önlüğü giymenizi de isteyebilir.

Eğer karın içi damarlar bu ultrason işleminde incelenecekse 6 ila 8 saat arasında aç kalmanız gerekecektir. Bunların haricinde bacak ultrasonu çektirecek olan kişinin başka bir hazırlık yapmasına gerek yoktur.

İlginizi Çekebilir  Transvajinal Ultrason

Bacak Ultrasonu Ne Kadar Sürer?

Toplar damarın içinde pıhtı oluşumu oldukça fazla görülen ve hayatı tehlikeye atan bir durumdur. Damarlarda tıkanıklık yapan pıhtılar bacaklarda şişmeye sebep olurlar. Hatta bununla birlikte yerinden kopup akciğere ulaşarak emboli adı verilen hayatı oldukça riske atan sağlık sorununu da ortaya çıkarabilir. Bacak toplar damarında ortaya çıkan pıhtılar bacak ultrasonu ile teşhis edilir.

Bu ultrason tek bacakta 30 dakika kadar sürer. Bu işlemin bir ön hazırlığı bulunmaz. Ultrasona girecek olan hasta sırt üstü veya yüz üstü sedyede uzanır. Bununla birlikte hasta ayakta olduğu zamanda geriye akım var mı yok mu diye ölçümler yapılır.

Ama bazı merkezlerde bakılan tek şey damarın başı ve sonudur. Detaylı olarak bakılmaz. Bu yüzden tam olarak incelemeden işlemin sonuna gelinir. Damarın ortasındaki yetmezlikler ve pıhtılaşmalar kısa sürede bakıldığı için görülmez. Ancak merkezimizde böyle bir durum söz konusu değildir. Hastalarımız bize bacak ultrasonu için geldiği zaman detaylı olarak işlemi yapılır. Radyoloji uzmanlarımız sorunu teşhis etmek için size zaman ayırır.

Bacak Ultrasonunda Neler Çıkar?

Bu tetkikte bacak toplar damarlarında varislerin, damar yetmezliklerinin ve pıhtı oluşumunun tespitinde bacak ultrasonu yapılır.

Ayakta uzun süre iş yapan kişilerde, yaşı geçkin olan kişilerde, bazı bilinmeyen sorunlardan dolayı bacak toplar damarlarında sorunlar ortaya çıkabilir. Normalde toplar damarda bulunan kirli kan, sürekli olarak yukarı kalbe doğru akmaya başlar.

Hasta ıkındığı zaman, öldürdüğü zaman ve uzun bir süre boyunca ayakta kaldığı zaman kanın geriye doğru akmaması gerekir. Damarın içinde yer alan ince kapakçıklar kanı geri almasının önüne geçer. Kanı geri akmasına reflü adı verilir.

Bu venöz yetmezlik olarak isimlendirilir. Bunun sonucunda da bacaklarda şişlik ve varis oluşur. Hangi damarda, ne kadar derecede yetmezliğin meydana geldiği ultrason ile kolay bir şekilde anlaşılır.

Toplar damarın içinde pıhtının meydana gelmesi oldukça fazla görülen ve son derece tehlikeli bir durumdur. Pıhtı damarı tıkar. Bunun sonucunda da bacak şişmeye başlar. Bununla birlikte damar yerinden koparak akciğere kadar ilerler. Bu ise ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarır.

İşlem Sırasında Ve Sonrasında Neler Yaşayacağım?

Ultrason muayenesi 1 saat içinde sona erer. Muayene sırasında herhangi bir ağrı meydana gelmez. Hızlı ve kolay bir şekilde muayene işlemi sona erer. Bacak ultrasonu muayene işleminde nabız gibi sesleri duymak son derece normaldir.

Muayene sona erdiği zaman jel cilt üzerinden silinir. Bu jel giysilerde lekelenmeye sebep olmaz ve giysilerin rengi değişmez. Muayeneden sonra günlük yaşamınıza hemen dönebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Skrotal Ultrasonografi

Radyolojik işlemleri yapmak ve yorumlamak için alanında uzman Radyoloji doktorumuz ultrason sonucunuzun analizini yapar ve buna göre bir rapor ortaya çıkarır. Zamanla bulgularda değişim olup olmadığını görmek için takip muayenesi gerekir.

Varis Ve Damar Tıkanıklıklarında Bacak Ultrasonu

Bu bacak ultrasonu aslında ultrason ile görüntü elde etmenin bir bölge üzerinde uygulanmasıdır. Bacaklardaki ve kollardaki varis ve damar tıkanıklığı ve buna benzer diğer sağlık problemleri bacak ultrasonu sayesinde hızlı bir şekilde tespit edilir.

Ses dalgaları sayesinde görüntüleri monitöre aktaran sisteme ultrason adı verilir. Ultrason sayesinde en detaylı görüntüler ortaya çıkar.

Bacak Ultrasonu Fiyatları 2024

Gri ultrason ile beraber renkli doppler ultrason cihazı yönteminde fiyatları her hastaya uyacak şekilde sunarız. Bacak ultrasonun yapılacağı hasta renkli doppler ultrason cihazı ile izlenir. Her ne kadar bu ultrason yöntemi diğerine göre biraz daha pahalı olsa bile bizler sizlerin bütçesine göre uygun fiyatlarda sunarız. Bacak ultrasonu fiyatı özel ve devlet hastanelerine göre değişiklik gösterir.

Ultrasonun uygulanacağı bölgeye göre fiyatlarda değişiklik ortaya çıkabilir. Renkli doppler fiyatını en uygun fiyatlarla bizlerden alabilirsiniz. Bunun dışında ultrason fiyatlarında daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Ultrason Damarları Gösterir Mi?

Bu cihazlar yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak çalışır. Bu sebeple de damarlar oldukça net bir şekilde görülür. Bu sayede hastalık kolay bir şekilde teşhis edilir.

Bacak Doppler Aç Mı Tok Mu?

Bacak dopler işleminde karın içi damarlar görüntülenecekse eğer 6 ila 8 saat arasında aç kalmanız gerekebilir. Ancak bunun haricinde venöz ultrasonda aç kalmanız gerekmez.

Ultrason Çekimi Kaç Dakika Sürer?

Ultrason süresi değişiklik gösterebilir. Bir ultrason görüntülemesi genel olarak en az yarım saat ile en fazla bir saat gibi bir sürede ultrason yapılır.

Bacak Ultrason Sonucu Hemen Çıkar Mı?

Bacak ultrasonu yaptırdığınız zaman uzun bir süre beklemenize gerek yoktur. Çünkü hemen bacak ultrasonu hem diğer ultrasonlar genelde aynı gün içinde veya en geç ertesi gün çıkar. Bu ultrason hakkında yer alan bilgiler bunlardan oluşuyor. Bu bacak ultrasonu sayesinde bacaklardaki şişliğin nedeni hızlı bir şekilde tespit edilebiliyor.

Kişinin hayatını büyük oranda tehlikeye atabilecek sağlık sorunları bu ultrason sayesinde erkenden teşhis ediliyor. Tedaviye de bir o kadar hızlı bir şekilde başlanıyor. Bizler en uygun fiyatlar ile bu ultrasonu sizlere uzman doktorlarımız ile yapabiliriz. Hemen bizimle iletişime geçip bu ultrason hakkında bilgiler alabilirsiniz.