Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Trombosit Testi

Trombosit Testi

Sağlık teknolojisindeki gelişmeler, çeşitli test yöntemleri ile hastalıkların teşhis edilmesini ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesini sağlıyor. Kandaki trombosit sayısının ölçülmesini için trombosit testi kullanılıyor. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerin sayınını artması ya da düşmesi çeşitli hastalıklara neden olabiliyor.

kan hücre anemisi

Trombositlerin sayısının artması kanda pıhtılaşmanın oluşmasına, sayının düşmesi ise damar kanamalarının olmasına ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilecektir. Çeşitli sağlık sorunlarında hastalık teşhisi amacıyla kullanılabilen testler arasında trombosit testi yer alıyor.

Kandaki trombositlerin düşük sayıda olması, enfeksiyon, kanser gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır. Trombositlerin fazla olması ise kandaki pıhtılaşmayı artırarak felç riskleri ile karşılaşılmasına neden olacaktır.

Trombosit Nedir?

Trombosit, kandaki en küçük hücredir ve kanamanın durdurulması için pıhtılaşmayı sağlar. Kemik iliğinde üretilen kan hücresinin ölçülmesi için trombosit testi yapılır. Kan damarlarında oluşan hasarların onarılması için pıhtılaşmayı başlatır ve damar yüzeyinde kanamayı önler.

PLT olarak gösterilen trombosit testi sonuçları, kan içerisindeki trombosit sayısını gösterir. Sayının normal değerinden yüksek ya da düşük olması, sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Tam kan sayımı testleri ile trombosit sayısı öğrenilir.

Normal referans aralığına göre 150 bin – 450 bin arasında olması gerekiyor. Bu değerler dışındaki tespitler, kişinin sağlık sorunları yaşadığını gösterir. 150 bin altında trombosit tespiti, kişinin ciddi kanama sorunu yaşayabileceğini gösteriyor.

Trombosit (Plt) Testi Nedir?

Kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombosit sayınının ne olduğunun en hızlı şekilde öğrenilmesini, trombosit testi sağlar. Tam kan sayım test türlerinden birisidir ve her türlü sağlık sorunu teşhislerinde kullanılır.

trombosit testi

Trombositler, plateletler olarak da isimlendirilebiliyor. Kanamayı durduran yapıştırıcı özelliğine sahip kan hücreleridir. Kandaki, beyaz kan ve kırmızı kan hücrelerinin sayımı için trombosit testi yapılır. Test işlemleri için hastanın aç karına olması istenir.

Hastadan alınan kan örnekleri, test kitlerinde ayrıştırma yöntemi ile hücre sayımı yapılıyor. Kan tahlil sonuçlarında PLT olarak gösterilir ve doktorlar, ölçülen değerlerin referans aralığı oranlarına göre hastalık teşhisini koymaya çalışırlar.

Trombosit Sayımı Nedir?

Trombosit sayısı, trombosit testi ile yapılabilen bir işlemdir. Kanda onarıcı görev yapan ve pıhtılaşma oranını ayarlayan hücre sayısı olarak tanımlanabiliyor. Enfeksiyon ya da kanser gibi hastalık şüpheleri için trombosit sayımı yapılır.

Kemik iliğinin oluşturmuş olduğu küçük tomurcuklar şeklinde olan trombosit kan hücreleri, sağlıklı bir insanda 150 bin ile 450 bin arasında bulunur. Prombosit düşüklüğü ya da yüksekliğinin tespiti için trombosit testi güvenle yapılır.

Test işlemleri hızlı yapılır ve kısa sürede çıkan sonuçlar, tedavi süreçlerinin başlamasını sağlar. Trombosit sayım işlemlerinde değerlerin çok düşük ya da çok yüksek olması, felç ya da kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının olabileceğini gösterecektir. Birçok sağlık sorunu teşhisi için kan hücre sayımı işlemleri yapılır.

Trombosit Testi İçin Nasıl Hazırlanılır?

Sağlık sorunları için muayeneye gelen hastalar için hemen trombosit testi işlemleri yapılabiliyor. Doktorlar, kan sayımı işlemlerinde doğru sonuçların elde edilebilmesi için hastanın test öncesinde aç olmasını ister. Bazı tedaviler için kullanılan ilaç türleri, kandaki trombosit sayısının artmasına neden olabiliyor.

Hasta trombosit testi için hazırlanmak istenildiğinde, kullanılan ilaçların belirli süre kullanılmaması ve doktorun belirtmiş olduğu kurallara uymak gerekiyor. İlaç tedavisi kullanmayan hastalar, test öncesinde herhangi bir şey yememeli ve içmemelidir.

Aç karına alınacak olan kanda yapılacak trombosit sayımları doğru sonuçlar verecektir. Aç olarak gelen hastadan hemen kan alınır ve laboratuvara gönderilerek test işlemlerinin hemen yapılması, sonuçların kısa sürede alınması sağlanır.

Trombosit Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Kemik iliği kaynaklı sağlık sorunlarının belirlenmesi için trombosit testi yöntemleri kullanılır. Trombosit yüksekliğinin çeşitli nedenleri vardır. Trombosit sayım sonuçlarının normal değerinden yüksek olmasının nedenleri arasında, romatizmal hastalıklar, enfeksiyon ve demir eksikliği tedavilerinde kullanılan ilaçlar da yer alabiliyor.

Kan sayımının yapılmasını sağlayan, trombosit testi şu hastalıkların teşhisinde yol gösterici olacaktır:

  • Kemik iliği rahatsızlıkları,
  • Romatizmal hastalıklar,
  • Dalak sorunları,
  • Kanser,
  • Enfeksiyon hastalıkları,
  • Beyin kanaması,
  • Kalp krizi,

Kandaki pıhtılaşma oranının bozulması, aşırı kanama ya da damar tıkanıklığı gibi sorunlara neden olacaktır. Her iki durumda da ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Test yapılmasını isteyen doktor, tüm ihtimalleri düşünür ve kan sayım sonuçlarına göre hastalık risklerini belirler ve ona göre tedavi yöntemlerini belirlemeye çalışır.

Trombosit Testi Ne Zaman Gereklidir?

Sağlık sorunu ya da genel kontrol için doktorlar tarafından trombosit testi istenebiliyor. Beyin kanaması, kalp krizi ve kanser gibi hastalık şüpheli olan tüm hastalar için ön muayene aşamasında ve tedavi sırasında trombosit testi işlemlerinin yapılması gerekli görülür. Yapılacak test işlemlerinde, kandaki trombosit sayınının ölçümleri yapılır.

İlginizi Çekebilir  Faktör II Prptrombin G20210A

Trombosit sayısının düşük olması, trombositopeni, trombosit sayısının yüksek olması ise trombositoz olarak isimlendirilir. Hasta için yapılan diğer kan sayım testlerinde PLT değerinin normal referans dışında olduğunu gören doktor, detaylı kan sayımı yapılmasını ve trombositlerin ölçülmesini ister. Hasta test öncesi hazırlanır ve aç karına alınan kan üzerinde test işlemleri yapılır.

Trombosit Testi Nasıl Yapılır?

Kan test işlemleri için laboratuvar ortamında hastadan kan alınır ve alınan kan örneği üzerinde trombosit testi işlemleri yapılır. Hastayı muayene eden doktor tarafından talep edilen test için kan alma konusunda uzman olan personel, hastadan kan alır.

  • Hasta kolu üst bölümüne turnike takılır.
  • Kan alınacak damar belirlenir ve bölge temizlenir,
  • İğne damara yerleştirilir ve kanın tüpe dolması sağlanır.
  • Alınan kan laboratuvara gönderilir,

Laboratuvarda, trombosit testi kitine yerleştirilen kan tüpü, cihazın çalıştırılması ile kan sayımı yapılmaya başlanır. Test kiti çalışmasını tamamladığında, kan sayım sonuçlarını dijital ortama aktarır ve sonuç raporu hazırlanarak, testi talep eden doktora ulaştırılır.

Trombosit (Plt) Yüksekliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kandaki trombositler, pıhtılaşma hücreleri olarak tanımlanır. Trombosit yüksekliği, 150.000 – 450.000 referans aralığında, 450.000 üzeri ölçümün yapılması ile tespit edilir. Kan sayımı testlerinden olan trombosit testi ile yüksek değer tespit edilmiş ise bu kandaki pıhtılaşma oranının yüksek olduğunu ve damar tıkanıklığı gibi sorunlara neden olabileceği düşünülür.

Trombosit yüksekliğinin belirtileri şunlardır:

  • Baş ağrısı,
  • Göğüs ağrısı,
  • Ellerde uyuşma,
  • Bayılma,
  • Baş dönmesi,
  • Kalp krizi,
  • Karın kan damarlarında pıhtılaşma,

Bu hastalık şikayetleri ile gelen hastalar için trombosit testi istenir ve test sonuçlarına göre pıhtılaşmayı azaltıcı tedavi yöntemlerini uygulamaya başlar.

Trombosit Yüksekliğinin Tedavisi Nedir?

Trombosit yüksekliğinin ölçülmesi, çeşitli hastalıkların laboratuvar ortamında tespit edilmesini sağlar. Hastalık nedenlerinin tespit edilebilmesi için trombosit testi ilk başvurulacak yöntemlerdin birisidir.

Trombosit yüksekliği tespitinden sonra tedavi süreçleri doktor tarafından belirlenir. Tedavi için sorunun nedenine göre seçenekler kullanılır. Demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa, ilaç tedavisi ile demir seviyesi dengelenir. Enfeksiyonlara ya da kansere bağlı trombosit yüksekliği tedavisi için uygun antibiyotik tedavileri uygulanmaya başlanabiliyor.

Pıhtılaşma riskini tespit eden trombosit testi sonuçlarına göre hastalara aspirin kullanımı önerilebiliyor. Trombosit yüksekliğinde 60 yaş altı düşük riskli grup, 60 yaş üstü yüksek risk grubu olarak kabul edilir ve hastanın genel sağlık durumuna göre ek tedaviler uygulanabiliyor.

Trombosit (PLT) Düşüklüğü Nedir? Belirtileri nelerdir?

Kan hücre sayımının güvenli yapılmasını sağlayan trombosit testi trombosit düşüklüğünün de doğru ölçülmesini sağlıyor. PLT değerlerinin sonuç raporunda 150 bin altında olması, trombosit düşüklüğünün görülmesine neden olur.

Belirtileri, vücudun çeşitli bölgelerinde kırmızı ve mor renkli döküntüler şeklinde ortaya çıkabiliyor. Düşüklük oranının az olması, belirtilerin ortaya çıkmamasına neden olabiliyor.

trombosit düşüklüğü

Daha çok 50 bin ve altına düşüşlerde, kol ve bacaklarda ağrısız bereler, diş eti kanamaları, burun kanamaları şeklinde belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Kandaki akyuvar ve alyuvar sayılarının tespiti için trombosit testi herhangi bir belirti olmasa da yapılabilecek testlerden birisidir.

Trombosit Düşüklüğünün Tedavisi Nedir?

Kan hücre sayılarındaki düşüklükler, bir hastalık türü olarak değerlendirilmez. Bu sonuçlar, çeşitli hastalıkların zeminini oluşturan nedenlerdir. Tedavi için trombosit testi yapılır ve ölçüm sonuçlarına göre tedavi yöntemleri belirlenmeye çalışılır.

Kemik iliğinin yeterli oranda trombosit üretmemesi, trombosit testi sonuçlarında değerlerin düşük olduğunun görülmesine neden olacaktır. Tedavi için enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik kullanımı ya da kemik iliğinin trombosit üretimi yapılabilmesi için uyarı amaçlı ilaç tedavileri uygulanabilir.

Kanser tedavilerinde akıllı ilaçlar, romatizma hastalıklarında ise anti-romatizmal ilaç türleri ile tedaviler başlatılabiliyor. Trombosit düşüklüğünün tedavisi için belirlenecek yöntemler, ortaya çıkan hastalık türüne göre detaylı analizler yapıldıktan uygulanmaya başlanır.

Trombosit Testi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Kan analizleri, hastalık teşhislerinin doğru yapılmasını sağlar ve trombosit testi ile detaylı kan sayımı işlemleri yapılır. Hastadan alınan kanın laboratuvara gönderilmesi ile birlikte test sonuçları, aynı gün çıkabiliyor.

Hastalık türüne ve yapılacak detaylı analizler için bu süre bir günden daha uzun sürebiliyor. Doktor trombosit testi istediği zaman sonuçların ne zaman çıkabileceği konusunda hastayı bilgilendirir. Bazı durumlarda test sonuçlarının çıkması, yaklaşık bir hafta sürebiliyor. Hasta, test sonuçlarının çıkmasını bekler ve sonuçlar çıktıktan sonra doktorun sonuçları inceleyerek tedaviyi başlatması sağlanır.

İlginizi Çekebilir  Trombofili Paneli

Trombosit Normal Değeri Kaçtır?

Kandaki trombosit ölçümleri için kullanılan trombosit testi sonuç raporunda, normal değer aralığı ve yapılan ölçüm sonuçları gösteriliyor. Ölçümler, mikrolitre başına yapılıyor ve normal değer aralığına göre düşüklük, yükseklik ya da normal durum tespiti yapılıyor.

  • Kan sayımını yapan trombosit testi normal değerleri, 150.000 ila 450.000 arasıdır.
  • Trombosit düşüklüğü, mikrolitrede 150.000’den az ise,
  • Trombosit yüksekliği, mikrolitrede 450.000’den daha fazla ise,

Bu sonuçlara göre hastaya teşhisler konulabilecektir. Normal değere yakın düşüklük ya da yükseklik, hastada herhangi bir belirtinin ortaya çıkmasına neden olmayabiliyor.

Trombosit Testi Fiyatları 2024

Hastane ya da özel sağlık kuruluşları, trombosit testi işlemleri için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ücret tarifesi üzerinden işlemler yaptırıyor. Test işlemleri kan sayımı yöntemi ile yapıldığı için laboratuvarlarda kullanılan özel test kitleri ile yapılır.

Trombosit düşüklüğü ya da yüksekliği belirtileri ile karşılaşan hastalar, trombosit testi fiyatları için sağlık kuruluşundan bilgi alabiliyor. Sağlık güvencesi olan hastalar, testlerini ücretsiz olarak yaptırabiliyor. Özel sağlık kuruluşları farklı fiyat tarifesi uygulayabiliyor.

Sık Sorulan Sorular

Trombosit Testi Ne İçin Yapılır?

Hastanın trombosit sayımı ve kan hücreleri fonksiyonları için trombosit testi yapılır. Kanın pıhtılaşmasında önemli bir hücredir ve kan yapısı içerisindeki oranının yeterli olup olmadığı tespiti için talep edilir.

Trombosit fonksiyonları testi olarak kullanılan trombosit testi pıhtılaşma riski ya da kanama bozukluklarının nedenlerin öğrenilmesini sağlar. Kan hücreleri fonksiyon bozukluklarının neden olduğu hastalıkların teşhisi ve hastada görülen belirtilerin kaynağının tespiti için doktor tarafından talep edilir.

Kan Tahlili Plt Değeri Nedir?

Kan tahlili için istenen trombosit testi sonuçlarının yer aldığı raporda, plt değeri gösterilir. Bu değer, kandaki mikrolitre başına düşen trombosit sayısının ne olduğunu gösterir. Kan tahlili plt değeri, trombosit sayısını gösteriyor ve hastanın kan hücreleri fonksiyonlarının belirlenmesini sağlıyor. Laboratuvar işlemi olan trombosit testi güvenli sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Kan tahlili sonuç raporundaki plt değeri, 150 – 450 bin aralığında olduğunda, değerlerin normal olduğu değerlendirilir.

Trombosit Kan Değeri Kaç Olmalı?

Kan tahlil referans değerleri, yetişkin bireylere göre belirlenir. Trombosit sayısı tespitleri için trombosit testi sonuç değerlerinin 150 bin ile 450 bin değer aralığında olması gerekiyor. 150 bin altında ölçüm yapıldığında, elde edilen değerin oranına göre hastalık riskleri değerlendirilir.

Kan alınarak yapılan trombosit testi sonucu 50.000 ya da daha düşük ölçüldüğünde, hasta vücudunda farklı yerlerde kızarıklıklar ve döküntüler görülebilecektir. Bu aşırı kanama risklerine neden olur ve hemen tedavi işlemlerine başlanır.

Trombosit Tahlilde Ne Diye Geçer?

Hastalık teşhislerinin yol göstericisi trombosit testi sonuçlarında, trombosit değerleri, PLT olarak gösterilir. Tam kan sayısı işlemlerinin parçalarından birisidir ve kandaki trombosit sayısının ne olduğunun görülmesini sağlar.

Kan sayımı için trombosit testi istenildiğinde, hastanın aç karına kan vermesi önemlidir. Hastadan alınan kanda bulunan eritrositler özel yöntemlerle hemolize edilir ve kanda geriye trombositlerin kalması sağlanır. Bu işlem sonrası test kiti ile ölçümler yapılır.

Trombosit Fonksiyon Testi Kaç Günde Çıkar?

Sağlık kuruluşlarında yapılan trombosit testi sonuçları, işlem yapıldıktan bir gün sonra çıkar. Hasta kanında yapılacak tahlil işlemleri, tüm değerlerin tespit edilmesini sağlar. Pıhtılaşmayı sağlayan trombosit değerleri için trombosit testi yapılır ve normal şartlarda 1 gün sonra sonuçlar alınabiliyor. Trambosit fonksiyon testlerinin bazı durumlarda bir hafta içerisinde çıkabileceği görülebiliyor.

Trombosit Düşüklüğü Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Hasta cildinde morlukların meydana geldiği görüldüğünde, trombosit testi istenir. Trombosit düşüklüğü ölçümü yapıldığında, hastada kanama eğilimli hastalık türlerinin görülebileceği düşünülür.

Trombosit düşüklüğünün belirtileri şunlardır:

  • Ciltte morluk,
  • Cilt altı kanamaları,
  • Ağır adet kanamaları,
  • Ağız içi kanamalar,
  • Gözaltı kanamaları,
  • Zihinsel durum değişikliği,
  • Kanlı idrar ya da dışkılama,

Bu belirtilerle karşılaşan her hasta için trombosit testi yapılır ve düşüklük oranı belirlenerek, görülen belirtilere göre tedaviler uygulanır.

Kandaki Trombosit Düşüklüğü Neden Olur?

Kan tahlili olarak kullanılan trombosit testi ile edilen trombosit düşüklüğünün nedenleri, hastanın genel sağlık durumu analizleri ile tespit edilmeye çalışılır.

Trombosit düşüklüğünün nedenleri şunlardır:

  • İlaç yan etkileri,
  • Kemik iliği sorunları,
  • Enfeksiyonlar,
  • Otoimmün hastalıklar,
  • Genetik hastalıklar,
  • Aplastik anemi,
  • Kan kanseri,
  • Yetersiz beslenme,
İlginizi Çekebilir  Spermiogram Terimleri

Birçok insan yetersiz beslenmeden dolayı sağlık sorunları yaşayabiliyor. Doktorlar, trombosit testi ile genel tarama ve hastalık nedenlerini belirlemeye çalışabiliyor.

Trombosit Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Kandaki hücre sayımı işlemleri trombosit testi ile yapılır ve trombosit düşüklüğü olduğu görüldüğünde, kanın normalinden daha az pıhtılaştığı anlamı çıkartılır. Pıhtılaşma oranı en iyi trombosit testi ile tespit ediliyor. Trombosit düşüklüğü, kanın akışkanlığının arttığı ve pıhtılaşma olmadığı için kanamalara neden olduğu anlamına geliyor.

Trombosit Yüksekliği Neye Sebep Olur?

Trombosit durumu trombosit testi ile öğrenilir ve 450.000 değeri üzerindeki ölçümler, trombosit yüksekliği olarak adlandırılır. Trombosit yüksekliği, demir eksikliği anemisine, kansere, dalak yetmezliğine, enfeksiyonlara, hemolitik anemiye, cilt kanamalarına neden olur. Belirtilere göre doğru teşhislerin konulabilmesi için trombosit testi yapılır ve çıkan sonuçlara göre değerlendirmeler yapılmaya çalışılır.

Trombosit Ne Yenirse Yükselir?

Hastanın şikayetleri ve vücutta görülen belirtilere göre yapılan trombosit testi ile trombosit düşük ölçüldüğünde, değerin yükselmesi için hastaya beslenme önerileri yapılabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, K vitamini içeriyor ve kandaki pıhtılaşmayı sağladığı için yenmesi gerekenler arasında gösteriliyor.

Beslenme alışkanlıkları kan değerlerinin değişmesine neden olabiliyor ve trombosit testi sonuçları, balık yağı, çilek, yaban mersini gibi ürünlerin tüketilmesi ile trombositlerin yükselebileceğini gösterecektir.

Trombositopeni Nedir?

Kan testlerinden olan trombosit testi sonuçlarına göre trombosit sayısının yüksek ya da düşük olduğu tespit edilir. Trombosit sayısının düşük olması, trombositopeni olarak isimlendiriliyor. İlk işlem olarak uygulanan trombosit testi sonrasında sonuç raporu ve analizlerde düşük seviye durumu, trombositopeni olarak gösterilir.

Trombositoz Nedir?

Kan hücre sayımı trombosit testi ile yapılıyor ve plt değeri, 450.000 üzerinde ise trombosit yüksekliği tespit ediliyor, tıp biliminde trombositoz terimi ile gösteriliyor. Hasta için istenen trombosit testi sonuçların inceleyen doktor, değerin yüksek olduğunu gördüğünde, tedavi raporuna durumu trombositoz olarak yazacaktır.

Hamilelikte Trombosit Yüksekliği Veya Düşüklüğü Olur Mu?

Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişkenlikler, kan değerinin değişmesine neden olabiliyor. Hamilelerden alınan kan örnekleri ile trombosit testi yapılıyor ve trombosit değerlerinin düşük ya da yüksek olduğu görülebilir.

Hamilelik döneminde daha çok trombosit düşük görülebilir. Doğum için yapılan hazırlıklarda trombosit değerinin 50.000/mm3 olması, doktorlar tarafından yeterli görülebiliyor. Doğum öncesi trombosit düşüklüğü görüldüğünde, doğum aşamasına kadar değerlerin yükseltilmesini sağlayan tedaviler uygulanır.

Hemoroid Trombosit Değerlerini Etkiler Mi?

İnsanların sağlıklı olabilmesi için trombosit testi sonuçlarında trombosit değerlerinin belirlenen referans değer aralığında olması gerekiyor. Bağışıklık sistemi bozukluğu, beslenme bozuklukları, enfeksiyon hastalıkları ve genetik sorunlar gibi birçok neden trombosit değerlerini etkiliyor. Bazı etkiler, trombosit düşük ya da yüksek değerlerin ölçülmesine neden olur.

Trombosit İğnesi Nedir?

Kemik iliği kaynaklı kan hücre fonksiyonları bozuklukları için trombosit testi yapılır ve düşük ölçülen değerlerin yükseltilebilmesi için trombosit iğnesi yapılır. Trombosit iğnesi, kemik iliğinde yer alan ve trombosit hücresi olarak bilinen megakaryositleri uyarmak için yapılır. Romiplostim tedavilerinde kullanılan iğne türlerinden birisidir.

Trombosit Düşüklüğü Kanser Belirtisi Midir?

Trombosit düşüklüğünün neden olduğu çeşitli hastalıklar vardır. Kanın pıhtılaşma özeliğinin azalması olarak isimlendirilir ve düşüklük değeri trombosit testi ile belirlenir. Trombosit düşüklüğü, beyaz kan hücrelerinin azalmasına ve kan kanseri belirtilerinin görülmesine neden olabilir.

Kanser hastalıkları da kan hücresi olan trombosit sayısının 150 bin altı değere düşmesine neden olabiliyor. Trombosit düşüklüğü belirtilerini gören doktor öncelikli olarak kanser hastalığından şüphelenir.

Hamileyim Trombosit Oranım Düşük Çıktı Normal Midir?

Hamilelikte kan pıhtılaşma değerlerinin normal seviyelerde olması doğum için önemlidir. Hamilelik süresince periyodik olarak trombosit testi yaptırılmalıdır. Hamilelikte, trombosit oranının düşük olması normaldir.

Daha çok hamileliğin 4 – 6 ortaları ve sonrasında trombosit düşük çıkabilir. Doğum için de düşüklük oranının 50.000 seviyesinde olması normal ve yeterli kabul ediliyor. Hamile olanlar, doktorları ile görüşerek, doğum öncesinde trombosit düşüklüğünü yükseltici uygun tedavilerin uygulanmasını sağlayabilir.

Sezaryen Doğumda Trombositopeni Sorun Teşkil Eder Mi?

Doğum öncesinde trombosit testi yapılır ve trombosit değerleri kontrol edilir. Trombosit düşüklüğünü ifaden eden trombositopeni, sezeryan doğumlarında sorun teşkil etmez. Sezeryan doğumlarında doktorlar trombosit düşüklüğünü tahmin eder ve tüm önlemlerine ona göre alır.

Anne adayları herhangi bir endişe yaşamamalı ve hamilelikte trombositlerin düşük olduğunu gösterin 50.000 seviyesi, doğum uzmanı doktorlar tarafından hem sezeryan hem de normal doğumlar için yeterli kabul ediliyor.