Kan Testi
Kan testi, kanınızda bulunabilecek şeylerin laboratuvar analizidir. Kan testi, en yaygın teşhis testleri türleri arasındadır. Testin kendisi basit olsa da, sonuçlar doktorunuzun çok çeşitli sorunları kontrol etmesine yardımcı olabilir. Kan testleri, rutin ve koruyucu sağlık hizmetlerinin standart bir parçasıdır. Doktorunuz bir kan testi istediğinde, bir laboratuvarda kan örneğiniz üzerinde yapılacak kimyasal çalışmalar listesinden seçim yapar. Bu laboratuvar testleri, vücudunuzun içinde neler olup bittiğine dair önemli ipuçları sağlayabilir.
Kan Testi Nasıl Yapılır?
Doktorunuz bir kan testi istediğinde, bir sağlık uzmanı, genellikle kolunuzdaki bir damardan kanınızdan bir numune almak için bir iğne kullanacaktır. Test hızlıdır ve tipik olarak ağrılı değildir, ancak iğne damara yerleştirildiğinde keskin bir batma hissedebilirsiniz. İşlem sadece birkaç dakika sürer. Kan testi genellikle kolunuzdaki bir kan damarından kan örneği almayı içerir. Kol, kolayca açılabildiği için vücudun kullanışlı bir parçasıdır.
Kan Testi Sonucu
Sonuç süreleri, kişinin geçirdiği testin türüne göre değişebilir. Bazı testler için bekleme süresi birkaç dakikadır. Diğer testler için bekleme süresi daha fazladır. Sonuçlar, doktorunuza sağlığınız hakkında bilgi verir ve tedavi gerektirebilecek sorunları tanımlar. Belirli kan proteinlerinin yüksek seviyeleri, hastalığın ciddiyetinin belirtileri olabilir. Kan testi fiyatları doktorunuzun istediği kan testi çeşidine göre farklılık gösterir.
Kan Testi Hamilelik
Doğum öncesi bebeğinizin ve sizin sağlığınız için size birkaç kan testi yapılır. Bazı testler genel bir kontrol olduğu için tüm hamilelere uygulanırken bazıları ise olağanüstü durumlarda uygulanır. Bu tip testler hem hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için hem de oluşabilecek kalıtsal hastalıkların önüne geçmek amacıyla uygulanır. Amaç tamamen sizin ve bebeğinizin sağlığıdır.
Kan Uyuşmazlığı Testi
Kan grubu uyumsuzluğunun en yaygın türü Rh hastalığıdır. Rh faktörü, kırmızı kan hücrelerini örten bir proteindir. Rh faktörü proteini varsa, kişi Rh pozitiftir. Rh faktörü proteini yoksa kişi Rh negatiftir. Annenin Rh faktörü negatif ve bebeğinki pozitif olduğunda, annenin bağışıklık sisteminin bebeğin kırmızı kan hücrelerine yabancı olarak saldıran Rh antikorları yapmasına neden olabilir. Anne ve fetüs arasındaki Rh uyumsuzluğu, yeni doğanın hemolitik hastalığı olarak bilinen bir duruma neden olabilir. Antikorların erken tespiti önemlidir ve tüm hamile kadınlara hamileliğinin erken döneminde kan testi yapılır. Buna bağlı olarak da kan testi fiyatları tespit edilir.
Kan Tahlili Ücreti
Kan testi, kan hücresi seviyeleri, kan şekeri, kolesterol, metabolik fonksiyonlar, kan pıhtılaşma süreleri ve vitamin seviyeleri gibi temel sağlık göstergelerini izlemek için yaygın olarak kullanılır. Bu nedenle doktorunuzun sizden hangi testleri istediğine bağlı olarak kan testi fiyatları belirlenir. Kan testi ile farklı gözlemler yapılabilir. Bir kan testi ile hamile olup olmadığınızı öğrenebilir ya da kanser gibi ciddi rahatsızlıkları tespit edebilirsiniz. Hepsi için farklı test istenir. Bu durumda da kan testi fiyatları değişkenlik göstermesi olasılığı da yüksektir.
Kan Testi Wbc Nedir?
Beyaz kan hücreleri, kanın hayati bileşenleridir. Görevi ise enfeksiyonla savaşmaktır. Yüksek beyaz kan hücresi sayısı, bağışıklık sisteminin bir enfeksiyonu yok etmeye çalıştığını gösterebilir. Düşük beyaz kan hücresi sayısı, bir yaralanma veya durumun hücreleri yapıldıklarından daha hızlı yok ettiğini veya vücudun hücrelerden çok azını ürettiğini gösterebilir. Tüm bu göstergeler kan testi ile ortaya çıkar.
Kan Testi Hgb Nedir?
Bu kan testi kanınızdaki hemoglobin miktarını ölçer. Hemoglobin testi, doktorların kırmızı kan hücrelerinin seviyesini kontrol etmelerine yardımcı olan bir kan testidir. Kırmızı kan hücreleri, vücudun farklı bölgelerine oksijen sağlar. Hemoglobin testi, minimum risk içeren güvenli bir prosedürdür. Kan testi fiyatları yüksek tutarlı olmamaktadır.
Kan Testi Lym Nedir?
Kanınız ve lenfatik sisteminiz vücudunuzu sağlıklı tutmak için birlikte çalışır. Bazen şişmiş bezler olarak adlandırılan genişlemiş lenf düğümleri lenfatik sisteminizin bir enfeksiyonla savaştığının bir işareti olabilirler. Kan testi sonucunuzda çıkan yüksek lenfosit sayısı genellikle doktorunuz başka nedenlerle veya sahip olduğunuz başka bir rahatsızlığın teşhisine yardımcı olmak için testler istediğinde bulunur. Doktorunuzla test sonuçlarınızın ne anlama geldiğini konuşun.
Kan Testi Mcv Nedir?
Bu test, otomatik tam kan hücresi sayımının bir parçası olarak rutin olarak gerçekleştirilir. Diğer test sonuçlarıyla birlikte sonuçlar, RBC endekslerini hesaplamak için gereklidir. Anemiyi araştırırken, anemiyi RBC indekslerine göre sınıflandırmak yararlıdır. Normal değerler yaşa ve cinsiyete göre değişir. MCV Kırmızı kan hücrelerinin boyutu hakkında bilgi sağlar. Anemilerin sınıflandırılmasında faydalıdır.
Kan Testi Crp Nedir?
Vücudunuzun bir bölümünde iltihaplanma varsa, o zaman bazı ekstra protein türleri genellikle iltihap bölgesinden salınır ve kan dolaşımında dolaşır. Bu nedenle de bir kişide iltihap olup olmadığını değerlendirmek için kan testleri kullanır. Bu testin sonuçlarına bağlı olarak da kan testi fiyatları belirlenir.
Kan Testi Mono Nedir?
Monositler, belirli enfeksiyonlarla savaşan ve diğer beyaz kan hücrelerinin ölü veya hasarlı dokuları çıkarmasına, kanser hücrelerini yok etmesine ve yabancı maddelere karşı bağışıklığı düzenlemesine yardımcı olan bir tür beyaz kan hücresidir. Yapılan kan testi, beyaz kan hücresi monositler sayılır.
Kan Testi Hangi Hastalıklarda Belirlenir?
Gün içerisinde ayırmış olduğunuz kısa bir zamanla aldırmış olduğunuz kanda gelecekte olabileceğiniz hastalıklarınızı, ya da yaşadığınız küçük sorunların sebeplerini bulabilirsiniz. Gut hastalığı, Böbrek yetmezliği, Şeker, Karaciğer fonksiyonlarınızın çalışıp çalışmadığı, Romatizma, Gizli sarılık, Enfeksiyon gibi çok önemli bir çok hastalık kanda saptanabilir ve müdahale edilinebilir.
Hemogram=Kan sayımı: Otomatik makineler tarafından ölçülür. Küçük bir miktarda kanı inceleyerek sonuç bildirir. Alınan sonuçtan, kansızlık durumu (alyuvarlar) , nasıl bir kansızlık olduğunu veya yüksek düzeyde kan yapımı durumu (polisitemi) , iltihabi durumun varlığı (lökosit), lösemi şekli bir hastalığın dolaylı bulguları veya kemik iliği hastalıkları ile ilgili bilgiler (Pansitopeni), pıhtılaşma ile ilgili (trombosit) bilgiler elde edilebilir.
Sedimantasyon: Kanın çökme hızını bildirir. İltihabi durumlar, Romatizmal hastalıklar, Mikrobik durumlar, Kan hastalıklarında ve bazı kanserlerde yüksek çıkar. Aşırı kan yapımında (Polisitemi) düşük oran çıkar.
AST-ALT: Karaciğer fonksiyonlarını bildirir. AST aynı zamanda kalp ve kas hastalıkları olanlarda ayrıca alkol alanlarda da yüksek çıkabilir.
Üre-Bun- Kreatinin: Böbreklerin çalışma seviyesini bildirir. Böbrek yetersizliğinde yüksek oranda çıkar.
Ürik asit: Gut hastalığı ve Böbrek yetersizliğinde yüksek çıkar. Aşırı protein ile beslenenlerde ve doku yıkımı olan kişilerde de yüksek çıkabilir.
GGT-ALP: Safra yolları ve Karaciğer hastalıklarında yüksek çıkar. ALP ile kemik hastalıkları da tespit edilebilir. Gebelerde ve çocuklarda fizyolojik olarak yüksek bulunur.
HbA1c: Son 2-3 aylık kan şeker ortalamasını bildirir, normal verilerin % 6’yı geçmemesi gerekmektedir.
LDL kolesterol: Zararlı Kolesterol olarak bilinir.
Glukoz: Kan şekerini bildirir.
Kolesterol- Trigliserid: Kandaki yağ oranını tespit edebilir.
HDL kolesterol: Yararlı Kolesterol olarak bilinir.
LDH-CK-CPK=CK MB, Troponin, Myoglobin, AST: Kalp rahatsızlıklarını gösteren belirteçlerdendir.
LDH CPK, AST ayrıca kas hastalıklarında da yükselebilir. LDH aynı zamanda bazı tümörlerde ve kan hastalıklarında da yüksek çıkabilir.
T protein- Albumin: Kan proteinlerini bildirir.
Lipaz- Amilaz: Pankreas hastalıklarını bildirir.
Na- K- Ca- P- Mg: Kan tuz oranlarını bildirir. Normal değerlerin üzerinde çıkması birçok ciddi hastalığı işaret ediyor olabilir. Fakat çok nadiren yüksek çıkar.
RF-Anti CCP- ANA=FANA, ENA : İltihaplı romatizma tarama testleridir.
Demir- demir bağlama kapasitesi- ferritin: Kan ve depo demiri düzeylerini bildirir.
LDH-CK-CPK=CK MB, Troponin, Myoglobin, AST: Kalp rahatsızlıklarını gösteren belirteçlerdendir.
LDH CPK, AST ayrıca kas hastalıklarında da yükselebilir. LDH aynı zamanda bazı tümörlerde ve kan hastalıklarında da yüksek çıkabilir.
CRP: Yeni ba gösteren bir infeksiyonun veya inflamasyonun göstergesidir.
PT, PTT, İNR: Kan pıhtılaşma seviyesini bildirir.
ASO: Daha önce geçirilmiş olan mikrobik boğaz iltihabını bildirir. Romatizma testi olarak adlandırılamaz.
FT3, FT4, TSH: Tiroid bezine dair çalışma değerlerini bildirir.
Tiroid antikorları (AntiTPO, AntiTG): Tiroid bezine karşı otoantikor değerlerini araştırır.
HBsAg, AntiHBs: Hepatit B olup olmadığını sorgular.
Anti HCV: Hepatit C olup olmadığını sorgular.
Kan Testi Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yapılacak kan testleri sonuçlarının doğru alınması için kan örneği verilirken bazı noktalara dikkat edilmelidir. Kişi kan örneği verirken; zamanı, açlık durumu, alkol ve sigara kullanımı, kahve, çay ya da asitli içecekleri tüketmesi, kullandığı ilaçlar, yapılan egzersizler, kişinin stres altında bulunması gibi etkenler yapılan kan testinin sonuçlarını etkileyebilir.
Kan Testi Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yapılacak bazı testler 10-12 saatlik açlık gerekmektedir Bu sebeple testler genellikle sabah alınan kanla çalışılır. Özellikle folat, B12 vitamini, TSH, ferritin tetkikleri ve şeker yükleme gibi testler sabah alınacak kan örneği ile yapılmaktadır. Hastaların kesinlikle aç olması ve sadece su içerek kan tahlili yaptırması gerekir.
Kan tahlili fiyatları ve tahlil öncesinde çay, asitli içecekler ve kahve gibi içecekleri şekersiz bile olsa içmemek gerekir. Hatta hastalarımıza önerimiz sigara bile kullanmamaları yönündedir.
- Kan tahlili öncesinde egzersiz yapmak sonuçları etkiler. Özellikle kandaki AST, ALT, CK, LHD, Laktat değerleri egzersiz sonrasında alınan kanda hataya neden olabilir.
- Kan tahlili yaptıracak olan hastalar testi yaptırmadan önce rutin kullandıkları bir ilaç silsilesi varsa mutlaka doktorlarına bildirmelidirler. İlaçların kullanılma zamanı ve kan örneği verme zamanı iyi ayarlanmalıdır.
- Yapılacak kan testleri öncesinde ya da kan örneği verirken stres altında bulunan kişilerin analiz sonuçları bundan olumsuz olarak etkilenmektedir. Kortizol, plazma katekolaminler gibi stresle birlikte değişim gösteren hormon düzeyleri tahlil sonuçlarından olumsuz olarak etkilenmektedir. Bu nedenle kişilerin sakin ve huzurlu olarak kan örneği vermeleri önem taşımaktadır.
Kan Testi Fiyatları 2024
Günlük hayatta kimi zaman hafif kimi zaman ise ciddi rahatsızlıklar hissedebilirsiniz. Doktorunuza başvurduğunuzda ise doktorunuz sizden bir takım testler ister. Her testin fiyatı yapan sağlık kuruluşuna bağlı olarak farklılık gösterir.