Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Sperm Testi – Spermiogram

Sperm Testi (Semen Analizi / Spermiogram) Nedir, Niçin Yapılır?

Sperm testi, Çoğunlukla ve genel olarak evli eşlerin veya partnerlerin herhangi bir korunma yöntemi uygulamadan ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen, evlilikten sonra 1 yıl boyunca gebelik sağlanamaması durumunda mutlaka yaptırmaları gerekmektedir.

Çağımız koşullarında daha geç yaşlarda evliliklerin artması ile birlikte çocuk sahibi olma yaşı da artmaktadır. Hamile kalma ile ilgili sorunun teşhis edilmesiyle birlikte çiftlerin birlikte doktora gitmeleri önerilir.

Erkeklerde ürolojik fiziksel muayenenin yanı sıra; çeşitli hormon testleri, eğer gerekiyor ise genetik testler ve mutlaka geçmişte yapılmış dahi olsa sperm testi analizinin tekrar incelenmesini gerekmektedir. Çünkü “gdo” lu gıdaların hayatımıza girmesi ve sağlıksız beslenme , dar kıyafetler sperm sağlığını çok etkilemekte ve perhiz sürelerine göre  sperm motilitesi, molilitesi , morfolojisi sürekli değişiklikler göstermektedir.

Sperm testinin mutlaka tam donanımlı bir laboratuvar merkezinde yaptırılması gerekir. Özellikle sperm spermiogram testine yoğunlaşmış ve bu alanda kendini geliştirmiş laboratuvarlar daha güvenilir sonuç üretmektedirler.

Sperm Testi / semen analizi bir yıllık düzenli cinsel temasa rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerde sperm kalitesi ve sayısını değerlendirmek için yapıldığı gibi, çocuk sahibi olmadan önce bekar bireylerin durum değerlendirmesi, infertiliteyi (üreme) etkileyen varikosel, orşit, gdo lu gıdalar, stres, inmemiş testis, radyoterapi veya kemoterapi gibi testiste sperm üretimini etkileyen durumlar sırasında da yapılabilir.

Laboratuvarımızda En Güvenilir Yöntem Olan Kruger Yöntemi İle Sperm (spermiogram) Testi Yapılmaktadır.
Laboratuvarımız Spermiogram Testi Konusunda Kendini İleri Düzeyde Geliştirmiş ve İstanbul’da Sperm Testi Konusunda Uzman Bir Kadroya Sahiptir.

Şişli ve Kadıköy İlçelerinde Hizmet Vermektedir. Testler Uzman Doktorlar Tarafından Titizlikle Kontrol Edilmekte ve Çalışılmaktadır.

Klinik Mikrobiyoloji ve Biyokimya Uzman Kadromuzla Testleriniz Titizlikle Çalışılmaktadır. Anormal Bir Örnek Görüldüğü Durumlarda Tekrar Çalışılarak En Doğru Sonuç Tarafınıza Verilmektedir.Yanılma Payını En Aza İndirgeyen Bilgisayar Programı Destekli Spermiyogram Testi Yapılmaktadır.

Sperm Vermek İçin Özel Video/Film Görsel Simülasyon Gösterimli Sperm Odamız Mevcuttur.Rahatlıkla Örnek Verebilmeniz İçin Uygun Ortam Sağlanmıştır. Bu Özel Odamızda Duş İmkanı da Vardır.

Sperm Testi Nasıl Yapılır?

Sperm testi ( spermiogram /semen analizi ) mutlaka uzman sağlık personeli ve hekimlerce ve tam donanımlı laboratuvarlarda yapılmalıdır. Örnek sağlayacak kişi sperm (spermiogram) testi çalışılacak sperm örneğini en az 2 gün, en fazla 6 gün uyguladığı cinsel oruçtan sonra ( Boşalmama)  donanımlı bir merkeze gitmelidir.

Sperm testi sonuçları ise aynı gün  3 saatlik incelemeden sonra, sonuçları uzman doktor inceledikten sonra öğrenilebilir. Bazı laboratuvarlarda uzman doktor bulunmaz ve sonuçları laborantlar doktor yerine kaşe imza yapıp verebilmektedir, gittiğiniz laboratuvarda doktoru görmeden görüşmeden test yaptırmamaya özen gösteriniz.

Hızlı sonuç verdiğini iddaa eden laboratuvarlar maalesef sonuçları doktor denetimi olmadan hastalara verebilmektedirler. Laboratuvarımızda uzman doktor incelemesinden geçmeyen sperm testi sonucu verilmemektedir. Sperm testini isteyen doktorunuz 3 veya 8 hafta ara ile en az 2 kez test tekrarı isteyebilir.

Sperm testi örneğinin özellikle laboratuvar ortamında alınması önerililir. Laboratuvar ortamında örnek vermekte zorlanan hastalarımız için özel sperm verme odası , film seyretme ve görsel smülasyon ortamı mevcuttur.

Evliklerini belgeleyen hastaların eşleri ile birlikte sperm (spermiogram) testi odasına girmelerine izin verilmektedir. Bunlara rağmen laboratuvar ortamında örnek vermek istemeyen hastaların örneği evde vererek en kısa zamanda ve vücut ısısına yakın ortamda laboratuvara en geç 45 dk içinde ulaştırılması önerilmektedir.

Mastürbasyon ile örnek veremeyen hastalarda ayrıca sperm (spermiogram) testi analizi için  geliştirilmiş ve spermin yapısını bozan toksik yada kimyasal madde içermeyen özel prezervatifler kullanılarak partneri yardımı ile örnek alınabilir. Alınan örneğin laboratuvarda en geç bir saat içinde değerlendirilmesi gereklidir.

Sperm Testi Öncesi Neler Yapılır ?

Sperm testinden önce, çiftler birlikte görüşme odasına alınır ve erkek hastanın ergenlik çağı, yetişkinlik dönemi ,hastalıkları hakkında öyküsü dinlenir ve üreme organlarına dair herhangi bir sorun olup olmadığı sorgulanır. Cinsel yolla bulaşan hasatlıkların kontrolü ve kronik karaciğer, böbrek yetmezlikleri, akciğer hastalıkları, hipertansiyon, tiroit ve şeker hastalıkları da araştırılması gerekir. Sperm testi işlemine geçemeden önce kişinin mesleki olumsuz koşulları, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkları, çiftin korunma yöntemi ve cinsel birleşme sıklıkları öğrenilir.

Solunum yolu enfeksiyonları, koku almada problem, meme başlarından süt benzeri bir sıvının gelmesi, şiddetli baş ağrıları da önemli ipuçları sayılabilir. Detaylı görüşmeden sonra sperm ( spermiogram, semen analizi )  testi işleminin de içinde olduğu test taramalarına geçilir.

Sperm Testi (Spermiogram) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sperm testi, erkeklerin üreme kabiliyetini belirlemek amacı ile yapılan, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen ve çeşitli aşamalardan oluşan bir incelemedir. Çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin en büyük korkusu olan kısırlık, günümüzde 6 -7 çiftten birinde artık görülmektedir.

Ülkemizde de her yıl 800 bin civarında evlilik gerçekleşiyor ve yılda yaklaşık 100 bin çift kısırlık sorunuyla karşılaşıyor. İstanbul Laboratuvarları  Androloji ve Mikrobiyoloji Bölümü Uzmanları sperm (spermiogram) testi / semen analizi konusunda titiz bir çalışma sergilemektedir.

Sperm Testi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Sperm (spermiogram) testi için vereceğiniz örnek verme işlemi sırasında herhangi bir sabun, kayganlaştırıcı gibi maddeler kullanılmamalıdır.
  • Test örneği verme işlemi sırasında penis ve parmaklar, verilen kabın ve kapağının iç yüzüne dokundurulmamaya özen gösterilmelidir.
  • Testi örneği verme işlemi sırasında gelen spermin tamamı kabın içine boşaltılmalıdır.
  • Spermin kabın dışına akması ya da buna benzer bir sorunla karşılaşırsanız mutlaka laboratuvar görevlisine bunu bildirmelisiniz.
  • Eğer sperm odası ortamında örnek veremiyorsanız bu durumu laboratuvardaki görevli laboranta veya hasta danışmanlarına haber verip, uygun yöntem için önerimizi değerlendiriniz.
  • Uzun süreli cinsel oruç, sperm sayısını ve kalitesini düşürmektedir , doğru cinsel perhiz süresini danışmanlarımıza bildiriniz.

Sperm Kalitesi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Sperm testi analizinizin değerlendirmesinin olumlu sonuçlanması için yaşam tarzınızda dikkatli değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Spermler çevresel faktörlere olabildiğince duyarlıdır. Fizyolojinize uygun olmayan her koşuldan olumsuz olarak etkilenebilmektedirler. Yanlış iç çamaşırı seçiminin bile sperm (spermiogram) testi sonuçlarını etkileyebildiği gözlemlenmiştir.

Fast Food Ağırlıklı Beslenme 

Sperm kaliteniz yüksek olması için fast food yada hazır yiyecekler ağırlıklı beslenmekten uzak durmasını tavsiye etmekteyiz.
Fast food tipi beslenme yüksek kolesterol içeriği sebebiyle sperm hücresinin zar yapısını bozar ve döllenme koşullarını azaltır, dolayısı ile kısırlığa neden olabilir.

Sigara ve Alkolün Sperm Sayısına Etkisi!

Sperm morfolojisini ve kalitesin etkileyen bir diğer faktörde sigaradır. Sigara kullanımının yanı sıra, sigara içilen kıraathene ve cafe ortamlarda bulunmak, pasif içici olmakta sperm üretimini negatif yönde etkiler. Ayrıca alkol kullanımıda sperm kalitesini etkileyen bir diğer faktördür. Araştırmalara göre haftada 60 cc üzeri alkol kullanımının sperm üretimini olumsuz yönde etkilediği araştırmacılar tarafından tesbit edilmiştir. Ayrıca steroidler, antidepresan ilaçları, sulfamid içeren bazı antibiyotikler, kanser tedavisinde kullanılan bazı kemoterapi ilaçlarıda sperm kalitesini, hareketliliğini ve üretimini  çok etkiler.

Çalışma Ortamının Sperm Sayısına Etkisi!

Sperm hücreleri çalışma ortamlarından etkilenebilir. Zirai tarım ilaçları ile yakın temas içinde bulunan kişilerde sperm kalitesi düşebilmektedir ve kısırlık problemi oluşabilir.

Bahsettiğimiz kişilerin önlem amacıyla çalışırken, bir maske kullanmaları, bu maske ile ağızlarını kapatmaları, ilaçların solunum yoluyla alınarak kana geçip spermlere zararlı olmalarını engellemektedir.

Bu tür kişiler genellikle çiftçilerden oluşmaktadır. Ayrıca görevi gereği radyasyona (X Işınına) maruz kalanlar, demir çelik döküm fabrikaları ve aşırı sıcak ortamlardan biri olan ekmek pide fırınlarında çalışanlar da dikkatli olmalıdır. Sıcak ortam sperm kalitesini bozmaktadır.

Aşırı Sıcak  Ortam Kısırlık Nedeni mi?

Aşırı sıcaklar yada sıcak ortamlar her zaman sperm üretimini negatif yönde etkilemiştir. Kısırlık riski ile karşı karşıya olan erkeklere kesinlikle ve kesinlikle, sıcak su banyoları, hamamlar, kaplıcalar yada saunalar tavsiye edilmemektedir. Ayrıca dar ve slip şeklinde iç çamaşırları da aşırı sıcak oluşturduğu için testis damarlarının genişlemesi sebep olarak sperm kalitesini azaltabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH ) Sperm Testini Etkiler Mi?

Sperm kalitesini etkileyen diğer bir önemli faktör de cinsel yolla bulaşan hastalıklardır (STD) . Erkek genital bölgesinde zarara yol açan bazı enfeksiyonlarda sperm ilerlemesini (kanalları tıkayarak veya sperm hareketliliğini azaltarak) olumsuz yönde etkilediği için kısırlığa neden olabilmektedir. Çok sık aralıkla ve aşırı cinsel boşalma da sperm saysını ve kalitesini etkilemektedir.

Sperm – Semen analizi sonuçları

Normal sperm sayıları, mililitre sperm örneği başına 15 milyon ila 200 milyon sperm arasındadır.
Mililitrede 15 milyondan az sperm veya ejakülat başına toplam 39 milyondan az sperm varsa, düşük bir sperm sayısına sahip olduğunuz kabul edebiliriz.

Eşinizin hamile kalma şansı sperm sayısının azalmasıyla doğru orantılı olarak azalır. Bazı erkeklerin spermlerinde hiç sperm hücresi yoktur. Bu durum  azospermi (sperm yokluğu) olarak bilinir.

Üreme sağlığı ile ilgili birçok faktör vardır ve sperminizdeki sperm sayısı bunlardan sadece bir tanesidir.
Düşük spermli bazı erkekler de baba olabilmektedir. Aynı şekilde, normal sperm sayısı olan bazı erkekler baba çocuk sahibi değildir. Yeterli sperminiz olsa bile, normal sperm hareketi (motilite) dahil olmak üzere hamileliği sağlamak için diğer faktörler de normal olmadığı sürece çocuk sahibi olamaya bilirsiniz.

Kısırlık Testi İçin Sperm Testi Dışında Yaptırabileceğiniz Diğer Testler:

İlk bulgulara bağlı olarak, doktorunuz düşük sperm sayınızın nedenini ve diğer olası erkek kısırlık nedenlerini araştırmak için ek testler önerebilir. Bunlar başlıcaları:

  • Skrotal ultrason
     Bu test için, testislere ve üremeyi destekleyici yapılara bakmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır.
  • Hormon testi
    Doktorunuz, cinsel gelişim ve sperm üretiminde kilit rol oynayan hipofiz bezi ve testislerin ürettiği hormon seviyesini belirlemek için birkaç kan testi önerebilir. (FSH – LH- PRL -Serbest ve Total Testos teron)
  • Boşalma sonrası idrar tahlili
    İdrarınızdaki sperm, boşalma sırasında (retrograd boşalma) sperminizin mesaneye geriye doğru hareket ettiğini gösterir.
  • Genetik testler
    Sperm konsantrasyonu çok düşük olduğunda, genetik nedenlerden etkilenebilir.
    Y kromozomu testi ile genetik olarak ince değişiklikler olup olmadığını ortaya çıkarabilir (genetik anormallik belirtileri) Çeşitli doğuştan veya kalıtsal sendromları teşhis etmek için genetik testler de istenebilir
    Periferik Kanda Y kromozom testi ve Sperm DNA Fragmantasyon Testi, Sperm Fish Genetik Analizi testi gibi.
  • Testis biyopsisi. Bu test, testisten bir iğne ile numunelerin alınmasını içerir. Testis biyopsisinin sonuçları sperm üretiminin normal olup olmadığını söyleyebilir. Eğer öyleyse, probleminiz muhtemelen bir tıkanmadan veya sperm nakli ile ilgili başka bir problemden kaynaklanıyordur. Bununla birlikte, bu test tipik olarak sadece belirli durumlarda kullanılır ve kısırlığın nedenini teşhis etmek için yaygın olarak kullanılmaz.
  • Anti-sperm antikor testleri. Sperme saldıran ve fonksiyon kabiliyetlerini etkileyen bağışıklık hücrelerini (antikorları) kontrol etmek için kullanılan bu test yaygın şekilde istenmez ama gözardı edilmemelidir.
  • Özel sperm fonksiyon testleri
    Spermin boşalmadan sonra ne kadar iyi hayatta kalabildiğini, bir yumurtaya ne kadar iyi nüfuz edebildiklerini ve yumurtaya yapışmış bir problem olup olmadığını kontrol etmek için bir dizi test kullanılabilir. Bu testler nadiren yapılır ve genellikle tedavi önerilerini önemli ölçüde değiştirmez.
  • Transrektal ultrason
    Prostatı kontrol etmek ve semen taşıyan tüplerin tıkanmasını (ejakülatör kanallar ve seminal veziküller) kontrol etmek için rektuma küçük bir yağlanmış çubuk ile girilir.

Sperm testi fiyatları laboratuvarın kalitesine, çalışanların kalitesine ve kariyerine , teknolojisine göre değişkenlik sağlamaktadır. Sperm testi fiyatları laboratuvarımızda sgk lılara indirimli olarak uygulanmaktadır.

Anormal veya Normal Bir  Sperm Testi İçin Açıklamalarda ve Raporlarda Geçen  Terimler Nelerdir?

İşte Sperm Sözlüğü:

  • Aspermi: Sperm Hacmi Yok
  • Akrozom : Spermin kuyruktan sonraki baş kısmı
  • Astenozoospermi: Sperm Motilitesi < % 39
  • Azospermi: Örnekte canlı veya cansız hiç sperm hücresi yok
  • Globozoospermi: Başsız yuvarlak başlı sperm
  • Hematospermi: Semende kırmızı kan hücreleri (eritrositler)
  • Hiperspermi: Sperm hacmi> 5.5 ml
  • Hipospermi: Sperm hacmi < 2 ml
  • Nekrozospermi: Cansız (ölü) sperm
  • Oligoastenozoospermi: Yoğunluğu  8 milyon sperm / ml’den az
  • Oligozoospermi: Sperm sayısı 20 milyon / ml’den azdır
  • Polyzoospermi: Aşırı yüksek sperm konsantrasyonu
  • Pyospermia: Spermde bulunan lökositler (mikropla mücadele hücreleri)
  • Teratozoospermi:  spermin% 40’ı anormal şekilde olan örnek

Sperm Testi (Spermiogram) Sonuçları Nasıl Değerlendirilmeli?

Sperm Testi  Normal Değerleri ;

PARAMETRELER Alt / Üst Değerler
Volüm (mL) ≥ 2.0
1.cc deki sperm  sayısı ≥ 15 Milyon
Toplam sperm sayısı (ejakulat) ≥ 40 Milyon
Toplam ileri hareketlilik (%) ≥ %30
Canlı spermatozit (%) ≥ %50
Şekil (normal %) KrugerLökosit ≥ %8<1 Milyon
PH ≥ 7.2

Spermiyogram / Sperm Testi ( Kısırlık Testi ) Kaç Günde Çıkar?

Spermiyogram / Sperm Testi (Kısırlık Testi) detaylı değerlendirmesi 3 saat içerisinde tamamlanır. İlk aşamadan sonra morfolojik değerlendirme işlemi için Kruger yöntemi çerçevesinde sperm boyaması yapılır. Krugere özel boyama yöntemi ile sperm hücreleri boyandıktan sonra mikroskop altında en az 100 hücre değerlendirilerek yapısal özellikler ve (morfolojik ) şekilsel bozukluklar incelenir ve bu çerçevede normal morfolojili sperm oranı hesaplanır. Bu değerlendirme sonrası sperm testi /spermiyogram ,diğer deyişle semen analizi en az 3 saat sonunda sonuçlanmış ve uzman doktor ıslak imzası ile birlikte tarafınıza teslim edilir.

İstanbul Laboratuvarı Tam Otomasyon Sperm Analizi Ekran Görüntüsü

Sperm Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Sperm testini (Spermiogram) tam donanımlı ve mikrobiyoloji biyokimya uzmanlarının bulunduğu bir laboratuvarda androloji bölümlerinde yaptırabilirsiniz. Spermiogram testi yapan laboratuvarlar kriterinde en önemlisi tam donanımlı ve yeterli uzman sayısına sahip, ruhsatı olan bir laboratuvar tercih etmektir.

Sperm test yapan bölümlerin konusunda uzman oluşu , çok hasta tarafından tercih edilmesi ve çok hasta gelişi sebebi ile çok tecrübeli oluşu tercihinizi en doğru şekilde yönlendirir ve tedavinizin doğru uygulanmasında kişiye yön verir.

İstanbul Laboratuvarları Androloji Merkezi ; sperm testleri konusunda teknik alanda 30 yıllık tecrübeye sahip doktorlar, tıbbi laborant ve biyologlar, embryologlar çalıştırmaktadır. Uzman doktor incelemesi gerçekleşmeden sonuç verilememektedir.

Sperm Testi Fiyatları 2024

Sperm Testi Fiyatları 2024 hakkında bilgi için hemen tıklayın.

Ayrıntılı Bilgi İçin Lütfen Arayınız

0212 631 10 31 Şişli Sperm Testi Merkezimiz

0216 567 10 10 Kadıköy Sperm Testi Merkezimiz

Call Center : 444 7 522 (LAB)