Nipt Nedir?
Hamilelik döneminde bebeklerin genetik sağlık durumlarını öğrenmek amacıyla yapılan testlere nipt testi denir. Genetik sağlık durumu anne adayları için endişeli bir durum olarak ön plana çıkar. Down sendromu vb. hastalıkların doğum öncesi dönemde tespitini yapmak amacıyla kullanılan testlerden birisi olan nipt testi oldukça güvenilir test yöntemlerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor.
Test annenin karnından alınan kan örneğiyle gerçekleşir. Sonuçları ise oldukça kısa bir süre içinde çıkar. Bu sayede bebeklerin yapısal anlamda anormalliklerinin olup olmadığı tespit ediliyor. Doğum öncesi test olarak da bilinen nipt testi kromozomal bozuklukların teşhisinde de kullanılmasıyla biliniyor. Özellikle Down sendromu, Edward sendromu, Patau sendromu gibi hastalıkların doğum öncesi dönemde tespitinde kullanılıyor.
Bununda yanında Turner sendromu, Klinefelter sendromu gibi genetik hastalıkları da gene nipt testi ile öğrenmek mümkün oluyor. Aynı zamanda fetüsün cinsiyetini de yüksek doğruluk oranıyla tahmin etmeyi test sağlıyor. İnvaziv bir test türü olarak bilinen nipt testi işlemi bebek içinde herhangi bir tehlike teşkil etmemesiyle bilinir.
Dolayısıyla anne adayları tarafından doğum öncesi dönemde mutlaka yaptırılması gerekir. Tarama testi olarak da bilinen bu test yönteminde sonuçlar anormal düzeyde çıktıysa eğer bu süreçte amniyosentez vb. invaziv testlere de başvurulabiliyor. Testin güvenirliği oldukça yüksek olup doğum öncesi dönemde yapılması gereken en önemli testlerden bir tanesi olarak ön plana çıkmayı başarıyor.
Nipt Testi Nedir?
Doğum öncesi dönemde bebeklerin anne karnında anormal düzeyde genetik hastalıklar taşıyıp taşımadığını tespit etmek amacıyla kullanılan test türüne nipt testi deniyor. Bu test türü Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olan kliniklerde yapılıyor. Yüksek güvenilirliğe ve hassasiyete sahip olan bu test türünü yaptırmak istiyorsanız kliniğimize gelerek başvuru yapabilirsiniz.
Test oldukça kolay olarak yapılır. Annenin karnından alınacak olan kan örneğiyle hızlı bir şekilde nipt testi yapılabiliyor. Genellikle sonuçlar aynı gün çıkıyor. Fakat hastanenin yoğunluk düzeyine bağlı olarak da bu süre uzayabilir. Test sayesinde fetüste oluşabilecek anormal düzeydeki hastalıkların tespiti hızlı bir şekilde yapılıyor. Tanı testti olmamasıyla bilinen test tamamıyla tarama testi olarak adından söz ettiriyor.
Down sendromu, Edward sendromu, Turner sendromu, Klinefelter sendromu gibi birçok hastalığın tespitinde kullanılan testlerden bir tanesidir. Hamileliğin onuncu haftasından sonra uygulanır. Hızlı ve kolay bir şekilde yapılıyor olması testin avantajları arasında bulunuyor. Annenin stres yaşamadan daha rahat bir hamilelik dönemi geçirmesinde de test oldukça önemli rol oynuyor.
Anne adayları bebeklerinin genetik anlamda anormalliklerinin olup olamadığı konusunda hamilelik sürecinde endişe ve stres duyabiliyor. Dolayısıyla nipt testi sayesinde stres ve endişe düzeyi minimalize ediliyor. Hızlı bir şekilde sonuç veren bir test türü olmasıyla ön plana çıkan test her açıdan kolaylıklar sağlamasıyla öne çıkar.
Nipt Testi Nasıl Yapılır?
Anne adaylarının en çok merak ettikleri konu başlıklarından bir tanesi de nipt testi nasıl yapılır? Konusu olarak karşımıza çıkıyor Oldukça hızlı ve pratik olarak yapılan bir test türüdür. Tanı testinden ziyade tarama testi olarak bilinir.
Test sırasında anneye ve bebeğe iki tane kromozom aktarılıyor. Bazı farklı durumlarda ise bebeklerin hücrelerinde 1 kromozom fazladan olabiliyor. Dolayısıyla DNA materyali olan genlerin iki yerine üç kez ifade edildiği biliniyor.
Fazla düzeyden oluşan döngü bu süreçte farklı maddelerin sentezlenmesi sonucunda anormallikler oluşturabilmektedir. Bu süreç ise ‘’Trizomi’’ olarak isimlendiriliyor. Özellikle bu süreçte bebekte sendromlar meydana gelebiliyor. Yeni nesil teknoloji sayesinde nipt testi yöntemiyle trizomilerin anlaşılması sağlanıyor. Böylelikle pozitif anlamda sonuçlar veriyor.
Bebeklerde trizomi süreci 13 – 18 -21 tipleri hakkında önemli sonuçlar verebiliyor. Böylelikle analizin başlangıç aşamasında anne adaylarından 10 ml düzeyinde kan örneği alınması yeterli oluyor.
Devamında anne adaylarının kan numunelerinde yer almakta olan DNA- CFDNA laboratuvarlarına yönlendirme işlemi yapılıyor. Yapılacak olan analizler neticesinde annenin DNA düzeyi baskın, fetüsün ise DNA düzeyi az oranda bulunduğunda sonuç gerçeği yansıtmayabilmektedir.
Bu kapsamda ise tekrardan anne adayından kan örneği alınması gerekir. Sonuçları çıkma süre 7 ile 10 gün arasında sürse de 1-2 gün içinde de sonuçlar çıkabiliyor. Bu durum tamamıyla yoğunluğa bağlı olarak değişkenlikler gösterir.
Girişimsel analiz yöntemlerinde ise nipt testi kapsamında vilus biyopsi ile kordosentez yöntemleriyle beraber amniyosentez metotları kullanılabiliyor. Bu tekniklerin en önemli avantajı güvenirlik yüzdelerinin nipt testi yöntemine göre daha yüksek seviyelerde olmasıdır. Fakat annenin düşük riski en büyük eksileri arasında bulunuyor. Aynı zamanda nipt testi yönteminde düşük riski en az düzeye indirgenmiş durumdadır.
Sonuçlar çıktıktan sonra uzman hekim detaylı değerlendirmeyi yapar. Bunun yanında nipt testi hastalıklar hakkında kesin bir yönlendirme yapmaz. Bilgi toplamayı sağlar. Aynı zamanda Down sendromu vb. genetik hastalıkların teşhisinde biyo-kimyasal analizler tanı sürecini uzatabiliyor. Yapılacak olan nipt testi tamamıyla anne adayının isteğine bağlı olarak gerçekleşir. Herhangi bir zorunlu test değildir.
Nipt Testi Neden Yapılır?
Anne adayları tarafından doğum öncesi dönemde yaptırılan nipt testi neden yapılır? Sorusu sıklıkla gündeme gelen merak edilen sorular arasında yer alıyor. Test genellikle hamileliğin onuncu haftasından itibaren yapılabiliyor. Öncesinde yapılması söz konusu değildir. Dolayısıyla burada an önemli süreç gebeliğinizin onuncu haftasında olmanızdır. Aynı zamanda nipt testi aşağıdaki hastalıkların tespitinde doğrudan rol oynar.
Bunlar;
- Down sendromu
- Trizomi 18
- Trizomi 13
- Cinsiyet kromozomlarında anormalliklerin yaşanması
- Turner sendromu
- Klinefelter sendromu
Vb. hastalıkların tespitinde test kullanılıyor. Özellikle ailede genetik hastalığı bulunanlar ve 35 yaş üstü anne adayları tarafından yapılması öneriliyor. %99 oranına varan doğruluk oranına sahip olması testin güvenirliğini ortaya koyan en önemli verilerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.
Sonuçlar riskli olarak gösterildiğinde ise tanıyı doğrulamak amacıyla bu süreçte CVS yani koryon vilyus işlemi yapılır. Amniyosentez işlemi de gene tanıyı doğrulamak için yapılan yöntemler arasında yer alıyor.
Nipt Testi Kimlere Yapılır?
Gebeliğin 10. Haftasında olan her anne adayı günümüzde nipt testi yaptırabiliyor. Fakat bazı kategorilerdeki anne adaları için test daha önemli bir hale gelebiliyor. Özellikle ileri yaş gebelik durumunda testin yaptırılması çok önemli detaylar arasında bulunuyor.
35 yaş üstü gebeliklerde testin yaptırılması mutlaka tavsiye edilir. 35 yaş üstü gebeliklerde down sendromu riski daha fazla artığı için mutlaka yaptırılması gerekmektedir. Ailedeki kişilerde genetik yatkınlığı olan kişilerde testi yaptırmalıdır. Ailenizde eğer ki down sendromu vakası bulunuyorsa veya genetik hastalık tanısı mevcut ise bu süreçte testin yaptırılması daha önemli bir süreç haline geliyor.
Tarama testleri sırasında yüksek risk durumu oluşması durumunda da nipt testi yaptırılması uzman hekimler tarafından tavsiye edilen unsurlardan bir tanesidir. Tüp bebek ya da yardımcı üreme metotlarıyla gebelik oluşmuşsa bu süreçte nipt testi yapılması gerekecektir.
Güvenli ve aynı zamanda invaziv olması sebebiyle pek çok anne adayı tarafından tercih edilen test türlerinden bir tanesi olarak biliniyor. Testte pozitif sonuçlar hiçbir şekilde tanı koymaz. Sadece risk faktörünü belirler. Pozitif sonuç çıkması durumunda CVS ya da amniyosentez tanısal testleri yapılarak sonuçlar doğrulanır.
Nipt Testi Ne Zaman Uygulanır?
Genellikle uzman hekimler tarafından nipt testi yaptırma süresi hamileliğin 10. Haftasından itibaren belirlenmiş durumdadır. Dolayısıyla eğer ki hamileliğinizin 10. Haftasında bulunuyorsanız nipt testi yaptırabilirsiniz. Erken dönem uygulama olarak da bilinen bu dönem 10 ile 12 haftalar arasında yapılıyor.
Gebelik sürecinin ilerlemesiyle beraber ise 10 ile 20. Hafta arasında da testin yapılması tavsiye edilebiliyor. Buradan da anlaşılacağı üzere test daha ileri dönemlerde de uygulanabilir.
Özellikle ileri dönemlerde uygulanması güven faktörünü doğrudan artırır. Yüksek doğruluğa sahip risk değerlendirmesi sunan bu test tanı testiyle beraber doğrulanarak kesin sonuca varılmış olur.
Nipt Testi Cinsiyet Nasıl Anlaşılır?
Söz konusu nipt testi cinsiyet nasıl anlaşılır? Konusu olduğunda bu süreçte oldukça kolay olarak gerçekleşen bir süreç oluyor. Annenin kanında bulunan bebeğe ait olan serbest DNA parçaları bu süreçte incelenerek cinsiyet anlaşılabiliyor. Bu sayede inceleme esnasında cinsiyet kromozomları da detaylı olarak incelenir. X ile Y kromozomlarının tespitiyle cinsiyet belirleme süreci gerçekleşir.
Bu kapsamda Y kromozomu tespit edildiğinde bebek muhtemelen kız olurken, X kromozomu tespiti yapıldığı zaman ise bebeğiniz erkek olmuş oluyor. Testin doğruluğu ortalama olarak %99.5’tir. Cinsiyet bilgisi ortalama olarak gebeliğin onuncu haftasından itibaren öğrenilebiliyor. Dolayısıyla yapılacak olan nipt testi yöntemiyle cinsiyet kolaylıkla anlaşılabilir.
Sonucun Negatif veya Pozitif Çıkması Ne Demektir?
Sonuç eğer ki negatif çıkarsa bu durum bebeğin kromozomal anlamda herhangi bir hastalığının olmasının düşük olduğunu gösterir. Örnek vermek gerekirse sonuç negatif çıktıysa eğer Down sendromu, Edwards sendromu, Patau sendromu açısından riskin olmadığını gösterir. Pozitif sonuç ise bebeğinizin kromozomal hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğunu gösterir.
Down sendromu gene başta olmak üzere diğer genetik hastalıklara yakalanma riski pozitif sonuçta yüksek seviyeler de olmuş olur. Pozitif sonuçta kesin bir tanı değildir, gene negatif sonuçta kesin olarak tanı olmamaktadır. Kesin teşhis işleminin yapılması için amniyosentez tanısal testlerinin ve CVS testlerinin yapılması bu kapsam da gerekecektir.
Nipt Testi Pozitif Çıkarsa Ne Olur?
Pozitif sonuç çıkması durumu bebeğin kromozomal anlamda anormalliklerle karşılaşma düzeyinin yüksek olduğunu gösterir. Fakat bu durumun %100 kesin teşhis olmadığını bilmeniz gerekir. Sadece test kromozomal riskin yüksek olduğunu ve artış gösterdiğini gösterir. Pozitif sonuçlardan sonra izlenecek adımların başında doğrulayıcı tanı testlerinin yapılması geliyor.
Amniyosentez tanı testi özellikle 15 ile 20 haftalık zamanlarda yapılır. Amniyotik düzeydeki sıvıdan örnek alınmasıyla bebeğin kromozomları analiz edilmektedir. CVS tanı yöntemiyle de gene pozitif sonucun doğrulu araştırılabilir. 10 ile 13 haftalık zaman periyotlarında CVS tanı yöntemi yaptırılabiliyor. Tanı testlerinin kesin sonuç açısından mutlak suretle pozitif sonuç aldıktan sonra yaptırılması gerekmektedir.
Nipt Testi Yaptıranlar
Birçok anne adayı günümüzde nipt testi yaptırmayı tercih eder. Özellikle gebeliklerinin 10. Haftasından itibaren bu testi yaptırarak bebeklerinin kromozomal anlamda anormalliklerle karşı karşıya kalıp kalmayacaklarını saptayabilirler. Down sendromu, Edward sendromu gibi anormallik risklerinin yüksek olup olmadığını yaptıracakları test sayesinde öğrenmiş oluyorlar.
Testi yaptıran kişiler hiçbir şekilde ağrı hissiyatı yaşamazlar. Anne karnından alınan 10 ml kan numunesiyle test yapılır. Hızlı olarak yapılan bir test yöntemi olarak bilinen test aynı zamanda hızlı sonuç vermesiyle de ön plana çıkıyor. Dolayısıyla bu durumda testi yaptıranlara büyük avantajlar sağlayan temel unsurlar arasında yer alıyor. Sağlık kliniğimize gelerek siz de hızlı ve pratik bir şekilde testi yaptırabilirsiniz.
Nipt Testi Yaptıran Kadınlar Kulübü
Kadınlar kulübünde yapılan araştırmalar neticesinde nipt testi yaptıran birçok anne adayı kitlesinin olduğunu gözlemlemekteyiz. Gebelik sürecinin onuncu haftasından itibaren birçok anne adayı testi yaptırmayı tercih ediyor. Özellikle bu kapsamda bebeklerinin anormal kromozomlarının olup olmadığını saptayabiliyorlar.
Yapılan araştırmalarda testin ağrısız olarak invaziv bir yöntem olarak gerçekleştiği biliniyor. Hiçbir şekilde ağrı hissi yaşanmadan kolay ve hızlı olarak sonuç veren bir test türü olduğunu bilmekteyiz. Sonuçlar ortalama olarak minimum 2 gün maksimum ise 10 gün içinde çıkıyor.
Fakat yapılan yorumlardan testin aynı gün içinde de çıkabilme durumunun olduğunu gözlemlemekteyiz. Test sayesinde bebeğinizin kromozomal bozukluklara yatkın olup olmadığını anlayabileceksiniz.
Nipt Testi Fiyat 2025
Söz konusu nipt testi fiyat 2025 olduğunda testin fiyatı klinikten kliniğe farklılık gösteriyor. Dolayısıyla her kliniğin fiyat düzeyi farklıdır. Net bir fiyattan söz etmek mümkün değildir. Sizlere bu alanda hizmetler veren sağlık kliniğimiz en uygun fiyattan testi sizlere yaptırma avantajı sunuyor. Böylelikle kliniğimize gelerek siz de uygun fiyattan testi yaptırabilirsiniz.
Nipt Testi Ücreti Ne Kadar?
Klinik faktörü test ücretlerinin farklı düzeylerde fiyatlanmasında önemli rol oynayan temel olgular arasında yer alıyor. Test fiyatları konusunda detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız siz de kliniğimizle iletişime geçerek fiyatlar konusunda bütün ayrıntılı bilgiyi hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Nipt Testi Nerede Yapılıyor?
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olan Labistanbul vasıtasıyla nipt testi yapılabiliyor. Laboratuvar tarafından sunulan test yöntemi %99 oranın doğru sonuç verir. Uzman hekimler gözetiminde testin yapılması önemlidir. Bu kapsamda Labistanbul hekimlerinin gözetiminde testinizi yaptırarak işlemlerinizi kolaylıkla halledebileceksiniz.
Bebeğinizde olası bir kromozomal anlamda bir anormallik olup olmadığını saptamanın en kolay yolu olarak test yöntemi ön plana çıkıyor. Aynı zamanda test yöntemini gebeliğinin onuncu haftasını geçiren bütün anne adayları yaptırabiliyor.
Güvenilir, hızlı ve kesin sonuç veren bir sağlık kliniği arıyorsanız eğer Labistanbul sizlere en iyi hizmetleri sunacak kapasiteye sahip olmasıyla ön plana çıkıyor. Klinikle iletişime geçerek süreç hakkında detayları kolayca öğrenebilirsiniz.
Nipt Testi Yapan Firmalar
2025 yılında nipt testi yapan firmalar söz konusu olduğunda bu alanda faaliyet gösteren Labistanbul firması en iyi hizmetleri sunmasıyla adından söz ettirmeyi başarıyor. Kolay, hızlı ve ağrısız olarak yapılan bir invaziv test yöntemi olması testin avantajları arasında bulunur.
Birçok anne adayı tarafından tercih edilen bir test türü olarak ön plana çıkan testi yaptırmak isteyen kişiler erken dönemde 10-12 haftalık periyotlar da testi yaptırabiliyorlar. Geç dönemde ise 10 ile 20 haftalık periyotlarda testin yapılabilir olduğu bilinen detaylar arasında bulunuyor.
Testi yaptırarak kişiler bebeklerinin kromozomlarının genetik hastalıklara yatkın olup olmadığını kolaylıkla saptayabiliyorlar. Böylelikle Labistanbul hizmetlerinden yararlanarak süreci gerçekleştiriyorlar.
S.S.S
Nipt Testinde Nelere Bakılıyor?
Anne karnında bulunan bebeğin DNA parçaları nipt testi kapsamında analiz edilir. Down sendromu, edward sendromu, patau sendromu, cinsiyet kromozom anormallikleri, digeorge sendromu gibi kromozomal anormalliklere bakılır. Bu sayede bebeğin bu hastalıklara yatkın olup olmadığı incelenir. Yapılan incelemeler sonucunda pozitif / negatif sonuç olarak değerlendirme sonucu ortaya çıkar.
Değerlendirme sonuçları uzman hekimler tarafından incelenerek anneye aktarılır. Sonuç eğer ki pozitifse amniyosentez gibi farklı testlerin yapılması gerekecektir. Bu testler doğrulama tanı testi olarak da biliniyor.
Sonuç negatif olması durumunda bebeğinizin sayılan hastalıklara yakalanma riski düşüktür. Testin güvenilirlik ve doğruluğu %99 olarak belirlenmiş olup kesin sonuçlar tanı testleriyle belirlenir.
Nipt Testi Mi İkili Test Mi?
Her iki testte gebelik sırasında yapılan testler olarak öne çıkıyor. İkisi de birer tarama testidir. Tanı testi değildirler. Aralarında belirli farklılıklar bulunur. Seçim süreci anne adayının yaş faktörü başta olmak üzere risk faktörüne bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Bu kapsamda nipt testi %99 güvenilirliğe sahip bir test türü olarak öne çıkarken anne karnındaki bebeğin DNA’sındaki parçacıklar analiz edilerek yapılır.
Gebeliğin onuncu haftasından itibaren uygulanabilir. İkili testler ise 11 ile 14. Haftada yapılan test türleridir. Anne karnında bulunan belirli hormon düzeylerinin bebeğin ense kalınlığıyla ölçüm işlemiyle down sendromu, trizomi, trizomi 18 bakımımdan risk teşkil edip etmediği tespit edilir.
Nipt Testinde SMA Çıkar Mı?
Prenatal tarama yöntemleriyle SMA hastalığı tespit edilir. Dolayısıyla doğrudan nipt testi ile SMA çıkmaz. Fakat özel standartlarda uygulanan testlerde ek tarama seçenekleriyle SMA hastalığının tespiti yapılabiliyor. SMA hakkında bir tarama yapılacaksa nipt testi doğrudan sonuç verebilecek bir test yöntemi değildir.
Bunun içinde testin yanında ek tarama testlerinin yapılması gerekecektir. Yapılacak olan ek tarama testleri sayesinde bebeğinizin SMA yatkınlığının olup olmadığı kesinleşir. Bunun yanında nipt tarama testidir. Tanı testi olmadığı için SMA konusunda kesin olarak sonuç vermez. Bu unsurlar göz önünde bulundurulduğunda SMA hastalığı için farklı prenatal tarama testlerinin kullanılması gerekir.
Fetal DNA Testinde Otizm Çıkar Mı?
Prenatal test yöntemlerinden birisi olarak bilinen Fetal DNA testi bebeğe ait olan DNA parçalarının annenin kanından analiz edilmesiyle gerçekleşen test yöntemlerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Bu test genellikle kromozomal anormalliklerin tespitinde kullanılıyor.
Fakat otizm vb. nöro-gelişimsel bozukluklar Fetal DNA testlerinin kapsamı alanına girmezler. Otizm tespitinde farklı test yöntemlerinin kullanılması gerekecektir. Dolayısıyla bu süreçte farklı tarama testleri yardımıyla otizm konusunda bebeğinizin riskli olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Kesin bir sonuca varmak gerekirse Fetal DNA test yöntemiyle otizm arasında herhangi bir bağ yoktur. Fetal DNA testleriyle otizm hastalığının tespiti ve teşhisi olmaz. Farklı düzeylerde testlerle otizm tespit edilir.
Nipt Testi Sonucu Kaç Günde Çıkar?
Gebe annelerin en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi de nipt testi sonucu kaç günde çıkar? Sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Sonuçlar ortalama olarak iki ile on günlük zaman aralıklarında çıkıyor.
Bu durum sağlık kliniğinin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlikler gösterebiliyorlar. Fakat minimum 2 günde testiniz çıkacağı gibi maksimum ise 10 günlük zaman dilimi sonunda kesin olarak testinizin sonucu çıkar.
Test sonuçları çıktıktan sonra mutlaka uzman hekim tarafından değerlenme işleminin olması gerekiyor. Pozitif / negatif sonuç durumuna bağlı olarak uzman hekim tekrardan farklı bir test yöntemi isteyerek tanıyı tespit etmek isteyebilir. Bu durum da testinizin sonucunu öğrendikten sonra uzman hekiminizle paylaşmanız son derece önemli bir olgudur.
Fetal DNA Testinde Cinsiyet Yazar Mı?
Gebeliğin onuncu haftasından itibaren uygulanan Fetal DNA testinde cinsiyet yazmaktadır. DNA parçalarının analiziyle gerçekleşen bir test yöntemi olduğu için kolay bir şekilde bebeğin cinsiyeti Fetal DNA yöntemiyle saptanabiliyor. Bebeğinizin cinsiyeti X ve Y kromozomlarına bağlı düzeydedir.
Bu kapsamda X kromozomu bebeğin kız olduğunu gösterir. Y kromozomu ise bebeğinizin erkek olduğunu gösteren kromozomlardır. Onuncu haftadan itibaren testi uygulayarak kolay ve hızlı bir şekilde bebeğinizin cinsiyetini hızlıca öğrenebilirsiniz.
Yüksek doğrulama oranına sahip olması test %100 kesinlik sunmaz. Test sonuçları alındıktan sonra mutlaka uzman hekim ve doktorlarla paylaşılması değerlendirilmesi gerekir.
Nipt Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Anne adaylarının araştırdıkları konulardan birisi de nipt testi sonuçlarının ne anlama geldiği konusu olarak öne çıkıyor. Test sonuçları iki şekilde çıkar. Bunlar pozitif ve negatif şeklindedir. Test sonucunuz eğer ki pozitif çıktıysa bu kapsamda uzman hekim tanı testi ister. Test sonucunun pozitif olması bebeğinizin kromozomal anormalliklere yakalanma riskinin yüksek olduğunu gösterir.
Fakat bu sonuç kesin değildir. Kesin sonuçlar tanı testleriyle belirlenerek değerlendirilir. Test sonucunuz eğer ki negatif çıktıysa ise bu durumda bebeğinizin kromozomal hastalıklara yakalanma riskinin çok düşük olduğu anlamına gelmektedir. Testlerle ilgili değerlendirmeler konusunda doktorlardan destek almak oldukça önemlidir.
Fetal DNA ve Nipt Testi Aynı Mı?
Her iki test türü de birbirlerinin yerine kullanılıyor olsa da aralarında oldukça küçük düzeylerde ve az miktarda farklılıklar bulunur. Dolayısıyla buradan da anlaşılacağı üzere birbirilerine çok benzeseler de aynı değildirler. Benzerlikler söz konusu olduğunda her iki testinde invaziv olmayan yöntemler olduğunu bilmekteyiz.
Herhangi bir iğne müdahalesi olmadan yapılan testlerdir. 2 test türü de anne karnından alınacak olan örneklerle yapılıyor. Fetal DNA analizi her iki test türünde de kullanılıyor. Aynı zamanda nipt testi doğruluk oranı bakımından fetal dna yöntemine nazaran daha yüksek orana sahip bir test türü olarak karşımıza çıkar.
Nifty Testinde Cinsiyet Belli Olur Mu?
Günümüzde nifty testi cinsiyet belirleyen testlerden bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. DNA parçaları test kapsamında analiz edilerek kromozom değerlendirilmesi yapılır. Test hamileliğin onuncu haftasından itibaren yapılıyor.
Dolayısıyla bu miktarda cinsiyet belirlemek için yeterli bir miktar olarak öne çıkıyor. Sonuçlar genellikle cinsiyetle birlikte rapor edilerek kişilere sunulur. Sonuçların mutlaka uzman hekimler tarafından değerlendirilmesi önemlidir.
Yapılacak kapsamlı değerlendirme sonucunda uzman hekimler sizlere gerekli açıklamayı yaparak bilgilendirecektir. Cinsiyet belirleme işlemleri X ve Y kromozomları dahilinde yapılır. X kromozomu bebeğin kız olduğunu Y kromozomu ise bebeğin erkek olduğunu gösteriyor. Test %100 kesin sonuç vermez. Fakat sonuçlar ortalama olarak 95 ile %98 arasında doğrudur.
Nipt Testi Sonuç Örneği Nasıl Değerlendirilir?
Test sonuçları söz örneği söz konusu olduğunda down sendromu negatif ve pozitif sonuçtan oluşur. Negatif sonuç kromozomal bozukluk olmadığını pozitif sonuç ise kromozomal bozukluk olduğunu gösterir. Raporda bebeğin cinsiyeti de belirlenir. Kız ve erkek olarak raporda bebeğin cinsiyeti yazar.
Nipt Testinde Cinsiyet Nerede Yazar?
Ebeveynlerin en fazla merak ettikleri konulardan birisi de nipt testi kapsamında cinsiyetin nerede yazdığı konusudur. Cinsiyet rapor kısmında yazmaktadır. X ve Y kromozomları kapsamında değerlendirmeler yapılır. X kromozomu bebeğin kız olduğunu gösterir. Y kromozomu ise bebeğin kız olduğunu gösterir. Böylelikle bu sonuçlar raporda doğrudan yazmaktadır.
Testin Uygulanacağı En Doğru Zaman?
Testin uygulanacağı iki süreç bulunur. Erken dönemde testi uygulamak istiyorsanız eğer 10 ile 12 haftalık zamanlar aralığında testi uygulayabilirsiniz. Geç evrede testi uygulamak için ise 10 ile 20 haftalık periyotlar yeterli olur. Dolayısıyla net bir şekilde onuncu haftadan itibaren testin uygulanabilir olduğunu söyleyebiliriz. Testin doğruluk oranı oldukça yüksek düzeydedir.
Nipt Testi Aç Karnına Mı Yapılır?
Anne adaylarının aç ya da tok olmasına bakılmaksızın nipt testi yapılabilir. Testin sonuçlarını hiçbir şekilde annenin aç veya tok olması etkilemez. Test annenin karnından alınan örnek ile yapılıyor. Aç karınla da yapılabilir, tok karınla da testi istediğiniz zaman aralıklarında gebeliğinizin onuncu haftasından itibaren kliniğimize gelerek testi yaptırabilirsiniz.